用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 小六數學一題,有人同我答案一樣?大部分人都話唔識做 ...
go

小六數學一題,有人同我答案一樣?大部分人都話唔識做

題目如圖。9成人都話要知道水原本既體積先做到。我用左其他方法,如果省略小數位,水晶球體積大約是113cm3, 彈珠體積是13cm3.有冇人同我答案一樣? 出post既人話問左大學理科生都話無解。

Dylanli2017 發表於 19-1-1 21:20
題目如圖。9成人都話要知道水原本既體積先做到。我用左其他方法,如果省略小數位,水晶球體積大約是113cm3, ...
可設水晶球體積為a, 彈珠體積為b, 水的體積為w, 會得出兩組方程:

3a+w=900
2a+b+w=800

兩條equation, 三個unknown, 明顯不可解 (該說沒有唯一解).
eg.

a=200, b=100, w=300
a=250, b=150, w=150
以上兩組答案都可以滿足圖中的情況(而事實上會有無限個解)

王家爸爸    發表於 19-1-2 13:07
noverzero    發表於 19-1-2 10:04

回覆 Dylanli2017 的帖子

a) X cm3

b) (X-100)cm3

Hexadomen 發表於 19-1-1 23:54
b) 900 / 3 = 300
a) 800 - 600 = 200
對住小學功課唔駛太認真
這個答案肯定錯,900ml是包括水

王家爸爸    發表於 19-1-2 13:08

我覺得出題有錯,2個量杯的水根本不一樣,左邊的是900ml,右邊的是800ml。

ghosta618 發表於 19-1-2 08:03
我覺得出題有錯,2個量杯的水根本不一樣,左邊的是900ml,右邊的是800ml。

體積差異就是水晶球和彈珠的體積差異

其實是否只是需要寫x, x-100就是答案呢?

Dylanli2017 發表於 19-1-1 21:20
題目如圖。9成人都話要知道水原本既體積先做到。我用左其他方法,如果省略小數位,水晶球體積大約是113cm3, ...

設 x 是水晶球體積, y 是彈珠體積, w是水體積
900(cm3) 是左杯總體積, 800(cm3) 是右杯總體積

3x=900-w ----------(1)
2x+y=800-w ----------(2)

(1) - (2):
x-y = 100 --------------(3)     水晶球和彈珠體積差

用總體積考慮,只計算兩杯差異,
3x = 900 ----------- (4)
2x+y=800 ----------- (5)

3*(5) - 2*(4):

3y=2400-1800
y=200(cm3)

From (3),
x = 300 (cm3)

水晶球體積是300(cm3),
彈珠體積是200(cm3),
水體積是 0(cm3)  -------------From (1)

可以計算出結果,但不合邏輯 (水體積是 0(cm3))

kksam 發表於 19-1-1 23:15
回覆 Dylanli2017 的帖子

a) X cm3
我都覺得應該是這個答案

回覆 2jkidsfather 的帖子

六年班冇咁複雜呱?

我有興趣想知樓主點計倒113同13.

ghosta618 發表於 19-1-2 08:03
題目對於小六就一定係出錯,但一定唔係你講呢樣,左邊900,右邊800是正確的.

醒目開學勳章

ilyrd 發表於 19-1-2 11:49
我有興趣想知樓主點計倒113同13.
me 2

回覆樓主

點解我load唔到張相出來睇?

應該只係出錯題

rulerL 發表於 19-1-2 13:25

Me too

chunchundaddy 發表於 19-1-2 13:32
Me too

我同你有個共通點:都係用咗iphone。

rulerL 發表於 19-1-2 13:25
唔......你可能部電腦重行緊8088, 或者80286

rulerL 發表於 19-1-2 13:35
我同你有個共通點:都係用咗iphone。
唔,咁就要愛國的,轉華為啦

回覆 LeeCC 的帖子

我都認為應該都係咁, 小六都係教簡單代數, 唔洗想太多吧