用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 MCS, BPS, 英華 三選二
樓主: Ak112318
go

MCS, BPS, 英華 三選二  

jli008 發表於 19-1-3 08:55
首先正常小學應沒分什麼級別,看得多EK後我衹會分名小是一線校,普通小二線校. 其次自己看孩子吸收能力,我比 ...

你分析得好好。我copy and paste 比佢睇睇。另外、請教一下、你及女兒當時喜歡Lam tin St. Paul ‘s 那一方面呢?有曾考慮過上智嗎?

簽名被屏蔽

王家爸爸 發表於 19-1-3 09:19
其實只要程度適合,無話後悔唔後悔。見過唔少有得大抽獎反而後悔,因為最勁嗰間位多(例如灣仔既QC),侷住 ...

咁無得講喎,無人知道入左去某間學校會點嘅。我只想舉個好多人會犯嘅錯誤出嚟,就係有D人為求保險,揀咗間自己唔係百分百鍾意嘅做自二,結果入咗,然後喊爆。佢哋入咗去,可能又讀得好開心喎,無人預計到架啦。

王家爸爸 發表於 19-1-3 09:25
十分鐘內係行定跑步? 可能我年紀大,由西營盤站行去英華女學校要成廿分鐘;由九龍塘站行去MCS,都 ...
你點行呀,行羅便臣道就要嘅,但行去卑利士道後門,C出口出,我5分鐘行到去啦

bobbob 發表於 19-1-3 10:42
b出口都有電梯上般含道,雖然轉折啲。。
B出口第二街,只有經街市嘅慢速扶手電梯上。所以去英華,C出口無疑啦

b3410 發表於 19-1-3 09:57
可以從醫院道或般咸道穿過去嗎?如果從地鐵出口計,可能唔使20分鐘。不過從MTR落車,到地面的出口,都要行 ...

由落車到C出口地面,你預5分鐘吧

mannewliv 發表於 19-1-4 19:04
由落車到C出口地面,你預5分鐘吧
嗰然係中西區的街坊,連龜速電梯都知。

mannewliv    發表於 19-1-4 19:47

mannewliv 發表於 19-1-4 18:57
你點行呀,行羅便臣道就要嘅,但行去卑利士道後門,C出口出,我5分鐘行到去啦 ...
卑利士道有後門?

王家爸爸 發表於 19-1-4 19:44
卑利士道有後門?
你冇留心聽書,之前有家長話site B. 有得出入。舊校舍時冇的

王家爸爸 發表於 19-1-4 19:44
卑利士道有後門?

有呀

https://www.legco.gov.hk/yr11-12/chinese/fc/pwsc/papers/p12-16c.pdf

ilyrd 發表於 19-1-4 19:48
你冇留心聽書,之前有家長話site B. 有得出入。舊校舍時冇的

其實舊校舍都有,出口係合一堂,般咸道

我唔知道原來舊醫院嗰邊就係Site B,我以為Site A、Site B係指原本前面同後面嗰兩座。

王家爸爸 發表於 19-1-3 09:56
我元旦行過從SSGC,經柏道、羅便臣道去。
地鐵站行般咸道近啲,但係般咸道、西摩道嗰邊有入口嗎?如 ...

要上斜喎,我呢d老人家行完上去得返半條人命。我只能搭12M上去,直達門口

王家爸爸    發表於 19-1-5 10:51

kirstyau 發表於 19-1-3 11:30
樓主你選得這3間,阿女成績一定前列,3間唔見得邊間易好多。反正3間入到邊間都開香賓,不如比阿女選擇!

...

其實 …… 亞女的親戚讀緊以上其中 一 間, 當年入左佢係好開心,但過左一段時間,問題開始來了,不論課程的程度、老師質素、校舍、學校作風、學校資源以至同學們的背景,也同她當年想像中好很大差距,我唔係當事人,唔知實情,但聽得太多負面的,唔知報唔報好

Ak112318 發表於 19-1-4 21:17
其實 …… 亞女的親戚讀緊以上其中 一 間, 當年入左佢係好開心,但過左一段時間,問題開始來了,不論課程 ...
哦,咁唔好報吧,免得到時情况又發生在自己小朋友身上,咁就閉。

Ak112318 發表於 19-1-4 21:17
其實 …… 亞女的親戚讀緊以上其中 一 間, 當年入左佢係好開心,但過左一段時間,問題開始來了,不論課程 ...

咁仲易,飛走個間。報另外2間

2jkidsfather    發表於 19-1-5 09:02

mannewliv 發表於 19-1-4 19:56
其實舊校舍都有,出口係合一堂,般咸道

Bingo. n two entrances at site B as well, Breezy Path and Robinson Road.

咁多出入口,朝早使唔使揾風紀守門口?如果要,咪要成隊楊門女將咁

ilyrd 發表於 19-1-4 22:29
咁多出入口,朝早使唔使揾風紀守門口?如果要,咪要成隊楊門女將咁 ...
可以限制用得一個出入口嘛。

ilyrd 發表於 19-1-4 22:29
咁多出入口,朝早使唔使揾風紀守門口?如果要,咪要成隊楊門女將咁 ...
正常應該唔會全部開晒嘅