用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 雙語環境 是好是壞?
樓主: BK_Milk
go

雙語環境 是好是壞? [複製鏈接]

JustAParent 發表於 19-1-21 09:31
語言學家David Crystal係English as a Global Language一書談及"英語帝國"。 一個日不落帝國,曾踏足全球3 ...

而且中文難上手,好難成為國際語言。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 19-1-21 13:02
而且中文難上手,好難成為國際語言。

你講得好啱。

所以凡事有兩面。香港母語係中文天生蝕底, 但同時間,世上其中一種最難嘅語言大部分香港人已經識讀識寫, 唔把握雙語優勢繼續做好中西橋樑角色,就真係大老襯。

JustAParent 發表於 19-1-21 13:10
你講得好啱。

所以凡事有兩面。香港母語係中文天生蝕底, 但同時間,世上其中一種最難嘅語言大部分香港 ...

的確,英文相對易入手,在香港唔學確老襯。事實上無乜香港學生唔學英文,討論應該是「如何學好英文」。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

我既世界係好現實既世界,香港中產家庭吹捧英語,感覺係停留係幾10年前,以為 1) 英語能力會將人分高低; 2) 英語好會大有優勢。

但現實世界係 1) 現今英語好或可接受既人極多(太容易學),純英語好已無咩優勢; 2) 從來無先進國家唔將母語作為兒童及青年學習既基本語言,去窒礙兒童學習。

國際會議好多人講英語,就算科學家都會,但其英語只係technical、科學上溝通之英語,讀理科、工程上非英語為母語之教授堂,就知其英語係點到即止,夠寫論文果種。無論點...如上所講,無咩國家會好似香港咁將英語放係自己母語之上。

(當年港大校長鄭耀宗工程系出身,至少口語英文一樣麻麻地。)

其實咩係現實世界? 一個幻想出黎既世界,定真係現實既全世界。

香港的確係一個好獨特社會。

其實講咁多版又真係無謂,大學及政府都察覺問題,各大學理工科都放寬語文入學要求,語文降低要求又唔計分。

反而將果啲會提升英文水平既social subjects係咁cut學額。

英文的確可以做中西溝通橋樑,但下下講橋梁就無左專長,我家個菲傭英文都好好,佢都雙語,極流利菲律賓語同英語,不過做野真係無咩腦筋。

人家只把中英文當作基本要求,不是專業。

當基本溝通能力都沒有時,還談什麼呢。

香港真好命,可以响雙語環境長大.有冇人可以話比我知,全世界有幾多人係講英語或普通話(國語).我好實際.英語一定要,普通話也要. 嚟緊幾十年,我睇唔倒有第三種語言重要過以上两種.

ilyrd 發表於 19-1-22 09:07
香港真好命,可以响雙語環境長大.有冇人可以話比我知,全世界有幾多人係講英語或普通話(國語).我好實際.英語 ...

是的,我們竟然有機會學到兩門現今兩大經濟體的語言,說到雙語,我們怎可冷待普通話,説來奇怪,EK中少有提及追求"native"普通話的討論,嘿嘿,大家愛國情操實在不足。
好像沒有多少父母努力使孩子的普通話口音更靠北,其實一口字正腔圓的北京話是非常好聽,我這一輩,莫說北京話,能剪掉廣東口音也辦不到,自己女兒的普通話蠻有趣,沒有廣東音,也沒有北方音,我笑說像中央台的普通話,沒有風格,不過總比我的破格(什麼規格也打破)普通話好。

Cheeselover 發表於 19-1-22 23:06
是的,我們竟然有機會學到兩門現今兩大經濟體的語言,說到雙語,我們怎可冷待普通話,説來奇怪,EK中少有 ...

語言,除了溝通,亦是身份認同。天佑女王,為何不少我們這一代人以一口流利英語為榮,你懂的吧 。

我就冇咩愛唔愛國喇,呢個政權嘅國留返李鄉長個女啦,但對面海個寶島亦垃圾一個, 另外,亦對西方國家那些假民主,假绅士嗤之以鼻.我只講求實際,愛? 愛自己愛家人愛朋友便夠.
‹ 上一主題|下一主題