用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 小六數學一題,有人同我答案一樣?大部分人都話唔識做 ...
樓主: Dylanli2017
go

小六數學一題,有人同我答案一樣?大部分人都話唔識做

Dylanli2017 發表於 19-1-2 20:51
回覆 LeeCC 的帖子

每1ml=1cm3 900ml=900cm3. 量杯底部是圓形,圓柱體體積是底面積x高。即底面積是可以是2 ...
1. 這題目沒有講過任何高度/面積會是整數
2. 這類題目一向不會/不保證內容物件會乎合比例

所以奉勸還是不要太鑽牛角尖了, 對於小六的題目來說, 很明顯是錯題/欠缺資料.

setom 發表於 19-1-2 19:59
你確定半徑乘半徑乘派係圓體積?

相似的圖形, 如果線段長度比係1:R, 面積比則為1:R^2
我錯。。
cm2 cm3

Dylanli2017 發表於 19-1-1 21:20
題目如圖。9成人都話要知道水原本既體積先做到。我用左其他方法,如果省略小數位,水晶球體積大約是113cm3, ...
設水晶球=c,彈珠=m
從圖2去圖1,得知加c減m後,水位會上升0.1L,即
c - m = 水位升0.1L

移項後得到 :
c = 水位升0.1L 十 m ------ (i)

圖2所盛載的物件,用數字表示是 :
2c 十 m ,水位0.8 L ------ (ii)

如果將圖2加1個水晶球, 就會變成
2c 十 m 十 c,水位0.8L ------(iii)

將 (i) 代入 公式(iii) 最後個c度
2c 十 m 十 (水位升0.1L 十 m),水位0.8L
= 2c 十 2m, 水位0.9L ------  (iv)

從(iv) 和 (ii) 得知,多左1粒彈珠後,水位升0.1L, 即
1粒彈珠體積=100cm cube

將呢個答案代入(i), 1個水晶球體積= 200cm cube

再將以上答案套入圖1或圖2,就可知量杯內水的體積=300cm cube

Chenglc 發表於 19-1-3 11:27
設水晶球=c,彈珠=m
從圖2去圖1,得知加c減m後,水位會上升0.1L,即
c - m = 水位升0.1L

「如果將圖2加1個水晶球, 就會變成
2c 十 m 十 c,水位0.8L ------(iii)」

請問你個(iii) ,加咗個水晶球但水位無變。係點介定出來?

rulerL 發表於 19-1-3 15:56
2c 十 m 十 c,水位0.8L ------(iii)」
其實這個post是在測試會員的數學能力

rulerL 發表於 19-1-3 15:56
個答案係阿仔諗出黎既,佢話1個水晶球等於2個彈珠,我唔明,佢就話放個水晶球入圖2,但呢個新放既水晶球要用彈珠&水位變化來表示,就可以睇得出呢個關係,從而找出答案。佢全程用説話和圖畫解說,我聽落覺得有理,不過都唔肯定啱唔啱,D公式係我加上去,方便講解

EK的家長同小朋友都好有創意,又用間尺量,又加減彈珠同水晶球去計。我就等緊有冇家長話:我同小朋友買咗的水晶球同彈珠,做咗實驗,實驗結果係.....咩咩咩。

2jkidsfather    發表於 19-1-4 08:20