用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 K2 repeat? K3 repeat?P1 repeat? 請教過來人分享 ...
樓主: wingkamlau
go

K2 repeat? K3 repeat?P1 repeat? 請教過來人分享 [複製鏈接]

回覆樓主:

原本自己無諗過俾小朋友repeat。不過我發現有好多龍校或者神校,都比較喜歡收大b。
有啲學校仲唔俾10月打後既申請添,咁可以俾細b讀左p1先,到時再叩門同repeat,咁我覺得好過係k repeat,因為反正轉校,小朋友感覺應該無咁難受,上左小學又醒目左,相對考小學又好似著數啲啲咁。

回覆樓主

越早轉超大B越好

lovelycats1 發表於 19-1-7 14:54
原本自己無諗過俾小朋友repeat。不過我發現有好多龍校或者神校,都比較喜歡收大b。
有啲學校仲唔俾10月打後 ...
6歲心智頗成熟,識左班同學仔又轉新環境唔係仲殘忍嗎?神校另計

LittleButter 發表於 19-1-2 16:49
我的兒子是12月細仔,所以我一開始,他一到兩歲,就讓他嘗試入讀屋企樓下的村校幼稚園PN班。可是發現情況/ ...

同你一樣

LittleButter    發表於 19-1-7 18:29

MrBeast 發表於 19-1-7 17:21
6歲心智頗成熟,識左班同學仔又轉新環境唔係仲殘忍嗎?神校另計

因為手執一間津小,repeat報考既,當然會係神校或者龍校啦!
考到係bonus,考唔到都係無損失,繼續升p2。

所以我覺得如果要俾細b去repeat考學校,不如唔好係幼稚園階段repeat,俾佢試左升小先,如果跟得好,根本唔需要俾佢repeat。但如果repeat可以考到龍校或者神校既,why not?

lovelycats1 發表於 19-1-7 18:23
因為手執一間津小,repeat報考既,當然會係神校或者龍校啦!
考到係bonus,考唔到都係無損失,繼續升p2。
大or 細,知道目標和方向,小朋友能力又配合到,其實是沒什麼問題,我只是提出p1 repeat 比k1 repeat 更難受(神校另計)。
btw, 不是神校比較喜歡收大b,而是大B大一年,自然較成熟和能力高些,學校唔會因爲你擇做細而lower the bar

MrBeast 發表於 19-1-7 19:10
大or 細,知道目標和方向,小朋友能力又配合到,其實是沒什麼問題,我只是提出p1 repeat 比k1 repeat 更難 ...

其實做超大B唔係大一年咁多,同大B比較其實只係大幾個月,另外神校,名小鍾意收大B係事實,到時d同學分分鐘都係相差幾個月啫,如果入到神校我唔介意repeat 一年。我唔會K repeat ,我會照上小一再考多次,考到心 儀先repeat P1,唔係響同一間學校repeat學校教學方式, 學既野有d唔同,可以再打好d個底,所以我覺得p1再考有心儀先repeat 係進可攻退可守。識有人k1/k2甚至k3repeat 做超大B考小成績都係麻麻,你可以參考下。

cherrybaby21 發表於 19-1-8 08:31
神校,名小鍾意收大B係事實,到時d同學分分 ...
你係校長都揀個成熟上堂唔會周身郁影響其他同學上堂ga la, 話之你iq130。
大B考小都麻麻,其實有d似打flu shot, 有人話打左都病,但可能若冇打已經死左呢 ...

anyway, 每一個小孩都是獨特,冇話邊個做法是最好,家長各自修行

回覆樓主:

個人覺得K 3 repeat係好d嘅。

Repeat P1 (考神校) 要有張亮麗嘅成績表。P1表現,只有讀緊P1 才知。呢條路揀左只有硬著頭皮繼續拼搏。

見而家好多小朋友情緒問題,真係好睇小朋友係唔係ready讀P.1。

lucyplus 發表於 19-1-8 10:44
個人覺得K 3 repeat係好d嘅。

Repeat P1 (考神校) 要有張亮麗嘅成績表。P1表現,只有讀緊P1 才知。呢條路 ...

