用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 MCS, BPS, 英華 三選二
go

MCS, BPS, 英華 三選二  

請問自行哪一間較難入?

回覆樓主

英華,要 好全面都叻先收

zuzu888 發表於 19-1-2 00:22

即係要成績同課外活動都要有? 我還以為MCS 較難入

Ak112318 發表於 19-1-2 01:10
即係要成績同課外活動都要有? 我還以為MCS 較難入

這個問題很難答。

Ak112318 發表於 19-1-2 00:05
請問自行哪一間較難入?
小女也想自行BPS和MCS, 知到兩間都難入, 都有少少驚自行失敗要去大抽獎, 請問你女小學是否以上其中一間中學同校網? 是否已經有直資收了? 有沒有考慮留機會萬一要去大抽獎都有統乙抽, 統甲真是太少位了, 機本上我唔會預統甲抽中, 我都唔知好唔好咁搏.

請問自行哪一間較難入?

根本冇人可以答到你

三間風格也不同、校服又大不同、校舍又大不同、地點又大不同⋯唔係咁難3捨1卦

王家爸爸    發表於 19-1-2 10:47

回覆 小乖豬 的帖子

我係跨區, 而家都係考慮緊博唔博好.....1A+1A定1A+1B

簽名被屏蔽

zuzu888 發表於 19-1-2 00:22
are you sure?

英華女就來搬新校舍,超靚!好吸引,可能競爭都會大好多。不過最近今年DSE成績不如其他兩間,之後是否會回升,有待觀察。
MCS,BPS一直都係大熱,不過一個九龍,一個港島。各有擅長,不如揀近屋企果間。

如果係我,會揀MCS 加YWG

sorry, 補充一下原因
因為外貌協會,校舍靚!

ilyrd    發表於 19-1-2 11:29
fionaytwong    發表於 19-1-2 11:18

如果吾介意浪費左一個機會,英華可以去試下,當見識一下。老師都同我們講,睇返我校往年只有一至兩人入到,意味著成績行先,級頭去先有機會。

不過老師都建議預左吾得的話,自二選一間次熱門的。   

請問自行哪一間較難入?
自行邊一間較難入,其實好睇小朋友既實際情況。三間差唔多,印象中BPS比較鍾意科學知識好啲既學生,YWGS鍾意運動同讀書都叻既。

sukitelfold 發表於 19-1-2 07:25
根本冇人可以答到你

三間風格也不同、校服又大不同、校舍又大不同、地點又大不同⋯唔係咁難3捨 ...
講得啱,三間適合唔同既小朋友。唯一類似既係三間都成績好,三間都相對自由(以女校既標準)。

sukitelfold 發表於 19-1-2 07:25
根本冇人可以答到你

三間風格也不同、校服又大不同、校舍又大不同、地點又大不同⋯唔係咁難3捨 ...

另外諗多一個方向,那一間沒有自行而不接受扣門?

sukitelfold 發表於 19-1-2 10:50
另外諗多一個方向,那一間沒有自行而不接受扣門?
YWGS 不接受扣門 as they will call 自行's waiting list .

住港島,就無必要諗MCS; 反之住九龍亦無需考慮BPS同YWGS
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

b3410 發表於 19-1-2 09:50
英華女就來搬新校舍,超靚!好吸引,可能競爭都會大好多。不過最近今年DSE成績不如其他兩間,之後是否會回 ...
其實幾時可能入伙?從外面睇,好似差唔多。

bakusensei 發表於 19-1-2 11:45
YWGS 不接受扣門 as they will call 自行's waiting list .
呢個方法最慳工夫。

vestzs 發表於 19-1-2 08:09
回覆 小乖豬 的帖子

我係跨區, 而家都係考慮緊博唔博好.....1A+1A定1A+1B
如果小朋友夠叻, 自行就揀兩間最鐘意的吧, 以不要後悔為大前題!

hkpapa852 發表於 19-1-2 12:42
住港島,就無必要諗MCS; 反之住九龍亦無需考慮BPS同YWGS
咁, 如果住九龍仲可以諗邊間呢? (唔好意思, 我係撩交打的, 我無諗住報咁神既學校)