用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 89網排位策略請教!
go

89網排位策略請教! [複製鏈接]

請教一下大家89網排位策略!我自行揀馬循唔多分,而家統一派位都會首選馬循,之後就唔知點好!
   4    0    0    0

唉抽馬循真係好嚴峻,自行超收成26個位,統一少左1/3位。

kitty1117kan 發表於 18-12-29 19:25
請教一下大家89網排位策略!我自行揀馬循唔多分,而家統一派位都會首選馬循,之後就唔知點好!
...

大陪份人首選放馬主、馬循和禧年,其次雨川、馬靈和莊啟程。不過我聽聞近年愈來愈多家長選陳元喜。你諗住乙一放馬循,乙二可諗二線的學校。

chiu_bea 發表於 18-12-29 22:12
唉抽馬循真係好嚴峻,自行超收成26個位,統一少左1/3位。

因為世襲生多,蠶食自行好多位

Dongs 發表於 18-12-30 11:20
大陪份人首選放馬主、馬循和禧年,其次雨川、馬靈和莊啟程。不過我聽聞近年愈來愈多家長選陳元喜。你諗住 ...
我次選唸住放禧年或陳元喜,邊間機會會大啲呢?之後係咪要放寶校?寶校真係唔識揀!

kitty1117kan 發表於 18-12-30 18:15
我次選唸住放禧年或陳元喜,邊間機會會大啲呢?之後係咪要放寶校?寶校真係唔識揀!
...

禧年係馬鞍山算一線,多人選,我就唔會放禧年第二,或者我會放陳元喜係乙二

kitty1117kan 發表於 18-12-30 18:15
...

係馬鞍山,只有馬主、馬循和禧年係會公佈準確人數入英中,你可以上佢地網頁找到。其他學校無咁詳細公佈,咁你可想而知點解其他學校無詳細列明升中成績。

...
禧年0超收 ,陳元喜就超收11個,禧年有無位由世襲流返落自行無人知,有幾多人3條1冇教局真正數據。放第二都要睇佢有幾多個位係大抽獎抽,靈小及莊小都算不錯,有宗教分好多人自行抽主風及馬循,基於3條1原則,大家都係張其他放第二抽。統一講運4間次選可以放第四位,4間次選中最好我覺得係純陽。

chiu_bea 發表於 18-12-30 21:39
禧年0超收 ,陳元喜就超收11個,禧年有無位由世襲流返落自行無人知,有幾多人3條1冇教局真正數據。放第二都 ...

但純陽有人話係打仔學校 校風好差

kitty1117kan 發表於 18-12-29 19:25
...

我去年的玩法.... 因為 禧.雨.靈.陳.主.循.莊. 七間學校各有捧場客 (學業進取型,平衡型,穩陣型,愉快學習型....) 基本上無一間可以話乙二肯定有機會,所以我識的人好多都話在七間裡揀定一間放甲一乙一,乙二就放其餘嗰四間裡面自己最能接受嗰間...

話雖如此,但真係填嗰陣又有幾多人甘心咁填,所以好多人乙二會攝一間叩門次選,要考慮嘅唔係中乙二嘅機會,而係叩門時嘅機會...

...

‹ 上一主題|下一主題