用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 藍田聖保祿自行機會率
樓主: cicibb
go

藍田聖保祿自行機會率  

Gabriellemaymay 發表於 19-1-5 18:53
請問一線傳統小學考中遊有機會interview 嗎?

請問邊類一線? 如三私一直, 或有直屬直資嗰啲私小, 我覺得有機會

Gabriellemaymay 發表於 19-1-5 18:53
請問一線傳統小學考中遊有機會interview 嗎?
老實講,一線同中游都係抽象概念,兩個抽象概念加埋一齊,真係難估。不如你講多啲,點一線法?點中游法?老師話係B1A、B1B、B1C?

王家爸爸 發表於 19-1-5 19:23
老實講,一線同中游都係抽象概念,兩個抽象概念加埋一齊,真係難估。不如你講多啲,點一線法?點中游法?老 ...

傳統著名女校,英文讀高一至二級程度。中游成積,是指校內的名次在中間。

老實講,一線同中游都係抽象概念,兩個抽象概念加埋一齊,真係難估。不如你講多啲,點一線法?點中游法?老 ...

老師無講是B1A , B1B, B1C

Gabriellemaymay 發表於 19-1-5 22:51
傳統著名女校,英文讀高一至二級程度。中游成積,是指校內的名次在中間。
...

假如係 b1a-b, 或許自行首選

油真 / 德愛

回覆 elbar 的帖子

德愛係1c,如自行一可油真,自行二聖母玫瑰/聖羅撤

christy2011 發表於 19-1-6 09:28
回覆 elbar 的帖子

德愛係1c如自行一可油真,自行二聖母玫瑰/聖羅撤

根據過往情況;如果係 1c,自行 梁式芝 機會高些

請問: 咁一線私小女校,呈分中文,英文科分數高過mean grade小小,Interview幾會大嗎?

Gabriellemaymay 發表於 19-1-5 22:51
...
假設小朋友英文比同學勁,咁問題反而係,中游成積會唔會代表英文以外既科目弱?
我既建議係知道校內的名次喺中間之後,需要睇中文強,定英文強,定數學強(換轉角度睇就係中文弱,定英文弱,定數學弱)。例如如果數學強,會唔會BPS之類更適合;英文強會唔會MCS之類更適合。

Gabriellemaymay 發表於 19-1-5 22:52
老師無講是B1A , B1B, B1C
其實喺自行階段,B1A , B1B, B1C選校會好唔同。

catf2 發表於 19-1-6 10:10
請問: 咁一線私小女校,呈分中文,英文科分數高過mean grade小小,Interview幾會大嗎?
...
如果係一線學校,其實唔難估,你自己估下,你學校排名比你小朋友前既有幾多個人申請。如果係10個以下既機會好高,如果20個以上既機會唔高。

王家爸爸 發表於 19-1-6 14:57
如果係一線學校,其實唔難估,你自己估下,你學校排名比你小朋友前既有幾多個人申請。如果係10個以下既機會 ...

王家爸爸,謝謝你回答,咁都係要博吓,自行再選一間有得all in的,我女有得Interview 比較有優勢

catf2 發表於 19-1-6 15:05

王家爸爸,謝謝你回答,咁都係要博吓,自行再選一間有得all in ...
自行一進取,自行二保守,應該係最好既策略。

vvmakyy 發表於 19-1-4 17:28
我女係誇區自行入藍田聖保祿, 因為我女學校5 & 6年級唔會講名次給家長知, 我自己會以阿女多年的成績去估算 ...
級二十幾b1是否機會更微?

王家爸爸 發表於 19-1-6 14:14
假設小朋友英文比同學勁,咁問題反而係,中游成積會唔會代表英文以外既科目弱?
我既建議係知道校內的名次 ...

王爸爸,謝謝你的回覆,我囡是數學和中文強,英文較弱。BPS 指庇利羅士嗎?

王家爸爸 發表於 19-1-6 15:13
自行一進取,自行二保守,應該係最好既策略。
保守意思是否降一個band?自一b1a,自二b1c?

catf2 發表於 19-1-6 10:10
...
根據你情況,或許一試自行

1. 聖傑靈
2. 聖羅撒

回覆 christy2011 的帖子

請問聖母玖瑰同聖羅撒兩間,邊間好d?(校規、學術等),不需考慮交通,女仔B1b~c,數理強。
阿女叫我地做:爸BB同媽媽C!

elbar 發表於 19-1-6 21:01
根據你情況,或許一試自行

1. 聖傑靈
elbar, 多謝你的意見,

不過心水是ST PAUL (LT), 自2可能揀返自己住o那區

richy 發表於 19-1-6 20:49
保守意思是否降一個band?自一b1a,自二b1c?
保守既意思係保守得來都要唔差過大抽獎最可能去嗰間。