用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行決定???
go

自行決定???  

有無人好似我咁,仲未決定自行揀邊兩間。。。

問阿仔,佢又無意見,另一半又一時一樣。。。
之前家長日問老師又話唔推介,叫我地揀完話俾佢知,來做記錄。。。

bbforever 發表於 18-12-30 20:34

我囡野通常我跟, 果時囡都無乜意見, 問左佢佢OK就去馬, 從無15 16過.

bbforever 發表於 18-12-30 20:34

你可講小學邊區,是否區一線小學,小朋友Band 幾,心儀中學在那區,是否喜歡男校。

相信從以上資料,很多EK高手會給你好的自行選擇建議。

回覆樓主:

我都15/16中,因為呈二考得遲,今年無心機去睇學校,又唔知個仔成績點,到考完已經差不多放聖誕假,名次keep 到,本來可按原有計劃,但同老師一傾,佢話可再進取啲,我都怕個仔後悔,唔知點算。

tutik 發表於 18-12-30 21:53
我都15/16中,因為呈二考得遲,今年無心機去睇學校,又唔知個仔成績點,到考完已經差不多放聖誕假,名次kee ...

可講小學邊區,是否區一線小學,小朋友Band 幾,心儀中學在那區,是否喜歡男校。

相信從以上資料,很多EK高手會給你好的自行選擇建議。

回覆 bbforever 的帖子

油尖旺區 B1男,男校、男女校都ok,
自行KIn1、KIn2、KIn3網都可以。

bbforever 發表於 18-12-30 22:17

Maybe La Salle

bbforever    發表於 18-12-31 11:17
bbforever    發表於 18-12-31 11:16

bbforever 發表於 18-12-30 22:17

如小朋友是Band 1A/B,可考慮:

- 自一: 九龍華仁 (男)
- 自二: 華英(男女) (註: 華英幾年後會原址重建,同時華英DSE 沒有商科)/何文田迦密(男女)

(自一/自二 按喜歡可switch。當然QES也可以是一個選擇,但一定要Band 1A 才可選QES)

如小朋友是Band 1C,以上建議太進取不合適。

bbforever    發表於 18-12-31 11:16

回覆樓主

Same 我地都考得遲 考完以差不多聖誕party.

tpmon 發表於 18-12-30 21:54
可講小學邊區,是否區一線小學,小朋友Band 幾,心儀中學在那區,是否喜歡男校。

相信從以上資料,很多EK ...

先謝謝指教!

小兒九龍城網,級十內,學校上年40名band 1(推算),首選同區band 1A熱門男女校,次選家附近1C男校。
因心宜中學競爭激烈,沒太大信心自行成功,想统一派位也碰下運氣,若然抽也不行就算是盡了力。但次選不同區,只有自行機會,若放棄有點遺憾,又唔想等叩門。

見以往同學相約名次也派得很好,可以想像放榜時,阿仔必定會見到名次此他後嘅同學派到佢既首選學校,到時點按慰佢呢,還是取完結果四散走人,係我諗多了。

tutik 發表於 18-12-31 00:14
先謝謝指教!

小兒九龍城網,級十內,學校上年40名band 1(推算),首選同區band 1A熱門男女校,次選家附近 ...

自一選九龍城Band 1A 男女校正確。但自二選家附近的Band 1C男校,若自行收了,問題是你甘不甘心? 通常的人自行二間是選和小朋友同Banding 或高少少(一個sub grade)的中學。級10選Band 1C應太保守了,除非你的仔很喜歡這間Band 1C。

其實九龍城也有好的Band 1B,會否自二選這些,好過選家附近的Band 1C男校?

你諗多了。大抽獎是講運氣,Band 1A/B/C學生同一個pool 抽。的確好運的Band 1C生,抽到的中學會可能比差運的Band 1A 生好。

Pikakiu 發表於 18-12-31 03:32
請問如果觀塘不是一線小學,級10內,女仔自行有什麼中學適合呢?因為學校只講是band1,謝謝 ...

不是一線小學,以往有冇師姐入藍田聖保祿?因要入這間競爭較大。

其他官塘Band 1B/C校可考慮,看你喜歡以下那間:-
- 女校: 聖傑靈、梁式芝
- 男女校: 順利天主教、官塘官立、蒙民偉

先謝謝指教!

小兒九龍城網,級十內,學校上年40名band 1(推算),首選同區band 1A熱門男女校,次選家附近 ...

取完結果四散走人?

一般小學點都有8成以上入自行或乙一,放榜後唔去扣門的,家長學生一批批興高采烈地去慶祝,自己靜靜地走人?可憐啲掛?

如果男仔油尖旺區大校级五名內,自一選九華,二選喇沙,是否太進取,請指較,謝謝。

DaoSi 發表於 18-12-31 07:32
如果男仔油尖旺區大校级五名內,自一選九華,二選喇沙,是否太進取,請指較,謝謝。 ...

Just try it

先謝謝指教!

delete

中西區級頭的男仔選擇不多, 只得兩間熱門男校.