用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 雙語環境 是好是壞?
樓主: BK_Milk
go

雙語環境 是好是壞? [複製鏈接]

ABC-DAD 發表於 19-1-18 13:01
咪 捨本逐末,無可否認英語係易學嘅外交語言,在香港在科技傳遞交流上係有其歷史優勢,重視語言唔會抵觸科技進步嘅。

我既睇法係基於以下事實:

1) 出名既科學家/工程師/科技人才,無普遍性係雙語native,或自小好似香港咁強調同步雙語訓練,相反,反而更多似係自己母語再加頂多一種語文作基本溝通,但唔係母語程度。

2) 人每日得24小時,就算天才都係得24小時,用左時間學習另一種語文,自然少左時間學另一樣野,呢種矛盾絕對唔會錯誤。所以我話,Steve Jobs若用左佢年青時間去精通第二種語言,好大機會係少左時間砌機(除非佢唔訓覺),不利佢日後製造apple電腦。

人才好睇大家講咩,我明顯係講緊太誇雙咁重視雙語,有機會少左專才精英 (如近乎發燒程度既programmer),但當然可能亦會多左雙語好好、各方面都識少少既通才。

如果重視雙語只係發生係喜歡或善長於語文既人,係唔會抵觸科技進步,但若然重視到要全民精通雙語,所有學校超過50-60%時間作語文訓練,語文唔好唔比入大學,咁我99.9999%信心....一定係負面影響科技進步,實在唔少極佳科技頭腦既人都較欠缺語文天份,而語文好既又唔少科學頭腦唔係咁精。

Vanadium 發表於 19-1-18 20:40

1) 出名既科學家/工程師/科技人才,無普遍性係雙語native,或自小好似香港咁強 ...

香港DSE英文只是外語程度,講講下講到雙語 native,重要全民雙語 native。

香港幾時有政策全民雙語 native?世界上有那地方教育政策係全民雙語 native?

撐得太遠,返來囉。

shadeslayer 發表於 19-1-18 22:34
香港DSE英文只是外語程度,講講下講到雙語 native,重要全民雙語 native。
香港幾時有政策全民雙語 native?世界上有那地方教育政策係全民雙語 native?

主要係感覺EK太多家長好想仔女英文好好,無論升學、閱讀、任何活動,背後目的都離唔開先要搞好仔女英文,而呢度既討論主題,好多又離唔開點提升英文能力。

可能香港家庭既教育.....就主要只係英文或語文。

你成日講咩係好既教育,但又好強調教育要英文好,會唔會有啲狹窄?

講開Steve Jobs,相信香港無幾多家庭,會願意讓子女"不務正業",有中英文唔溫,成日係度拆機同裝機。DSE唔係要學生native,但老實講,用成十幾年去上咁多英文,攞個4或5,都係用左唔少時間。

"喬布斯的父親(領養人)最初是一名從事改裝並銷售二手汽車的商人,並在喬布斯生活中經常給予他接觸機械裝置的機會,其後他認為自己受到家庭的影響而喜愛精密的裝置。喬布斯在早年曾經 是一名智商高但不擅長學習的學生,後被其老師發掘才能而得到身邊人的認同。他在曲折的學校生涯逐漸接觸到電子裝置如無線電裝置的安裝製作。"

Vanadium 發表於 19-1-18 23:11
主要係感覺EK太多家長好想仔女英文好好,無論升學、閱讀、任何活動,背後目的都離唔開先要搞好仔女英文, ...

//
而呢度既討論主題,好多又離唔開點提升英文能力。
//

唔代表大家要中英 native,不要混淆。

//
你成日講咩係好既教育,但又好強調教育要英文好,會唔會有啲狹窄?
//

我只係英文有啲心得,便多講,唔代表我只看英文。

//
DSE唔係要學生native,但老實講,用成十幾年去上咁多英文,攞個4或5,都係用左唔少時間。
//

而家又唔要 native.

香港DSE的中文是第一語言程度,英文是外語程度,和幾十萬 IB 生一樣,一 native, 一外語程度。好普通,不會影響其他科。

請你回顧我前面之兩點。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

Vanadium 發表於 19-1-18 20:40

1) 出名既科學家/工程師/科技人才,無普遍性係雙語native,或自小好似香港咁強 ...
什麼全民精通之言,為國家選才云云乃係你夫子自道嘅講法,咪又係度拉其他人落水去勉強人同你辯證。
一路係講緊小朋友母語以外語言發展嘅起步時間同起步嘅語境。

你自己講咩自己留意下。東拉西扯扮有見地,總係離題,你自己開個帖,等有興趣嘅,水平又同你啱傾嘅人同你交流會否好少少?

