用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 雙語環境 是好是壞?
樓主: BK_Milk
go

雙語環境 是好是壞? [複製鏈接]

shadeslayer 發表於 19-1-17 13:22
我專登留有空間給大家想像,自己判斷,因為本來「用處」,「劣」等就是十分主觀。

無論我寫十句,定十板 ...

明白。

要背的,都得排先後。經得起時間考驗的典章,詩句,一般排得先。

讀書分兩類:泛讀、精讀。背得爛熟是精讀一個方法。不會樣樣都精讀,也不能缺少泛讀。

各師各法沒所謂,我說我相信的,也尊重你相信的,哈。

Cheeselover 發表於 19-1-17 09:12
香港教育是否因為太注重兩文三語而阻礙其他學科學習,我們無法驗證,若要測試,家長需稍稍放下其中一文一語,這實為難家長。
是否大搞科技工程就能令香港否極泰來,不知道,我認同香港社會太集中某些產業。
我們的討論延伸了太遠,科技工程可興邦救港和兩文三語佔據太多教育資源,我們難以獲得結論和一致意見。

其實討論教育好少野係有全面普及性及絕對性。

我只係想講從各種客觀觀察所得,好好既雙語並唔係一個小朋友成功指標,甚至唔似係一個先進國家能擠身先進行列之指標或原因。

絕對唔會否定有家庭基於個人喜好或小朋友能力,訓練小朋友有良好雙語,就如學樂器、運動,但若講到無極佳雙語就係蝕底,最多只係偏頗政策做成。

況且,我從來唔會講香港要單一語言,只係覺得對有非語文才華既人,或想花更多時間造就自己非語文興趣既人,唔好要求第二語言水平咁高,夠用就得,切勿因語文阻礙佢地發展、造就更好社會既機會。當年Steve Jobs若用佢砌機既時間去學中文,可能就無今日既蘋果公司。

語文能力同數理邏輯能力,對唔少人黎講係有相對性,見唔少語文能力高但數理邏輯就弱,相反亦係,愛因斯坦就係典型例子,但呢兩方面既人才對社會都係相當重要,當然社會亦需要好多不同人才,總之就唔會淨得語文。

Vanadium 發表於 19-1-17 00:45

但相信本post主題所講既雙語教育,就係現香港唔少人會追求、 ... 點解一定要係中小學教育咁強調高水平英文、要學生花咁多時間? 英文要用到就自然會好、會進步,但有啲野,係中小學唔好好訓練,係無得大個後調轉返黎學。

你答了自己,中英文就是其中一樣長大了很難追回的東西。

語文是先有語後有文,從小聽、說,習慣了,再讀、寫,這些發展是有黃金時間的。

nkd 發表於 19-1-17 18:57
語文是先有語後有文,從小聽、說,習慣了,再讀、寫,這些發展是有黃金時間的。
據我所知,英文既口音的確要從小建立,但讀寫聽係咪唔從小建立就追唔返,或有爭議性。

其實唔少人係好大個先接觸英文,重點只要係外國生活,經常用或講,最後英文水平都幾好。

我識個人會考考多次英文都唔合格,但往後因工作/生活經常接觸英文,最後竟係大專院校教英文。

語言學家強調second language都要從小學,好似講係指要達到native level,但我都指出唔係各行各業各種人,都需要有native既second language,好多時係夠用就得。若然有家長想子女英文去到native level,亦覺得咁係最重要,當然讓子女投資時間。

智能發展、學習能力都有黃金時間,有啲野果段時間唔學唔好好培訓,同樣都唔知追唔追到。

Vanadium 發表於 19-1-17 18:31

我只係想講從各種客觀觀察所得,好好既雙語並唔係一個小朋 ...

我認同你的觀點(s),所我一直都是由個人出發,由父母決定,沒有對錯,社會是否必須有雙語,我不敢説,但對我和孩子是有裨益;雙語是否窒礙其他發展,當然是,一個人一個社會資源總有限,而我為孩子挑了她喜愛的;雙語是否成功之道,為我而言,只是多一種生活藝術;一切皆因自己需要,若有損失,也是個人之事。

Cheeselover 發表於 19-1-18 07:15
我認同你的觀點(s),所我一直都是由個人出發,由父母決定,沒有對錯,社會是否必須有雙語,我不敢説,但對 ...

說雙語窒礙工科發展係囉來頼的,有兩點:

1. 要成為科技創新人才,大概不會是中下成績的學生。香港成績中上的,大部分理科人,中英也拿到33 以上,入三大可能要44,也可叫雙語,他們的理科一樣咁勁。佢哋大學自己唔揀工程科技,選 GB,醫療,有人走去怪雙語,是性頼的。

2.德國,新加坡等受過教育的人多懂雙語,其科技也比香港好。

解決香港好學生大學唔揀工科的問題先喇。

shadeslayer 發表於 19-1-18 08:37

說雙語窒礙工科發展係囉來頼的,有兩點:
非常同意. 有抱負都要揾食.老豆大把或者有科研工程公司等個仔接手咪去讀工科囉.叫的狀元去讀工科,政府每人第日工作補貼每月五萬,咁咪有人去讀囉,立即變晒神科.你話現實都係咁話.

Vanadium 發表於 19-1-18 00:03
據我所知,英文既口音的確要從小建立,但讀寫聽係咪唔從小建立就追唔返,或有爭議性。

其實唔少人係好大個 ...

