用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 K2 repeat? K3 repeat?P1 repeat? 請教過來人分享 ...
go

K2 repeat? K3 repeat?P1 repeat? 請教過來人分享

如題

因人而異

回覆 wingkamlau 的帖子

請問為甚麼一定要重讀?是因為當「大仔」的「優勢」?

wingkamlau 發表於 19-1-2 07:55
如題

如果男仔,最好係k3 repeat

回覆樓主:

我會k1 repeat, 小朋友乜都唔知,唔知發生乜事。

回覆 wingkamlau 的帖子

除非跟唔上o係kg repeat 係無必要,
有人會選擇考2次p1, 但第2次考p1時其實只係讀左p1 兩個月左右, 優勢不明顯, 但當然試左無壞, 唔得咪繼續升p2
為考好小學的話可考慮讀完P2插P2, (細b獨享福利, 插班試多是6, 7月), 降級挑戰的話大有勝算, 插入神校都大有人在

回覆樓主:

如果细B一早都打算repeat, 不如遲一年入幼稚園.

我的兒子是12月細仔,所以我一開始,他一到兩歲,就讓他嘗試入讀屋企樓下的村校幼稚園PN班。可是發現情況/能力,也實在比其他同學有比較明顯的弱。因此,我立刻決定了同時考K1 及再考PN,反正他也只不過是返了半年PN(由1月至6月),我當是上了一星期五天playgroup一樣而已。最終,他當然考不到其他K1啦!而是考到另一間PN. 所以我們便讓12月細B的佢成為超大B。在新一所的PN裡,他終於可以發揮得更好、能力與同學們比較接近和一致,所以他的自信心也慢慢地被建立起來。我的兒子現在已經P2了,若我現在回顧,我真的感恩當初有如此決定!所以純綷個人意見:11或12月男生,若發展是一般正常的,即不是一出世已知道是超級醒目/資優的,建議可以的話,可考慮一早已經決定比孩子成為超大B。其實12月出世,只是比下一年1月世的小孩大一個月而已,若香港入讀小學接受超大B,個人認為11或12月的男生,一般實在需要多一點時間、空間去建立自信心。所以最理想就是延遲一年才入讀PN/ K1. 但是反而不太贊成太大repeat, 因為男生其實會介意的。(純屬個人意見,不喜勿插)

回覆樓主:

當年老師建議K2 repeat

回覆 shevachevy 的帖子

請問一般學校會接受P2插P2嗎?比較少聽到會咁做

tem_2106 發表於 19-1-2 18:04

我聽過St Paul Boys P1 插入DBSPD P1, 其實即變相repeat P1.

好的一線學校, 大把學生申請插班, 有什麼理由要收一個打算 repeat 的學生。

有學校只寫可apply嘅年齡range , 呢啲咪ok

assado 發表於 19-1-2 19:04
好的一線學校, 大把學生申請插班, 有什麼理由要收一個打算 repeat 的學生。
...

肯定有神校今年收左…因為神校要收程度高嘅學生,既然within range, 筆試面試又好,點解唔會收
降級變相repeat係家長個人考慮,但相信repeat入一條龍神校,同時細b轉大b大把家長唔介意。
以上只提供個案比樓主參考,樓主請考慮自身情況

tinyng 發表於 19-1-2 09:33
如果男仔,最好係k3 repeat

可以請教原因嗎?是仔仔呀

wingkamlau 發表於 19-1-2 21:32
可以請教原因嗎?是仔仔呀

Main reason is so that you can apply twice for P1 at certain primary schools (example: St Paul Boys).
Another reason is that usually a boy tends to behave better during interviews when he is older.

如果讀多一年的話 應該讀多年k2   K2第二年讀可以去試試插班龍幼的k2. 而且k3 時 大半的時間都不是在學習了 在准備畢業典禮的事情了

而且大部分 直私小學報名會參考k2的成績表 讀多年k2 成績表應該會好看不少吧

我都會揀 K2 repeat..  其實小朋友係知道的..  也有很大機會介意..  只有 K2 仍可以解釋..  K3 更難

wingkamlau 發表於 19-1-2 07:55
如題

我仔當年 K2 repeat, 但後來發現佢原來超唔開心,因為其他同學都升班,佢話小息時唔想同啲 BB 玩,所以自己躲喺滑梯底過。

好彩後來佢明白咗都開始接受,到升咗K3 而班舊同學走晒就正常返,亦好開心自信。所以如果讀緊幼稚園,建議K3 repeat 佢應該冇咁難受。

利申:仔已經F.4, 我覺得當年俾佢做大B令佢表現好D