用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖心私小升中
樓主: rinarina
go

聖心私小升中

mykate 發表於 18-12-29 13:22
原校排80點解一定升唔到直屬?根據學校既資料,每年都有大約90個入到SHCC同水平或者更好既學校。
http://www.shcsps.edu.hk/06_perform-promote.html

mcl203 發表於 18-12-29 13:46
原校一定升唔到直屬,應該係本區B2抽輸或B3。剛才有提,你用相同能力搬去新校,就算考級,你仍然係B2或3, ...

就算該學生轉去B校,又成為級一,佢仍然改變唔到事實,仍係本區B2生,排位仲由之前80跌落101,因B校最前一位係本區係排101,排位係依前2次師兄姊既PS1去做配對~~~

Sing13 發表於 18-12-29 13:27

冇必要轉,聖心私小一直都有8X%入band1中學,band2都有機會中 ...
我都覺得無必要轉,原因同你講既一樣,唔轉可以入到 band 1 中學,轉之後反而未必。聖心私小一直都有8X%入 band 1 中學,我唔相信佢哋既 band 1 比率有咁高,所以我估唔少 band 2 真係有機會俾自己中學收返,呢點係中學既 DSE 成績亦反映咗出來(假設中學部唔係負增值)。

王家爸爸 發表於 18-12-29 13:54
我都覺得無必要轉,原因同你講既一樣,唔轉可以入到 band 1 中學,轉之後反而未必。聖心私小一直都有8X%入  ...

我估都係,幾大比例經自行位收番,雖然早幾年已取消承諾,但似乎仲未實行~~~

王家爸爸 發表於 18-12-29 13:48
原校排80點解一定升唔到直屬?根據學校既資料,每年都有大約90個入到SHCC同水平或者更好既學校。
http://ww ...

我講個 case 唔係聖心私

不過,佢未升中,可能如你地所講,到時唔一定派到 band 1 中學
我地係因為見佢轉讀的學校,舊年有 over 10人升到 band 1 女津,所以有呢個估計。

mykate 發表於 18-12-29 13:58
我講個 case 唔係聖心私
不過,佢未升中,可能如你地所講,到時唔一定派到 band 1 中學
...

聖嘉勒更加唔應該轉啦,一來本身B1流失率高,二來係本區B2機乎肯定可以直升,三來英小轉中小風險存在。要搏都搏直資中學,私小去搏有絶對優勢~~~

王家爸爸    發表於 18-12-29 14:14

mcl203 發表於 18-12-29 14:02
聖嘉勒更加唔應該轉啦,一來本身B1流失率高,二來係本區B2機乎肯定可以直升,三來英小轉中小風險存在。要 ...

同意!
根本用唔晒直屬位,真係可以博下係 band 2 生入直屬。

mcl203 發表於 18-12-29 14:02
聖嘉勒更加唔應該轉啦,一來本身B1流失率高,二來係本區B2機乎肯定可以直升,三來英小轉中小風險存在。要 ...
更重要既係似乎聖嘉勒係有增值既學校,雖然收返自己既 B2,但係 DSE 成績近年進步咗唔少。

王家爸爸 發表於 18-12-29 14:14
更重要既係似乎聖嘉勒係有增值既學校,雖然收返自己既 B2,但係 DSE 成績近年進步咗唔少。 ...

英小生升番英中,始終潛力會好D,適應能力亦高D。可能反映為何英小生考中學可以考高一兩級~~~

王家爸爸 發表於 18-12-29 14:14
更重要既係似乎聖嘉勒係有增值既學校,雖然收返自己既 B2,但係 DSE 成績近年進步咗唔少。 ...

題外話,中學部都幾慘,直屬 band 1 生,似乎都傾向轉讀其他中學。。。

所以 st clare 書院補底方面,應該做得好好。

mykate 發表於 18-12-29 14:25
題外話,中學部都幾慘,直屬 band 1 生,似乎都傾向轉讀其他中學。。。

所以 st clare 書院補底方面,應 ...

位處摩星嶺,已經趕客啦,我住港島都唔識去~~~

mcl203 發表於 18-12-29 14:29
位處摩星嶺,已經趕客啦,我住港島都唔識去~~~

都係。。。我住同區都覺得遠。

其實上到車,15分鐘落到般咸道。
但心態上,就係覺得好遠。

mykate 發表於 18-12-29 14:33

都係。。。我住同區都覺得遠。

其實我小朋友好多年前都決定入聖嘉勒小,連學費書簿費都交左,只係估唔到仲有最後~~~

我小朋友有朋友仔係SCGS讀,住港東,中中仲要坐校車,交通係一趕客主因~~~

王家爸爸 發表於 18-12-29 13:48
http://ww ...
有冇聖心私小,共4班個屆的升中概況?網上只有聖心私小共3班的升中概況⋯⋯

rinarina 發表於 18-12-29 15:15
有冇聖心私小,共4班個屆的升中概況?網上只有聖心私小共3班的升中概況⋯⋯ ...
應該比較難揾,4班係好耐之前既事,當年透明度無咁高。前年小一至六分別係3、3、4、4、3、3班;舊年係3、3、3、4、4、3班。今年同明年先至有4班小六。

王家爸爸 發表於 18-12-29 15:29
應該比較難揾,4班係好耐之前既事,當年透明度無咁高。前年小一至六分別係3、3、4、4、3、3班;舊年係3、3 ...
4班小六的話,可能升中會差左。

mcl203 發表於 18-12-29 13:50
就算該學生轉去B校,又成為級一,佢仍然改變唔到事實,仍係本區B2生,排位仲由之前80跌落101,因B校最前一 ...

係有分別,A校排名只能配對去B2,B校排名可能配到去B1
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

王家爸爸 發表於 18-12-29 15:29
應該比較難揾,4班係好耐之前既事,當年透明度無咁高。前年小一至六分別係3、3、4、4、3、3班;舊年係3、3 ...

rinarina 發表於 18-12-29 15:15
有冇聖心私小,共4班個屆的升中概況?網上只有聖心私小共3班的升中概況⋯⋯ ...

LingChiBaBa 發表於 18-12-29 17:42
Omg, 如果睇2013-14, 有十幾個派得非常差,btw, 多謝你的資料