\\智能發展、學習能力都有黃金時間\\
此所以小學不是只有中文、英文兩科

學多些英文,其他科會差了的嗎?學少些英文,其他科會強了的嗎?你開玩笑吧。

\\讀寫聽係咪唔從小建立就追唔返\\
不知你要從幾歲起叫小。認字母幾多歲,認生字幾多歲,phonics幾多歲。比較學數,認識0要幾多歲。

\\我識個人...\\
你舉 counter example 沒意思的。比較一下不同國家學英文的年紀和他們平均英文水準便知道早學英文有沒有幫助。我不贅了。

Vanadium 發表於 19-1-17 18:31

我只係想講從各種客觀觀察所得,好好既雙語並唔係一個小朋 ...

\\語文能力同數理邏輯能力,對唔少人黎講係有相對性,見唔少語文能力高但數理邏輯就弱,相反亦係\\

就是你這個見解出問題

語文(尤其外語)沒有在初小之前有相當接觸,只能在高年班、甚至高中時惡補,即使努力但效果有限,所以會佔據相當學習時間,造成非此則彼的零和現象。考公開試,擺時間在英文就少時間操數。

對"唔少人黎講",他們小學時語文基礎好,就沒有這"相對性"了。

Vanadium 發表於 19-1-18 00:03

其實唔少人係好大個 ...

除非係外國人開既公司度做或者係外國生活,如果唔係,一般溝通到就可以,唔駛去到native 既程度

ilyrd 發表於 19-1-18 10:39
非常同意. 有抱負都要揾食.老豆大把或者有科研工程公司等個仔接手咪去讀工科囉.叫的狀元去讀工科,政府每人 ...

其實係雞同雞蛋問題。究竟有荀工先,定有叻工科大學生先?

你講的政府政策幫助,當然不是五萬月薪,但有資助一定有幫助。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

Vanadium 發表於 19-1-16 22:24
我都知道,香港以服務性行業為主要經濟,英文好好重要,但作為對年青人既教育,絕對可以跳出香港,參與科 ...
早期中國曾經大力推嘅雙語嘅外語係俄語。目的係學習。

無人反對發展要人材要科技,呢度講嘅係地球村未來嘅競爭力,要考慮有多過一種語言能力,而學語言在早期開始發展有好處,而我想補充係中文作為唔容易學好嘅語言,既然係母語,宜先打好一定基礎才開始學外語。

咪 捨本逐末,無可否認英語係易學嘅外交語言,在香港在科技傳遞交流上係有其歷史優勢,重視語言唔會抵觸科技進步嘅。

nkd 發表於 19-1-18 11:13
\語文能力同數理邏輯能力,對唔少人黎講係有相對性,見唔少語文能力高但數理邏輯就弱,相反亦係\

就是 ...

IB 一定要6科,兩科語文,再加 EE, TOK and CAS,又不聽見有零和遊戲,讀得語文讀不到理科的問題。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 19-1-18 13:05
IB 一定要6科,兩科語文,再加 EE, TOK and CAS,又不聽見有零和遊戲,讀得語文讀不到理科的問題。
...

剛看到你參與那場背書辯論,有排爬文。

說來奇怪,讀到這句
\\I don’t need the child to recite 100 pages of excellent text for me.  I need the child to develop critical thinking.  \\

那你為什麼認為背誦和思考是零和遊戲?

nkd 發表於 19-1-18 14:57
剛看到你參與那場背書辯論,有排爬文。

說來奇怪,讀到這句

The text above does not imply 零和遊戲。

I was just saying the outcome I don’t need and that I need from a child.

They can both exists. But you get what you work very hard for.

If you base your strategy strongly on memorising, eg spend 1 hour each day memorising text and 5 mins critical thinking, you get a memorising genius.

If you base your strategy strongly on critical thinking, eg spend 1 hour reading international affairs, discuss current issues with parents and go to debate classes plus 5 mins memorising, you get a critical thinking child.

If someone do both, he or she will likely be too tired to do well in either.

shadeslayer 發表於 19-1-18 17:45
The text above does not imply 零和遊戲?

100 pages of excellent text 和 critical thinking development 就算對你價值不一樣也好,孩子何不同時擁有呢?

nkd 發表於 19-1-18 17:53
100 pages of excellent text 和 critical thinking development 就算對你價值不一樣也好,孩子何不同時擁 ...

See my additional explanation above.  

shadeslayer 發表於 19-1-18 17:45

The text above does not imply 零和遊戲。

\\you get what you work very hard for.\\

this is your myth. the training at a very young age will make rote learning very easy for the kid - I mentioned that and I should have emphasized it.

\\If you base your strategy strongly on critical thinking, eg spend 1 hour reading international affairs, discuss current issues with parents and go to debate classes plus 5 mins memorising, you get a critical thinking child.\\

this is another myth. The child has plenty of time doing both. It takes only half an hour every day if you  involve yourself in the process with him/her.

\\If someone do both, he or she will likely be too tired to do well in either.\\
you often come to a conclusion of " 兩頭唔到岸 " based on personal experience, which is not always correct.

常聞「背誦是有害思考有害創意」,這說法究竟理由何在?彷彿背之前一定沒有理解,背之後亦永不理解、也不反思。背了東西便不會發揮、不會再創造了。

nkd 發表於 19-1-18 18:09
\you get what you work very hard for.\

this is your myth. the training at a very young age will  ...

It is just common sense.

If a student pass exams through the school years by memorising, what kind of person the student is encouraged to be when he/she grow up?

Remember, we are talking about after-school activities, in addition to hectic school work for 10 or more subjects etc.  After school time to split between memorising, training for critical thinking, 1x music, 2x sports, family time, homework, revision, etc, etc.

You are entitled to your opinion.If all parents think the same, all kids will be the same.

見到網友成日搬龍門,真係好無味。
‹ 上一主題|下一主題