用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 請教謮文言文心得
go

請教謮文言文心得

囝S1,請教讀文言文心得。

回覆 草原 的帖子

我女外補古文,已讀完史記,所以校内文言文不大問題。

回覆 草原 的帖子

我記得補習老師講,文言文不外乎幾樣野,要熟讀主要字詞意思,環境意會,就易掌握

其他唔夠膽講,不過文言文一定要誦讀,甚至背出來。之後才可以體會到。

回覆 妹妹頭 的帖子

利害,外補古文,應該是私補吧。我冇記錯你囡囡讀祟德的,應該考試了吧。

回覆 b3410 的帖子

多謝你建議,一半為咗個囝,一半為興趣,我買咗本文言文練習自己做,錯成半呀陰功,我試吓誦讀睇吓會唔會高分啲先。

回覆 妹妹頭 的帖子

好想知不外乎邊幾樣嘢。

草原 發表於 19-1-2 10:18
背係唯一方法,先背咗佢,再諗理解。

草原 發表於 19-1-2 10:18

其實不外乎睇得多, 睇得多就知道一貫模式及其意思。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆 草原 的帖子

係呀,下星期開始考試。外補古文係阿女既興趣,佢自己提出,唔係私補,不過老師係我朋友,係文學博士,教得好好,我可以煩少一科。

草原 發表於 19-1-2 11:49
回覆 b3410 的帖子

多謝你建議,一半為咗個囝,一半為興趣,我買咗本文言文練習自己做,錯成半呀陰功,我 ...
如果不是老師教過的文言文,錯成半唔出奇,能做對八成巳不錯,如果是課本或校本的文言文,因有好多注解,所以我要求會再高D,我小朋友小學學文言文我教佢上文下理來理解,現在中一,我巳不介入佢學習,不過間中睇下佢D文言文功課,都理解得不錯。

回覆 妹妹頭 的帖子

不為求分數,能夠師承博文之士修讀古文本來就是一件美事,預祝你囡囡成績更上一層樓。