用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中或英教通識如何選擇?
go

中或英教通識如何選擇?

請問各位的意見,英文中學是否應該用英文教通識昵?

我女中学,-个津-係直資,都係英文LS.

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3722684&highlight=通識

回覆 Yanamami 的帖子

我心儀的學校是一所英文中學,可是通識是用中文教的,我的仔仔英文比中文成績好,我擔心將來用中文回答DSE考題時,未必可以攞到好成績,所以有點矛盾!

我已經參考過你提供的資訊,真是非常多謝你!

JJCYN 發表於 18-12-28 18:48

最重要通識DSE 成績結果好,乜語言冇所謂。

舉例英中的何文田迦密用中文考通識,但何文田旅港開平用英文考通識。冇乜所謂啦。中學Banding 是何文田迦密比旅港開平高。

坦白說,中文通識教材較多。我大學時有部份通識科,也是用中文教。

証明英中不一定要用英文教通識才叫好。

Arabellahk    發表於 18-12-29 23:40

tpmon 發表於 18-12-29 23:01

最重要通識DSE 成績結果好,乜語言冇所謂。

问題楼主仔未必能勝任用中文答通識,就算间中学用中文LS既DSE成績有幾好都未必受惠。呢个係楼主担心既重点。

JJCYN 發表於 18-12-28 19:15

我心儀的學校是一所英文中學,可是通識是用中文教的,我的仔仔英文比中文成績好,我 ...

如果擔心間中學用中文考通識, 咁可能更要擔心中文呢科。 因為我相信中學的中文科比中文考通識更難! 這是問題癥結所在!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 18-12-30 08:46
如果擔心間中學用中文考通識, 咁可能更要擔心中文呢科。 因為我相信中學的中文科比中文考通識更難! 這是問 ...
问題係中文科無得揀,LS有得揀,担心-科好过两科。

IloveJJ 發表於 18-12-30 10:58
你又講得啱喎!
如果對LS有期望,咁應該係想讀神科,咁對中文都一定要有要求。咁如果LS讀唔掂,中文就更無 ...

我大女無讀神科,担心佢科中文足足六年,最後-屆無範文,好彩佢中文剛剛加啱啱过骨,不过英文同LS同时攞最高分,入到A1佢心仪科目。如果佢讀中文LS就应該唔会禁順利~

回覆 IloveJJ 的帖子

如果我女考DSE, LS一定要用英文,唔係就C得!等同面試discussion考時事,用中文就C哽,因為她只是看英文台特別是新聞!

scyauchris 發表於 18-12-30 12:11
回覆 IloveJJ 的帖子

如果我女考DSE, LS一定要用英文,唔係就C得!等同面試discussion考時事,用中文就C哽 ...

考試無問題,用自己最佳的語言應考已可以。

在香港地生活,目前中文不佳也可以。但中資機構不斷進軍香港,未來中文不佳,打工生活有一定困難。

JJCYN 發表於 18-12-28 18:48

DSE通識教學和考試語言 (以下是部份熱門英文中學給樓主作参考):

- 何文田迦密: 中文
- 沙崇: 中文
- QES: 英文
- 培英: 中文
- 曾添: 中文
- 沙田呂明才: 中文
- 華英: 中文
- 黃笏南: 中文
- 旅港開平: 英文
- 民生: 英文
- 丘佐榮: 中文

tpmon 發表於 18-12-30 14:32

DSE通識教學和考試語言 (以下是部份熱門英文中學給樓主作参 ...
英皇也是中文通識

RoseRose1980 發表於 18-12-30 21:28
英皇也是中文通識

好似都有幾多Band 1A 英中,都用中文考通識。

回覆 tpmon 的帖子

我女女普通話都唔差的,只是佢英文表達能力同用字比中文好好多,咁LS用英文就煩少一樣!佢攪掂科中文就得!