都唔係!repeat P1唔係讀完P1先考而係P1開學頭一,兩星期已經開要考直私,其實無需要小一成績表,簡單黎講係大B優勢而已,只係覺得repeat P1會比repeat K學得多d野

Repeat k3可以專心考直私,repeat p1始終要兼顧小學學業

cherrybaby21 發表於 19-1-8 08:31
其實做超大B唔係大一年咁多,同大B比較其實只係大幾個月,另外神校,名小鍾意收大B係事實,到時d同學分分 ...

lovelycats1 發表於 19-1-7 14:54
有啲學校仲唔俾10月打後 ...

如早發現孩子自信心低, k2前repeat 好, 轉校更理想。
k2repeat, 5月左右interview , 學術上會比較優勝。 小學repeat, 孩子懂事, 會唔開心

hued 發表於 19-1-9 08:12

如早發現孩子自信心低, k2前repeat 好, 轉校更理想。

我見身邊朋友們係幼稚園時repeat,大一年諗住考私立直資有優勢,但都只得waiting或者唔係心水既offer。

但有朋友係小朋友p1時repeat考龍校,可能已經返左2個月小學,對答自理同學術都叻左。
讀完p1知道要轉校,但因為間學校唔收細b,而且間龍校通常由p1開始讀到中學畢業,好快同其他朋友熟絡,都無咩唔開心,所以先覺得讀左p1先repeat好似比幼稚園階段好。

因為幼稚園repeat果啲家長都話要叩門或者接受大抽獎,無得返轉頭。反而細b果位朋友就無咁大壓力,因為佢話照俾佢讀住先,可以再試多年考小一,得就轉間好啲既,唔得就繼續讀,讀得唔好仲有一年buffer俾佢repeat,對小朋友都無咁大壓力。

lovelycats1 發表於 19-1-9 12:45
我見身邊朋友們係幼稚園時repeat,大一年諗住考私立直資有優勢,但都只得waiting或者唔係心水既offer。

...

最緊要父母明白自己孩子的獨特情況, 找出最適合自己小孩 嘅方向。

為了增強自信? 為了考直私?

我家小孩是k2 repeat, 原因因為能力感問題, 以前自信低,很內向, 不願意嘗試。 轉校以後 置信高了很多, 孩子開朗很多。( 當然我只是搏一搏, 因不想孩子停留在沒自信階段) 身邊有人支持,亦有人不贊成, 唯有父母最清楚狀況。

我們的目標不是考直私, 而是兒童健康成長方向。

身邊亦有讀小一嘅細b朋友, 成績不太好, 但孩子表明不要repeat, 因為醜怪。

所以每個case都唔同

chinglong231    發表於 19-1-10 11:14
chinglong231    發表於 19-1-10 11:14

hahaha1231 發表於 19-1-7 17:55
同你一樣
Same here, 見到小朋友做大B再讀PN果年自信心大好多, 我都無後悔呢個決定

回覆樓主:

我選擇左repeat K1 , 由超細B 12月尾變超大B

在足2歲(1月入學)PN , (同年9月升) K1 在屋企附近幼稚園, K1仲有資助

現在考到一間龍校上午班, 所以 repeat K1

LittleButter 發表於 19-1-2 18:43
我聽過St Paul Boys P1 插入DBSPD P1, 其實即變相repeat P1.

DBSPD 收小一我都識是repeat P1做超大B的.....

哈哈爸爸 發表於 19-1-12 22:32
DBSPD 收小一我都識是repeat P1做超大B的.....

事實上,本身小一入學的,真的比較多大B和超大B,當然也有細B,只是人數較少啫!所以細B也有成功例子的!

addbie 發表於 19-1-12 22:11
我選擇左repeat K1 , 由超細B 12月尾變超大B

在足2歲(1月入學)PN , (同年9月升) K1 在屋企附近幼稚園 ...
龍校上午班也是資助嗎?那是否在K3時要俾学費?
‹ 上一主題|下一主題