用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行決定???
樓主: bbforever
go

自行決定???  

DaoSi 發表於 18-12-31 07:32
如果男仔油尖旺區大校级五名內,自一選九華,二選喇沙,是否太進取,請指較,謝謝。 ...
好想入九華?如果喇沙都心儀,不如放自一?

b3410 發表於 18-12-31 09:34
好想入九華?如果喇沙都心儀,不如放自一?
係呀。阿仔鍾意九華

b3410    發表於 18-12-31 09:43

bbforever 發表於 18-12-30 20:34
有無人好似我咁,仲未決定自行揀邊兩間。。。

問阿仔,佢又無意見,另一半又一時一樣。。。
全九龍之中.....

公開試成績達B1A水平收男生既官津中學: LS, QES, 保一

公開試成績達B1B水平收男生既官津中學: 民生, 九華, 聖言, 華英, 迦密, 銘賢, 旅港開平, 協和, 黃勿南, 何棠

公開試成績達B1C水平收男生既官津中學: 循道, 聖芳濟, 銘基, 丘佐榮, 蒙民偉, 長天, 觀瑪

其它九龍區收男生既B1中學 (未夠資料區分B1A/B/C): 黃棣珊, 瑪神, 銀禧, 可立, 順天, 觀塘官立

王家爸爸    發表於 18-12-31 11:34
bbforever    發表於 18-12-31 11:18
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

DaoSi 發表於 18-12-31 07:32
如果男仔油尖旺區大校级五名內,自一選九華,二選喇沙,是否太進取,請指較,謝謝。 ...

自行可try,大抽獎則保守d。

因La Salle 比九華強,所以應改自一La Salle,自二: 九華

tpmon 發表於 18-12-31 10:22

自行可try,大抽獎則保守d。
但阿仔心儀九華,所以自一選九華。自二本來想伊中但怕太谷同想男校

Pikakiu 發表於 18-12-31 04:26
多謝你的意見,學校全級110人,以往也有師姐入藍田聖保祿,如果誇區(將軍澳/東區),仍有機會嗎?謝謝 ...

誇區自行或可試一間Band 1B

DaoSi 發表於 18-12-31 10:26
但阿仔心儀九華,所以自一選九華。自二本來想伊中但怕太谷同想男校

因若:-
自一、自二都收,派自一;
自一收、自二不收,派自一;
自一收、自二收,派自二。

hkpapa852 發表於 18-12-31 10:14
全九龍之中.....

公開試成績達B1A水平收男生既官津中學: LS, QES, 保一
長天B1C?但又有人講到好難先入到嘅?

持之以恆 發表於 18-12-31 10:35
有會員將今年長天簡介會中公佈既DSE成績Capture咗出嚟, 4主科4+比例大致如下:

~35%/~50%/~50%/~45%

係咩水平呢? 自己評估吓......

同對上一次公布DSE成績既年份(2013年), 4主科成績也只是相若:

2013年長天4主科4+比例:

~37%/~55%/~55%/~46%

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

因它是深水埗唯一的Band 1男校。男仔不選銘賢,就是長天。

其實由小學階段, 已有不少名實不相符既人氣學校

直資中小學也一樣, 萬人空巷去考的, 唔一定係成績特別出眾既學校

mcl203    發表於 18-12-31 11:42
持之以恆    發表於 18-12-31 10:42

九龍區男子津校2018年DSE成績比較

以主科4+計:

喇沙九華聖言觀瑪長天聖芳濟
4主科平均74.25%67.70%59.50%50.50%45.00%49.50%
52.00%45.00%47.50%42.00%35.00%44.00%
88.00%77.90%60.50%50.00%50.00%53.00%
82.00%77.30%79.00%60.00%50.00%65.00%
通識75.00%70.60%51.00%50.00%45.00%36.00%

hkpapa852 發表於 18-12-31 10:14
全九龍之中.....

多謝 hkpapa 詳細的答覆,同埋其他網友留言。

bbforever 發表於 18-12-31 11:15
多謝 hkpapa 詳細的答覆,同埋其他網友留言。

如果唔怕浪費機會, 志在操練和見識大場面, 不妨用一個自行quota去報LS, 反正全In, 而且1月中開始見人, 可以當做做面試練習

難係因為唔係純粹睇成績

hkpapa852 發表於 18-12-31 10:50
九龍區男子津校2018年DSE成績比較

以主科4+計:
其實呢幾間,尤其係喇沙、九華、聖言,入到是但一間都值得開心。其實觀瑪、長天、聖芳濟,入到都唔差,尤其係如果小朋友只係B1B~B1C水平,呢三間可能更適合。

hkpapa852 發表於 18-12-31 10:39
有會員將今年長天簡介會中公佈既DSE成績Capture咗出嚟, 4主科4+比例大致如下:

~35%/~50%/~50%/~45%

排列:英中數通?~~~

hkpapa852 發表於 18-12-31 11:33
如果唔怕浪費機會, 志在操練和見識大場面, 不妨用一個自行quota去報LS, 反正全In, 而且1月中開始見人, 可 ...
我仔唔係B1頭,真係無諗過LS,反而嗰附近的銀禧就有考慮過。
男女校有諗過 循道、銀禧、瑪神,你有無任何睇法?

mcl203 發表於 18-12-31 11:44
排列:英中數通?~~~
中英數通

我都想借個位向各EK家長尋求意見
我仔34網官小, 學校呈2通知40尾, 英比中好. BAAA, 音/藝/體都無獎
問過舊同學的家長, 佢仔5X都有入左銀禧.
我仔好鐘意旅港, 但我覺得佢會讀得好吃力. 加上佢又文靜, 同旅港個TYPE完全唔同.
考慮到今年升中人數多左, 學校過往派位資料又唔透明. 我怕佢會係邊沿人, 唔敢太進取....
我暫時只諗到 自1丘佐榮,自2仲未諗到.  黃勿南/ 銀禧/ 香島
其實我應唔應該比阿仔試下旅港 ? 定保守D唔好浪費一個自行位 ?   
另外, 我想問問香島是B1, 還是B2 ? 我自己其實幾鐘意, 係擔心佢地英文偏淺, 加上F1普教中文. 我仔中文已經唔勁, 普通話更加普通