睇番前面有幾位網友嘅切入點好欣賞,獲益良多,基於各人按自己條件社交同生活安排去構建語境,會帶出唔同水平或獨特嘅體驗。
就單母語發展上已經派上用場,引申外語上,我見到語境嘅持續時間,對掌握基礎是否穩固,有起到一定作用,而語境嘅深入度和寬度如何影響水平,我仍有點霧裏看花,把握唔到重點,例如要誘發年青人興趣到提升到文化修養方面,希望網友可以多賜教。

......

ABC-DAD 發表於 19-1-19 07:00
一路係講緊小朋友母語以外語言發展嘅起步時間同起步嘅語境。

呢個有咩好講,樓主引用篇文唔係已講晒?

誰也知語文越早學越好,自然既語境、可以練習既場合越豐富越好,閱讀靚既文章/小說越多越好。

有人話學語文可以背下好文好詩,同樣好肯定對寫作幫助。

其實若然係講呢啲,好快講完,唔使討論。

但香港個本質問題,就係點解咁多家庭覺得孩子要有好既雙語甚至三語,花咁多時間搞語文,好似無咩諗過、亦唔介意犠牲左小朋友既其他能力,甚至如樓主篇文所講,雙語搞到小朋友學習遲緩,都要死頂。

回覆樓主:

雙語(中、英)在香港一定是必然要學好的。如果香港的高等教育即大學改用母語即中文及廣東話中文,那又是另 一番景象了. 香港英文較弱的學生,上到大學學習效益較低 無可否認.
香港政府會否有朝一日把大學改為母語教學?那時再討論學好英語是否有迫切性.
全世界再不 追逐英美名校時又再另作討論。
香港學生學好雙語不會影響其他才能發展, 應該要相輔相成。認知多了,雙邊吸收的知識及能力應該是inter-transferable skills的益處。

Vanadium 發表於 19-1-19 17:46

誰也知語文越早學越好,自然既語境、可以練習既場合越豐富越好, ...

一母語,一外語學習,DSE,IB 大量學生可以,沒有証據影響理科。能力較差的少數(相信)學生學雙語有困難,可以理解,但不能依此推論雙語影響理科。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

planetearth 發表於 19-1-19 19:52
香港學生學好雙語不會影響其他才能發展, 應該要相輔相成。

當見到內地既發展,特別科技、創作、藝術等,若話香港學生雙語無影響,咁我只得相信香港人基因上較弱。由小一至中六近半課時搞雙語,已証明結果中文又唔係好,英文更唔講得叫做精,學科又唔太熟,只變成樣樣識少少既通才,成個社會有學習遲緩跡象。

通才係電子資訊發達,世界已開始由精密機械人、電子科技、人工智能,互聯網等取代人類既年代,好大機會變得越黎越無用,反而製作呢啲精密機器既專才,極有需求。

不過呢啲長遠科技既野唔講,就算講設計、城市規劃,甚至文化產業如電影、音樂,香港都已遠不及內地水平,原因呢啲都同英語能力無關,內地人英語差唔代表唔可以做得好過你。

以作曲作詞為例,有人話香港音樂已死,但我睇就根本香港新一代已無文化水平去作到一首好詞 (作英文詞更應該可當笑話...比你5**都係咁話)。

相反內地,你話佢地普遍英文水平低一啲都好,但中文.....至少係流行曲既詞上,部份其詞彙之美高過香港大部份填詞人10班。早前公佈內地高考中文試題,作文根本係文學水平。

以香港環境再sell弱雞雙語我睇好大機會只係窮途末路,莫講日後需求越黎越細,無才無人睇得你起,而係香港生活、娛樂等毫無英文語境下硬花時間去要求高英文水平,係吃力不討好。

今日呢度可能有人會覺得我廢話,或者係,待10年20年後驗証。

Vanadium 發表於 19-1-19 23:54
當見到內地既發展,特別科技、創作、藝術等,若話香港學生雙語無影響,咁我只得相信香港人基因上較弱。由 ...

其實好好笑,把握時空推回七八九年代,李小龍,成龍,大時代,四大天王,香港工業,GDP比中國內地高好好好多,全亞洲影響力巨大,咁嗰時個結論咪「雙語」有助社會發展,香港人更叻?

香港不是 sell 雙語,即死。好笑在,內地英文水平也不斷提高。

Vanadium 發表於 19-1-19 17:46

誰也知語文越早學越好,自然既語境、可以練習既場合越豐富越好, ...

香港孩子個個學英文十幾年,唔使討論時間語境,英文程度差異就唔會咁大。

shadeslayer 發表於 19-1-20 02:28
其實好好笑,把握時空推回七八九年代,李小龍,成龍,大時代,四大天王,香港工業,GDP比中國內地高好好好多,全亞洲影響力巨大,咁嗰時個結論咪「雙語」有助社會發展,香港人更叻?

