用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 雙語環境 是好是壞?
樓主: BK_Milk
go

雙語環境 是好是壞? [複製鏈接]

shadeslayer 發表於 19-1-11 13:15
有外向個性也講求有無咁嘅能力。

我識一個約 DSE 英文5的學生,應該無我講那樣的社交語文能力。可以交心 ...
交心?有共同話題或4一步一步黎啦,睇到歌劇可唔可以 勉強畀個合格呢?

ABC-DAD 發表於 19-1-11 13:26
交心?有共同話題或4一步一步黎啦,睇到歌劇可唔可以 勉強畀個合格呢?

...

我只說明「社交口語」一詞所 cover 個程度好濶,合不合格,是乎相對「社交口語」的那一層。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

口音,咁重要咩?

shadeslayer 發表於 19-1-11 13:34
我只說明「社交口語」一詞所 cover 個程度好濶,合不合格,是乎相對「社交口語」的那一層。
...
瞭解,我又無咁深入去探討過。

回覆樓主

跟外國人閒談也有層次,學堂英文始終幼嫩,閲歴也相當重要,就如我們跟年輕小伙子說話,言語沒有障礙,但隔閡不容易打破。我跟外國人聊天也只限生活鎖事,再深層的如俗語,暗諷,人物,髒話,諺語等,實不易口沫橫飛,說得天花亂墜。

回覆樓主:

命運及歷史令香港變成half blooded. 應該視為是gift. 不應該視為 兩頭唔到岸, 應該是兩者加起來的 power更powerful.
雙語(或兩文三語)學貫中西,不必靠翻譯以第一身第一時間深入了解現時兩個世界。
問題是如何學好?家庭語景,學校語景最重要,若第二語言的語景不夠,要刻意制造。

"雙語環境對小朋友是好事還是壞事"是一個偽命題,是因提供雙語環境的教學原因並沒仔細分析。其引伸的教學建議當然亦不能沒有限制吧。HKCAAVQ也會用MILO或PILO去審核大專課程的自我規範啦。為何所謂"雙語環境"的"家庭教育"可以例外呢?

shadeslayer 發表於 19-1-11 13:15

有外向個性也講求有無咁嘅能力。
你意思係咪未讀過國際學校就英語能力比較低?
係咪直接講囉,我就唔浪費口水,慳唔少。

ABC-DAD 發表於 19-1-14 17:37
你意思係咪未讀過國際學校就英語能力比較低?
係咪直接講囉,我就唔浪費口水,慳唔少。
...

吓,過哂氣番兜?

唔係必定國際學校,我之前講過 5** 「應該」可以。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

近似雙母語,定雙語流利,定雙語應用..........

我諗香港係講雙語應用,好啲就係雙語流利,相信連林鄭月娥、曾蔭權、董建華,都唔係果種咩交心講口音講流行俗語既雙近似母語。

其實要做到好外國口音口吻既英文,細細個送去外國就一定得了 (我識10個10個都係咁,當然唔好同中國人生活)。

其實要英文去到鬼仔咁用途在哪?

我見陳冠希啲相出晒街,出黎認衰就係用近乎native既流利英語,可能至少有晒下用途,睇唔到對社會實際貢獻。

香港搞雙語,要搞清係追求啲咩。

Cheeselover 發表於 19-1-9 07:46
眼下不少港孩英語水平極高,未知其中文寫作功夫如何

其實要做到高雙語水平談何容易?

就算所謂外國浸大既ABC,唔好講中文,又幾多可以寫到篇靚靚地英文作品?

香港人花時間操英文,就係仍有人覺得英文勁就係神,當然中文水平無咩人理。但所謂勁,去到外國同當地人比,都係不外如是。

若然小朋友對語文有興趣有能力,自然學多幾個語文係好,亦係發展佢所長。

但若大部份人時間都花係雙語訓練上,又幾多人才會被浪費?

中國內地唔咁強調雙語,而家核電廠都全自主研發起了,太空船都降落月球,參與呢啲計劃既工程人員,有幾多係雙語流利?

國家、地區要發展,係要人才,唔係要英語。

shadeslayer 發表於 19-1-14 21:05
吓,過哂氣番兜?

唔係必定國際學校,我之前講過 5** 「應該」可以。
近排有啲無聊

中美建交後,國家人才庫對英語人才需求大增,提高英語水平係提升國民教育嘅大方向,唔該扮高等教育從業員留意下中國近代發展。
當年全國選拔精英,頭三名公費出國深造英語。

ABC-DAD 發表於 19-1-15 08:53

中美建交後,國家人才富對英語人才需求大增,提高英語水平係提升國文教育嘅大方向,唔該扮高等教育從對員留意下中國近代發展。

當年全國選拔精英,頭三名公費出國深造英語。

我諗你搞錯了。國家發展需要英語人才作溝通橋樑,係事實,但我所講既,係國家或地區發展需要人才,人才係黎自多方面,英語好唔代表係人才,亦唔需要全部人都係英語人才。

係香港人自己太迷信英語,花得太多時間,結果其他方面人才更少,我就完全感受唔到國家係好強調學生要全面高英語水平。

你若然覺得扮高等教育人士說話無代表性,建議你去香港或世界各大學理學院或工程學院,睇下教授/研究生團隊有幾多係普通話拼音名字,聽下佢地講既英文係幾普通 (可能你仔女英文好過佢地),但事實....佢地既學術/科研/創造能力係香港本土出產既學生遠不能及。

再唔係睇下國家科學院院士名單,可能會搵到唔太識英文既人都有。事實世界好多科技先進國家,根本科研人員既英文水平係好普通。

從來唔係想偏低英語學習,但太誇張咁要求係香港環境做成好好既英語效果,我只覺得 - 有得必有失。

已讀。

培育人才,胸襟同視野就不宜太狹窄。

得V自己 喜歡比較英文水平高低,原標題好似唔係呢個方向。

講普通話在我看都係雙語
其實V 嘅理解力正常下應該高,只不過喜歡自己講自己想法,唔理對象。

討論區,長篇大論真係好「有心」發表。
請繼續...會績極留意,包括無咩趣味同營養嘅嘢。

回覆樓主

英語是否對香港如此重要,或過度追求英語而犧牲太多資源,兩者也不應想及至極,英語重要同時也要適當分配資源,父母有不同要求,不同目的,孩子能力有高低。學校只提供基本訓練。細看一下,孩子的語言水平,關鍵其實在父母態度,第二語言水平往往是父母願意付出多少的結果。
在香港,我們有幸可以自由選擇,亦較容易接觸不同語境,英語丶普通話丶日語丶中國方言丶韓語等,我不能有太多投訴。
說來有點自私,但語言是自己,每個人都有喜好,學得好不好也是私事,各人亦有認為適當的土法。
至於說到語言對社會,甚至國家的影響⋯⋯後續
‹ 上一主題|下一主題