用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 KV VS SC 大家點睇??
樓主: yanwong825
go

KV VS SC 大家點睇??  

columbae 發表於 19-3-2 15:32
識得唔少人, 大仔/女係SC畢業, 細仔/女反而讀KV
是否大仔大女已有好名津, 所以讀平啲?

我都識得咁既組合
原因係父母想仔女讀傳統小學,大(SC)既小一銜接有點吃力,所以到細果個就揀番KV讀。

回覆樓主

SC

今年已K3,冇後悔過

回覆樓主:

KV vs SC 真係 年年都有人講嘅post... 其實真係除了學術和考小外,還有很多考慮點。KV 學費平SC 一截,SC 家長活動參與度會高少少。課程方針也很不同。至於外補,真心,其實兩間都有瘋補嘅家長。人人都話KV 中文勁,但我仔上中文班小組內5個小朋友,3個KV的。而識人讀SC仲去外面上ilearn 一星期三日英文。所以,補唔補,真係睇家長多過學校。

利申:SC K2 家長。無論今年考小結果如何,不後悔讀SC。SC, 也不是如外人講般咁free 咁happy 咁hea。如想家長跟足學校課程指導,都不易。

lambeanmama 發表於 19-3-6 06:40

KV vs SC 真係 年年都有人講嘅post... 其實真係除了學術和 ...

請教一下,SC家長想喺屋企幫小朋友跟學校課程的話,學校指引清晰易跟嗎?

小小金 發表於 19-3-6 13:39

請教一下,SC家長想喺屋企幫小朋友跟學校課程的話,學校指引 ...

我覺得都清晰的,也算易跟。

lambeanmama 發表於 19-3-6 23:46
我覺得都清晰的,也算易跟。

謝謝

Overall SC好過KV
除非冇時間理個小朋友+讀傳統小學

SC英文好啲,多NET,課程啱升直資,家長多involvement 有週年表演,家長可以參與
家長又可以一齊去旅行/參觀博物館,多啲projects做,校歌好聽,成績表都專業啲
畢業話晒都有首畢業歌,又有個portfolio做紀念,又可以請吓老師去謝師宴
有歸屬感

KV傳統,學費平,校舍冇SC咁迫,校服靚(個人喜好),唔使家長攪好多野,連學校旅行/陸運會都唔俾家長去
中數强,基本上係中英數常/默書...同上小學一樣
課程啱升傳統小學
校內表演只係俾校長睇
手寫成績表同首校歌令我想起四十年前既幼稚園
畢業乜都冇,學校唔攪畢業禮,冇畢業歌
校長唔俾老師參加謝師宴,基本上畢業只係家長只己攪去Disney食餐飯
讀咗三年,回憶比SC嗰三年少好多
但KV升傳統小學好爽

家姐讀SC,細妹就KV都有原因...
當家姐入咗傳統小學
細妹讀KV都唔錯
因有家姐,家長會忙係個家姐度,KV又唔使家長理
課程又啱升傳統小學

totorogo2009 發表於 19-3-10 16:00

多謝分享,雙用家分享,解答咗心中疑問

totorogo2009 發表於 19-3-10 16:00
好詳細,謝謝你呀~~在我眼中,家長参與度=透明度,我好鍾意學校舉行親子活動,以我女性格,咁我一定揀SC

回覆樓主

仔SC K1 下星期要揀本中文書去講

yanwong825 發表於 19-1-3 18:13
兩間都有offer, 你地會點揀呀?
target 希望小朋友入DGS, SPCC, 重學術同德育培養,KV 會好谷嗎?
真心想聽 ...

每年呢兩名幼都有小朋友成功考入你target的神校,  間間學校各有千秋, 不如揀間啱你女讀的.

小朋友係男仔語言天份好.. 但好似越來越"曳"..
小學會考直私, 自行根本唔夠分, 請問應該選SC or KV??

Sc用家。兩子已畢業,大的性格文靜,讀完三年都唔敢舉手問問題。但小學時聆聽、speaking,中英文銜接理想。直情好似幼稚園同小學夾埋咁。只係數學升小後要多加留意,handwriting 方面亦有很大進步空間。可幸小學默書評估唔太捉醜字。考小方面,以佢性格,都可以有緣見史路比、帶埋我哋上旺角山,雖然最後入讀另一私小,亦另我大開見界。小的性格開朗,但不喜閱讀,就讀三年如魚得水。升小後聆聽、speaking無問題,但書寫串字要多下功夫,handwriting 也要開進。考小方面,以較弱學術亦能與史路比見面,龍年生考直私成績亦較哥哥好。

三年的評語是SC 讓我的孩子開心沒壓力學習,培養他們思考力和發揮他們的求知慾。
去找教學理念與你相付的學校吧

去過KV, SC, SKH三間幼稚園K1面試後, 你會完全明白SKH為何多學生入神校.

SKH的面試, 唔係一般學校叫個小朋友唱下歌仔和答下問題就算, SKH面試的深度, 能完全反映小朋友的潛在能力, 觀察力和解難能力等.

我正好相反,大KV畢業,細去SC. 其實太活潑不宜KV, 返學都開心,但自信同創意比減弱。

estherpang 發表於 19-2-22 03:44
純睇K1中文, SC 仲深過KV, 我同一位KV 用家朋友大家拎d materials 出黎compare 過。KV 只係學緊單字,SC  ...

LH ,SC material 是深過KV,但上到小學就知KV是著重根基,不是只認到字寫字咁,巧多深但但唔識應用,我是前KV用家,中文易明易上手上到小學,反而朋友以上其中一間,中文去直資跟唔到,最後轉國際,佢自己刀話之前應該去kv打好根基

vincenthocs    發表於 19-9-12 12:53

MELODY430 發表於 19-9-12 12:36
LH ,SC material 是深過KV,但上到小學就知KV是著重根基,不是只認到字寫字咁,巧多深但但唔識應用,我是 ...
對,KV會訓練自律,包括做功課,温習和責任心.
中文方面,由淺入深教配詞,令學生知道中文字的基本知識
數學會訓練心算
所以,學生基礎是打得不錯
我已没有其他要求了

醒目開學勳章 貢獻勳章

問題可以分開: (1) SPCC / DG 鍾意收咩人
(2) 各下孩子特質?入KV/SC 會幫到培養 (1) 所需特質

感覺上,SC比較啱,但唔等於KV就入唔到

另外,就係... 如果先天性不足,其實入嘅機會都好細,咁會讀邊類型嘅學校? 正路想小一適應問題少d,就KV

其實,我識一位KV 舊生,DB / SPCC 小一都唔收,小二DB收佢又唔去讀,最終中一入SPCC
孩子長大自有自己嘅緣份,我比較傾向跟特質去安排教育 (當年SC/KV offer都無take) 然後隨緣

恐龍家

jason1978 發表於 19-4-6 20:40
Sc用家。兩子已畢業,大的性格文靜,讀完三年都唔敢舉手問問題。但小學時聆聽、speaking,中英文銜接理想。 ...

英華同db都收, 勁
最後cky?