用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行面試只是個形式, ranking 已決定了一切? ...
樓主: MamaQueen
go

自行面試只是個形式, ranking 已決定了一切?   [複製鏈接]

little_yolky 發表於 18-12-31 13:58
聖羅撒校長講明小朋友入去係為咗讀書喎。簡介會時個個姐姐都黑眼圈架, 嚇到阿女走都走唔切。校長講明目標唔 ...

但聽家姐同學仔講,唔係真係傳聞中咁嚴(同小學比)咁多功課。

kirstyau 發表於 18-12-31 19:14
但聽家姐同學仔講,唔係真係傳聞中咁嚴(同小學比)咁多功課。
...
多唔多功課其實好主觀,而且好睇點比較。好似我小朋友曾經同我講,港華多功課(但係朋友既仔同我講話少功課),原本我小朋友係同佢學校(幾乎無功課)比較,而朋友仔係同佢小學比較。

王家爸爸 發表於 18-12-31 19:19
多唔多功課其實好主觀,而且好睇點比較。好似我小朋友曾經同我講,港華多功課(但係朋友既仔同我講話少功課 ...

咁又係,我地小學都比人話多功課同嚴。比較之下直中仲舒服左。

joeyxlma 發表於 18-12-31 14:28
直資女校(個人感覺):
DG => Band IA成績是2nd in 入場卷; 入得2nd 個場之後, 成績應該已不是主因, 而是須 ...

同意DG, 當年阿囡有2 個同學成績唔係非常top,  但talk得, 收咗

velma 發表於 18-12-31 21:05
同意DG, 當年阿囡有2 個同學成績唔係非常top,  但talk得, 收咗

其實面試或等次同樣重要,可能佔30%。操行及課外活動也佔10%。所以成績不太好,也可以努力一下。

little_yolky 發表於 18-12-31 13:58
聖羅撒校長講明小朋友入去係為咗讀書喎。簡介會時個個姐姐都黑眼圈架, 嚇到阿女走都走唔切。校長講明目標唔 ...

咁驚?我今年沒去,上年去過,感覺唔係咁講成績喎,我住附近的,觀察啲學生好乖,傾計話題好正經,而且成績不錯,所以想揀,但我不知道原來這間學校咁著重成績

losoco 發表於 18-12-30 13:50
被視藝音樂拖死的同學真的好慘

利呻:我係

me too!

王家爸爸 發表於 18-12-30 14:13
如果係LSC、SJC、九華、長天呢啲天主教學校,可能學校睇小朋友價值觀、適唔適合呢兩個因素多於睇成績。 ...

請問LSC 邊類小朋友喺佢杯茶呢?除音樂和體育特別標青外,是不是一定要級頭三才有機會呢?

dearmm 發表於 19-1-1 22:59
請問LSC 邊類小朋友喺佢杯茶呢?除音樂和體育特別標青外,是不是一定要級頭三才有機會呢?
...
好簡單,你對喇沙仔有嘜印象?同DB仔差唔多?
基本上之前睇及既學校都差唔多,音樂和體育特別標青只係少數人。大部分係有料、有氣質、有自信,有時有自信到有啲寸。有料唔係只係成績好,係需要真材實料,所以同地區名校唔同,呢啲學校面試好重要。

回覆樓主

Thank You.
請問九華又邊類啱?是不是要好outgoing 同talkative, leader feel 呢?

dearmm 發表於 19-1-1 22:59
...

LSC近來收的體藝佔嘅比數較多,級頭嘅當然會收。

我信8成睇成績... 另外2成就係其他人面試可突圍而出, 當然成績都唔係差好多啦...

417bbs 發表於 19-1-1 13:40
咁驚?我今年沒去,上年去過,感覺唔係咁講成績喎,我住附近的,觀察啲學生好乖,傾計話題好正經,而且成 ...
一D都唔驚。其實我覺得間學校幾好, 校風好, 近屋企, 校服又靚, 學校又好明確地表明係要提升小朋友既成績, 以入大學為目標, 咁有乜唔好, 幾好呀, 不過阿女唔buy啫。 如果我唔鐘意都唔帶佢去參觀啦。你知我哋家長參觀學校都係選擇性丫嘛。

417bbs 發表於 19-1-1 13:40
咁驚?我今年沒去,上年去過,感覺唔係咁講成績喎,我住附近的,觀察啲學生好乖,傾計話題好正經,而且成 ...

前年聽seminar, 楊校長都有講學校目標係幫同學入大學。書院始終收番自己8成小學生(即使係B2成績),先天收生條件亦有缺憾,書院一路仲keep到B1中真係唔易,但我真心欣賞學校算有情義,起碼唔會隨便放棄自己小學生。但請放心,學校一D都唔嚴,功課唔算小,但又冇話好多。

e2m 發表於 19-1-2 00:38
LSC近來收的體藝佔嘅比數較多,級頭嘅當然會收。

始終收成績都係佔大多數

我都同意8成是睇成績, 再收1-2成特異功能人士, 如體育和音樂精英幫學校奪獎.  香港的家長, 絕大部份只concern幾多%入大學/三大, 收多些學術水平高的學生, 才可以幫學校摘星星, 好現實.

CPLA 發表於 19-1-2 10:06
始終收成績都係佔大多數

我知某校有7個入,當中就已經超過一半係體藝入

e2m 發表於 19-1-2 11:41

我知某校有7個入,當中就已經超過一半係體藝入

咁可能某校某D方面體藝特別強,以呀仔嗰屆為例,某校入咗8個,當中有一個港隊泳手、兩個音樂人。但綜觀外來生大多係靠成績(估計七至八成),體藝始終佔少數。

回覆 scooper 的帖子

會唔會interview唔講野...

回覆 yutinlung 的帖子

一定唔會。
‹ 上一主題|下一主題