用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 馬鞍山靈糧小學校長接任英華小學
樓主: CS_HON
go

馬鞍山靈糧小學校長接任英華小學

hundred100 發表於 19-1-7 01:10
我都系一己之言介,呢度講句說話冇甘大威力掛,我自問自己對馬鞍山小學比較瞭解,都知道英華系好學校啊,沙 ...

大家都大個, 吾會別人講就信呀

JaneJaneT 發表於 19-1-6 16:54
馬鞍山靈糧小學成績如何?

2線頭小學, 都多人申請/叩門。

去過一年簡介會, 佢好扮嘢好想出名.

回覆樓主:

討論若集中在學校的表現和對學生的關顧會比較有意思。

陳校長幾好架喎
起碼D同學見到校長行過係笑住叫陳校長, 陳校長都認得幾多同學的, 幾和善
馬靈其實幾谷吓, 同埋好多大型課外活動
陳校長本身人脈幾厲害下, 請到D嘉賓都係司級的
合作機構又係大嘢, 我一直好奇佢會唔會從政... 就係呢種水平的校長囉

naicha 發表於 19-2-18 12:12
陳校長幾好架喎
起碼D同學見到校長行過係笑住叫陳校長, 陳校長都認得幾多同學的, 幾和善
馬靈其實幾谷吓,  ...

咁又點,呢啲校長我都見過,紀律部隊署長佢請到,警務處長都請到,特首辦大內人馬又請到,富二三代,娛樂圈名人不知凡幾。

鍾意搞大龍鳳,老師好忙但時間和精力都放在雜務上,教學會有幾好呀?!正所謂好睇唔好食。

Dongs 發表於 19-1-4 12:18
以我所知馬鞍山中產多數考直私,如果考唔到,首選區內馬主、馬循和禧年,其次雨川、莊啟程或馬靈。
...

其實馬鞍山除左四寶間間自行都超收,靈糧都有人111入唔到,靈糧響區內算歷史比較短,馬主馬循爭崩頭,但要諗下佢地歷史幾耐?馬主馬循搬入馬鞍山前響沙田已經有相當歷史同口碑,而呢兩間唔係我杯茶。我女本身都有龍校私小offer,自行入靈糧,間間學校都有人buy有人唔buy,唔駛交學費的學校黎講,靈糧算比較貼近我心目中所想,當時我唯一的掙扎就係無一條龍,不過而家阿女都讀得ok,校長show off呢樣我諗係佢性格,不過show off得黎佢係好清楚做緊咩,唔係show off但唔做野果種,呢個世界咩人都有,接受到咪ok,唔接受咪搵第二間。

睇英華林校長訪問youtube有(search小一面試),話10秒鐘就睇清楚一個小朋友已估佢係一個冇耐性既人,似係死谷有理冇理又行佢果套。

正所謂物以類聚,能夠成為佢既好友思維應該近似。

利申本人都重視學業,不過能夠引發到小朋友重視學習及成績先係高手。

回覆樓主:

每年都幾千人來見,重點是幾千人全部是男生,到最後才150人,不好就不會那麼多人來見,而且更是一條龍,大家不要聽人發噏風, 等你考入英華小學再說吧( 重申不是英華小學家長)