用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖心私小升中
go

聖心私小升中

有人話如果在聖心私小只是中下游分子, 小三小四轉去其他的二線小學,如東區的北循,北官,衞理,會成為Top 10% , 升中會肯定去到東區BAND 1,  相反, 留在聖心私小, 中下游分子會成為BAND 2生, 升中會不利, 是否如此? 應該如何分析?(因為有好幾位前人經歷過, 所以先提出此疑問)

rinarina 發表於 18-12-28 17:40
有人話如果在聖心私小只是中下游分子, 小三小四轉去東區小學會成為Top 10% , 升中會肯定去到東區BAND 1,   ...

果位有人話係咪過來人先? ~~~

有人話如果在聖心私小只是中下游分子, 小三小四轉去東區小學會成為Top 10% , 升中會肯定去到東區BAND 1,   ...

Not surprising

mcl203 發表於 18-12-28 18:52
果位有人話係咪過來人先? ~~~
果位有人話正是私小高年級家長,佢個女的同學仔(有幾個)在小三,小四轉了校之後,的確做左其他的小學Top 10%, 成績好好。老師評語係一定可以升讀Band 1中學,可以放心揀。這樣的迷思,我都吾係好明,如果係咁,咁様讀聖心私小有乜好處?課程深,但對中下游的學生不利。因為中下游分子的程度比其他小學好,但留在本校就有可能派入Band 2?

有冇高人指點?

CPSKWW 發表於 18-12-28 20:32
Not surprising
可以講多少少嗎?謝謝

rinarina 發表於 18-12-29 08:15
果位有人話正是私小高年級家長,佢個女的同學仔(有幾個)在小三,小四轉了校之後,的確做左其他的小學Top  ...

我見佢網頁升中派位派得幾好, 小過5%派band2 ,中下游 係咪指尾尾嗰幾個?

有人話如果在聖心私小只是中下游分子, 小三小四轉去其他的二線小學,如東區的北循,北官,衞理,會成為Top  ...
書院直屬位+自行位都只夠俾兩間小學6成多D嘅學生分,小學部中下游份子升中無著數係正常吧!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

果位有人話正是私小高年級家長,佢個女的同學仔(有幾個)在小三,小四轉了校之後,的確做左其他的小學Top  ...

若果説聖私中下游成績轉去東區小學,可以穩取頭10%,我直覺係個別例子,可能適合性高於學術性機會比較大。

始終,中下游成績係約60%或更後,要成為另一間小學既頭10%,即係要升超過50%,咁要睇下佢轉乜小學了。又始終,過來人唔係第一身,當事人亦未必準確分享。一間普通小學正常有33.3%係B1生,若仲要老師話頭10%肯定係B1,或許該小學程度係一般。

身邊曾見一例子,聖私非常前排生P3插班入我小朋友小學後,成績並非太突出,估計後左20個位,但我小朋友既學校並不催谷成績,屬輕鬆型,所以我估聖私係谷,但為升Banding轉校未必肯定能夠如願~

dingdingba 發表於 18-12-29 08:55
我見佢網頁升中派位派得幾好, 小過5%派band2 ,中下游 係咪指尾尾嗰幾個?
實在有不少人終途離場,所以派位先咁好

rinarina 發表於 18-12-29 11:49
實在有不少人終途離場,所以派位先咁好

我見小一人數同小六都差好遠, 得返唔夠八成人, 係咪走咗唔多插入呢!

mykate 發表於 18-12-29 12:59
其他傳統私小都有類似情況。

校內排後列,已經大約知道升唔到直屬中學。
所以諗吾通應否選其他小學。

mykate 發表於 18-12-29 12:59
其他傳統私小都有類似情況。

校內排後列,已經大約知道升唔到直屬中學。

引用同區例子可能易明D~~~

用你既例子,假若學生係A校100人中排80,為左刻意入英中,轉去B校50人中排第3,最終順利升英中。假設任何條件不變,學生本身無刻意出多左力,佢留係A校排80一樣係可以升英中,一樣係B1,派位係計Banding,轉校去升Banding可能只係心理上既效應,未必係真正既原因~~~

BTW,轉區可能有少少影響,若可以由B2C或以下,去升至B1B或以上,或許浮誇左DD~~~

dingdingba 發表於 18-12-29 12:35
我見小一人數同小六都差好遠, 得返唔夠八成人, 係咪走咗唔多插入呢!
...
小五,小六,好少轉校㗎,要走的話,最遲係小四。

rinarina 發表於 18-12-29 13:12
所以諗吾通應否選其他小學。

我自己心態係,俾機會小朋友去試。

睇清楚,如真係力有不逮,要懂得找時機放手。

mcl203 發表於 18-12-29 13:13

用你既例子,假若學生係A校100人中排80,為左刻意入英中,轉去B校50人中排 ...
但假設聖心課程咁深,小孩子只有是Band 2 A, 但在其他小學可以讀淺一些的課程,但結果係評為Band 1B或C, 咁是否應該要轉校?

mcl203 發表於 18-12-29 13:13

用你既例子,假若學生係A校100人中排80,為左刻意入英中,轉去B校50人中排 ...

Case 是有,但我都係道聽途說,考 top 3 亦係沒有求証的。
肯定的是,原校排80, 一定升唔到直屬。

想請教,如在原校只排 band 2, 因轉校後,同學較弱,而新校又有幾個 band 1 位,咁佢有冇可能真係因為轉校而變成 band 1 生?
Thanks

回覆樓主:

冇必要轉,聖心私小一直都有8X%入band1中學,band2都有機會中學自行收返,轉之後是否一定是band1?即使入band1中學,與聖心書院相比如何?
唔少二三線小學,報自行時會自動叫學生唔好報叻嘅band1
小學程度差異大,band1中學留級既大把人.

rinarina 發表於 18-12-29 13:20
但假設聖心課程咁深,小孩子只有是Band 2 A, 但在其他小學可以讀淺一些的課程,但結果係評為Band 1B或C, 咁 ...

首先,你要清楚聖私評既2A是否真實,我知有D小學係自評,未必係真正評級,始終EDB係唔會提供,亦唔鼓勵提供~~~

學術深淺成效,若能真正反映出來,亦會係學生Banding人數多少上反映。即係A校可以有50% B1,為何B校只有 10% B1。升中自行或統一都係參考Banding,係全港或本區學生成績既排位,唔係校內成績既排位~~~

剛才有提,轉區或許有少幫助,例如B2A 可以升去他區變B1C,但無保證囉,無人會有十足數據去肯定做法一定work~~~

mykate 發表於 18-12-29 13:22

原校一定升唔到直屬,應該係本區B2抽輸或B3。剛才有提,你用相同能力搬去新校,就算考級一,你仍然係B2或3,根本無分別。

分別在你可能本身勤力左,或少功課可以多左時間溫書,本身英弱中強,讀番中小好D,等等,呢D係非直接轉校求升Banding既主觀因素。

若某些B2或B3學生肯主動放棄直升,已經可以摒除直屬位既加鎖,理應結果一樣。

極端假設,A校係神中之神,全校100人最尾果個都勝B校級一。全區只有A校和B校,共200人,本區排頭既首100人全部係A校生,所有B1組別67人全為A校生,B校級一都係B2生。C直屬中學有70個直屬位,A校級80不能直升,係因屬B2抽輸左~~~

再續~~~