用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行面試只是個形式, ranking 已決定了一切? ...
樓主: MamaQueen
go

自行面試只是個形式, ranking 已決定了一切?   [複製鏈接]

MamaQueen 發表於 18-12-30 12:33
朋友是BAND 1 學校老師, 他說他的學校面試只是個形式, 校長基本上是跟 ranking 選人, 除非有個別在面試中很 ...

絕對係, 呢個事實6年前己知。 Band one 90% 學校都係睇 ranking。某D名校要收待異功能另計。 面試呢個環節只係一場大龍鳳, 比家長睇下學校有幾多人報, 幾巴閉 !

mcl203 發表於 18-12-30 13:36
唔一定,視乎學校。最近先有網友分享,係一1A中學開放日,有位學生係級40-50,自行考入左,仲有部份中學收 ...

佢點知係自行考入?  乙部冇填?   甲部都可以抽中, 又或者跟本入面識人。 當事人唔會講的。

講下笑......但係都係事實。

bestwish 發表於 19-1-4 16:42
佢點知係自行考入?  乙部冇填?   甲部都可以抽中, 又或者跟本入面識人。 當事人唔會講的。

講下笑 ...

若牌面如你所想,仲會拎出黎講~~~

e2m 發表於 19-1-2 11:41

我知某校有7個入,當中就已經超過一半係體藝入
體藝入唔代表成績差

王家爸爸 發表於 19-1-4 16:51
體藝入唔代表成績差

咁你話好咪好囉!

王家爸爸 發表於 18-12-31 19:05
老實講,普通地區 Band 1 學校一定係睇成績。

我覺得自行階段普通地區b1學校可能會選擇跨區生先

MamaQueen 發表於 18-12-30 12:33
朋友是BAND 1 學校老師, 他說他的學校面試只是個形式, 校長基本上是跟 ranking 選人, 除非有個別在面試中很 ...

我認為是!

Ranking當然最重要,但面試也有一定作用。
Ranking高唔代表英語流利,例如九華面試是全英文,兩個老師面試一個學生,仲講明英文辭彙和發音佔分好重,就好明顯是要用面試去揀英語流利的學生。另一情況是,ranking高,但面試時發現學生操行差,學校都唔會收。一個壞學生會帶壞其他學生,仲分分鐘整臭整間學校聲譽。

mingmama 發表於 19-1-4 21:03

我覺得自行階段普通地區b1學校可能會選擇跨區生先
好多人都係咁講,但係我懷疑事實係唔係咁

需要知道自行位少,間間學校都想收多啲成績好既學生,所以對學校來講成績好既學生相當珍貴,呢啲位一定係只想收最好既學生。

王家爸爸 發表於 19-1-5 10:50
需要知道自行位少,間間學校都想收多啲成績好既學生,所以對學校來講成績好既學生相當珍貴,呢啲位一定係只 ...

因為學校可能覺得到大抽獎填表時本區學生會再填返自己~佢哋都仲有機會入~但跨區生大抽獎時冇得選擇佢地~所以自行階段見有好嘢就收咗先

mingmama 發表於 19-1-5 10:59
因為學校可能覺得到大抽獎填表時本區學生會再填返自己~佢哋都仲有機會入~但跨區生大抽獎時冇得選擇佢地 ...
如果得一張自行表就係,問題係:第一,小朋友有兩張表,學校點阻止其他學校收個小朋友?第二,學校點游說個小朋友甲一、乙一揀佢哋?兩種情況學校都無能為力,正常智慧既校長會點選擇?

王家爸爸 發表於 19-1-5 11:19
如果得一張自行表就係,問題係:第一,小朋友有兩張表,學校點阻止其他學校收個小朋友?第二,學校點游說個 ...

依我嗰區為例~有啲b1學校會喺簡介會暗示到叩門時會優先選擇大抽獎時第一志願選擇自己嘅~用呢啲語言技巧令人填表時會填返佢地第一志願

mingmama 發表於 19-1-5 11:24
依我嗰區為例~有啲b1學校會喺簡介會暗示到叩門時會優先選擇大抽獎時第一志願選擇自己嘅~用呢啲語言技巧 ...
需要用到呢啲「暗示」(其實係明示)既,一定唔係正常人會放佢喺乙一既學校。你大抽獎時乙一填佢,基本上係必入(因為其他人唔會乙一揀佢),又點會有以後叩門呢回事?

王家爸爸 發表於 19-1-5 11:32
需要用到呢啲「暗示」(其實係明示)既,一定唔係正常人會放佢喺乙一既學校。你大抽獎時乙一填佢,基本上係 ...

我自己感覺係咁~因為我哋嗰區有啲b1學校係幾中意收跨區生~睇過咁多年嘅數據

王家爸爸 發表於 18-12-31 19:05
老實講,普通地區 Band 1 學校一定係睇成績。

王家爸爸,想借個位問填form問題,如果份申請表是全英文的,我當然要用英文來填,但一些比賽,例如全國xxx/全港xxx,證書上只印有中文,全無英文譯名,我可否比賽名照用中文填?  還是自己翻譯成英文?  翻譯我怕唔夠傳神

bestwish 發表於 19-1-4 16:40
絕對係, 呢個事實6年前己知。 Band one 90% 學校都係睇 ranking。某D名校要收待異功能另計。 面試呢個環節 ...
其實特異功能是指什麼程度?

jaycee_mami 發表於 19-1-5 11:53
王家爸爸,想借個位問填form問題,如果份申請表是全英文的,我當然要用英文來填,但一些比賽,例如全國xxx ...
我當年都係照用中文填,例如「朗誦節普通話朗誦」、「全港十八區小學數學比賽」。

young8888 發表於 19-1-5 11:59
我估是課外活動考獲8級以上

young8888 發表於 19-1-5 11:59

當然係全區或全港有認受性既比賽取得佳績。又例如,這間學校中樂團來年缺乏一位揚琴手,因為中六那位學生要畢業,就要搵一位揚琴手補空缺。
‹ 上一主題|下一主題