香港不是 sell 雙語,即死。好笑在,內地英文水平也不斷提高。

你咁講反而令我回憶起香港當年呢批人,由細到大都無好強既英文訓練,反而個個出類拔萃,獨當一面,而佢地英文,大都係往後係外地生活同工作操返黎。

其實唔單止呢啲娛樂名人,就算香港由當年開始發跡既富豪,自小都無咩英文訓練。

就算今時今時,又幾個真係創業、做生意成功,係因為英文好? 我識個年青人,早10年讀書時英文屎到暈,大學都考唔上,10後見返佢,原來做左老板開科技公司,食飯時不斷用英文WhatsApp同公司聯絡,因公司partner同客都係外國人,搞笑佢竟然好認真咁同我講佢公司請人,佢面試時覺得依家啲大學生好唔掂........

之前有post出話香港大學生過去20年人工無變過,講真我識唔少英文流利既人,有外國回流,有香港畢業,只要無咩專長,好多......打份近似文員文職工,10年8年搵3、5萬已叫好好,主要都要靠上一代(即父母)既錢買樓結婚。

相反同期但唔係主攻英文、但搞技術果班,做老板都大有人在,係有司機出入。

香港的確需要雙語流利既人才,但需求並唔係講到咁誇咁大,日後係人工智能年代,好多要幾文幾語之工作,已可由電子化世界取代。

至於內地英文水平,感覺係發跡後訪窮朋友,上到去高位就學英文去提升下自己,內地唔會要求自小不斷操雙語。

Vanadium 發表於 19-1-21 00:40
你咁講反而令我回憶起香港當年呢批人,由細到大都無好強既英文訓練,反而個個出類拔萃,獨當一面,而佢地 ...

我一路講,叻人,雙語不會難到佢地,填鴨不會難到佢地,壞父母不會難到佢地。。。。。

兩文三語,係香港少有的共識。不過你有自由不學或少學的。香港的確有很多工種不用英文,那些用普通話仲有用。

shadeslayer 發表於 19-1-21 00:50

我一路講,叻人,雙語不會難到佢地,填鴨不會難到佢地 ...

叻人就雙語好,就係呢類諗法搞到香港同教育無彎轉,邊個會話自己子女蠢? 所以個個自小谷雙語扮叻。

我睇到世界係,雙語好未必叻,叻既好多更唔係雙語,叻人就雙語? 咁要重新評估愛因斯坦同霍金既智商。

Vanadium 發表於 19-1-21 01:21
叻人就雙語好,就係呢類諗法搞到香港同教育無彎轉,邊個會話自己子女蠢? 所以個個自小谷雙語扮叻。

我睇 ...

所以我說過不要迫所有中學生考DSE,中學分流實用課程。

英國有 BTEC,德國職業學校出名,IB 也有Ab Initio, IB certificate。 香港?

但,你在大學做教育,你連以下也講得出?

我說:雙語難不到叻人。。。。

你回:雙語好未必叻,叻既好多更唔係雙語,叻人就雙語,叻人就雙語? 霍金也。。。

你一係真理解力有問題,一係扮理解力有問題,要暫時放你在「不回」類別。

回覆樓主:

語言學家David Crystal係English as a Global Language一書談及"英語帝國"。 一個日不落帝國,曾踏足全球3分1土地,在全球擁有大量殖民地,把英語變為世界語言, 滲透科技商貿甚至日常生活。之後任何國家,要在全球取得領導地位,科技領先同業,商業取得最大利益,你是無法不用英語的,此為英語霸權。

英語國家有天生優勢,香港母語係中文,某程度上,你可以話係香港唔好彩,所以雙語教育係香港唯一出路。甚至不強化英語教育,香港是死路一條。

中國雖然經濟起飛,在世界逐漸取得話語權,但要改變英語數百年建立的霸權地位, 我覺得大家唔會係有生之年見到。

科技受捧就吹科技,金融揾錢就捧金融,V 網友,我想講真係好多知名科學家會多過一種語言,特別係在國際會議露面嘅學者,在科技發展中心,大學研究院更多的是,是否你心目中嘅標準「Native 」,我唔好意思再探討落去。,你問題係太 武斷。唔知你個世界同一般人係咪唔一樣。

Vanadium 發表於 19-1-19 23:54
當見到內地既發展,特別科技、創作、藝術等,若話香港學生雙語無影響,咁我只得相信香港人基因上較弱。由 ...

國內科技與雙語發展有什麼關係?唔可以咁簡單話 『單語言+科技發展蓬勃=單語言好』。還有,要分清楚是原創科技還是改良科技。如果是後者,掌握外語是有利的。

話時話,你啲討論點經常飄來飄去,好難跟得上。
‹ 上一主題|下一主題