用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 MCS, BPS, 英華 三選二
樓主: Ak112318
go

MCS, BPS, 英華 三選二  

little_yolky 發表於 19-1-2 13:00
咁, 如果住九龍仲可以諗邊間呢? (唔好意思, 我係撩交打的, 我無諗住報咁神既學校)  ...
St Mary, QES

little_yolky    發表於 19-1-2 16:15
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-1-2 16:02

破斧沉舟   

Cliokohonda 發表於 19-1-2 16:40
破斧沉舟

唱旺咗你孖寶

sukitelfold 發表於 19-1-2 16:41
唱旺咗你孖寶

要去洗禮博叩門加宗教分了。

YnnMa 發表於 19-1-2 10:41
如果吾介意浪費左一個機會,英華可以去試下,當見識一下。老師都同我們講,睇返我校往年只有一至兩人入到, ...
自二選次熱門,萬一入咗而冇得大抽獎,會唔會後悔?

王家爸爸 發表於 19-1-2 13:05
無必要過海,太遠

其實唔係真係咁遠,兩間都係出地鐵站10分鐘內步程,又係出名治安好嘅區

回覆 mannewliv 的帖子

本來我女兒都只喜歡一間,但老師多番解釋,請我們三思。佢話英華新校舍固然多人選,機會會細左,但主因不一定是新校舍,而係升中人口多了。 固此自二應該都會選一些B1A至B, 但係次熱少少,合乎自己程度,過往又收我校的學生較多,即是話入左都吾後悔個D。

回覆樓主:

我反而認為自行b1a 男女校難過以上三間女校,雖然四大直津女係直私小首選,但地區b1a 有本區所有小學級頭交表,不分男女計,油尖㕵區頭五加埋至小有六十個有力爭b1a 校,看不出那間是比較易入。再加上四女直吸走幾百人,級頭未必一定有b1a 讀,但最差也叩到B1英中(我估)

jli008 發表於 19-1-2 15:52
回覆 AAJpapa 的帖子

藍田聖保綠

sukitelfold 發表於 19-1-2 13:22
英華不是all in喎

英華係all in ,申請事項有寫
「所有申請人將被邀請參加面試」

hkpapa852 發表於 19-1-2 16:02

St Mary 得20個位,渺茫
班主任話DGS都肯比亞女in,叫我唔好太少看亞女,但實情係直資無間有機 ,唯有博派位,但博得太盡,又好似送亞女去C咁  

Ak112318 發表於 19-1-2 23:59
St Mary 得20個位,渺茫
班主任話DGS都肯比亞女in,叫我唔好太少看亞女,但實情係直資無間有機 ,唯有博派 ...

其實MCS都會用少部分自行位收自己學生~~~

jli008 發表於 19-1-2 14:25
是否因為老師這樣說,此小學出來的學生便一生一世都不可能入這些中學嗎? 小女的小學也一樣沒入過,老師更說M ...

親友女讀3 線校、級一、都想自行一報MCS 不過怕高攀唔起。

簽名被屏蔽

mannewliv 發表於 19-1-2 17:24
自二選次熱門,萬一入咗而冇得大抽獎,會唔會後悔?
其實只要程度適合,無話後悔唔後悔。見過唔少有得大抽獎反而後悔,因為最勁嗰間位多(例如灣仔既QC),侷住填最勁嗰間,入咗開心三、兩個月,考試之後發現讀唔掂,後悔既機會可能更高。

adrio    發表於 19-1-3 11:53

mannewliv 發表於 19-1-2 17:27
其實唔係真係咁遠,兩間都係出地鐵站10分鐘內步程,又係出名治安好嘅區
...
十分鐘內係行定跑步? 可能我年紀大,由西營盤站行去英華女學校要成廿分鐘;由九龍塘站行去MCS,都要十幾分鐘。

王家爸爸 發表於 19-1-3 09:25
十分鐘內係行定跑步? 可能我年紀大,由西營盤站行去英華女學校要成廿分鐘;由九龍塘站行去MCS,都 ...
唔行柏道,羅便臣道,行般咸道會好的.

王家爸爸 發表於 19-1-3 09:25
十分鐘內係行定跑步? 可能我年紀大,由西營盤站行去英華女學校要成廿分鐘;由九龍塘站行去MCS,都 ...

九龍塘行去MCS 可能要二十分鐘,不過放學一齊行去搭地鐵都好開心

ilyrd 發表於 19-1-3 09:46
唔行柏道,羅便臣道,行般咸道會好的.
我元旦行過從SSGC,經柏道、羅便臣道去。
地鐵站行般咸道近啲,但係般咸道、西摩道嗰邊有入口嗎?如果無,要再上羅便臣道可能更遠。