用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行面試只是個形式, ranking 已決定了一切? ...
樓主: MamaQueen
go

自行面試只是個形式, ranking 已決定了一切?  

young8888 發表於 19-1-5 11:59
其實特異功能是指什麼程度?
要睇什麽項目上年有同學鋼琴演奏級,S P C有面試及試音,冇offer,
D B S直情冇得面試,成績O K的,級十前。

持之以恆 發表於 19-1-5 12:50
要睇什麽項目上年有同學鋼琴演奏級,S P C有面試及試音,冇offer,
D B S直情冇得面試,成績O K的,級十前。 ...
咁有少少奇怪,可能係間小學問題,又或者面試出咗問題。但DB見都冇得見?

ilyrd 發表於 19-1-5 12:58
咁有少少奇怪,可能係間小學問題,又或者面試出咗問題。但DB見都冇得見? ...

級10都無得見,可能係為小學無乜名氣
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-1-5 13:13
級10都無得見,可能係為小學無乜名氣
但同校排名比佢後的同學又有得見D BS

持之以恆 發表於 19-1-5 13:15
咁就十大奇案之 '冇得in DB'.

人地有冇特異功能先?
鋼琴再叻,基本上都無中學理會,更無人當呢樣係特異功能。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

ilyrd 發表於 19-1-5 12:58
咁有少少奇怪,可能係間小學問題,又或者面試出咗問題。但DB見都冇得見? ...

鋼琴又多數無須要人,一個半個自給自足都得,小學部上既都大機會有供應~

hkpapa852 發表於 19-1-5 13:19
人地有冇特異功能先?
...

鋼琴都應該有市場既,睇吓係乜料,你老師係邊位,內部認購搞掂~

mcl203 發表於 19-1-5 13:20
鋼琴又多數無須要人,一個半個自給自足都得,小學部上既都大機會有供應~
...
但見都唔見,級十內,鋼琴演奏級唔係有冇用,而係證明小朋友學習能力同追求目標之精神已合格。我認為應該有得in,收唔收另計。

ilyrd 發表於 19-1-5 13:27
但見都唔見,級十內,鋼琴演奏級唔係有冇用,而係證明小朋友學習能力同追求目標之精神已合格。我認為應該有 ...

DBS好似都唔係成績先決喎,況且,一線直資似乎一向有收生偏好,睇邊間小學,成隊排球隊收晒都得~~~

Sheep06    發表於 19-1-5 17:54
Sheep06    發表於 19-1-5 17:54
ilyrd    發表於 19-1-5 13:34

王家爸爸 發表於 19-1-5 12:01
我當年都係照用中文填,例如「朗誦節普通話朗誦」、「全港十八區小學數學比賽」。 ...

Thanks for your info!

hkpapa852 發表於 19-1-5 13:19
人地有冇特異功能先?
...

人地有冇特異功能我不知,因大家是對手,家長之間沒太多交流。有冇得in是同學間交流得知。

回覆樓主

有同學一呈4x,二呈1x,幾個奧數獎,無音樂無體藝;DB有得in

唔奇怪
上年同校3x加二級中樂有得見冇offer
同級級十左右qc有得見但dbs冇
同級1x加跳高dbs qc有得見但dbs冇offer

cmchang0927 發表於 19-1-5 14:23
唔奇怪
上年同校3x加二級中樂有得見冇offer
同級級十左右qc有得見但dbs冇
最終是入Q C?

持之以恆 發表於 19-1-5 14:41