用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖心私小升中
樓主: rinarina
go

聖心私小升中

hkpapa852 發表於 18-12-29 17:13
係有分別,A校排名只能配對去B2,B校排名可能配到去B1

不可能吧,本區學生係一齊排位,係同一PS1成績,理應位置係相若喎~~~

mcl203 發表於 18-12-29 18:29
不可能吧,本區學生係一齊排位,係同一PS1成績,理應位置係相若喎~~~
...
A校太多神對手,唔夠人爭要做後備。B校人才凋零,輕鬆做正選。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-12-29 18:47
A校太多神對手,唔夠人爭要做後備。B校人才凋零,輕鬆做正選。

我就是聽得太多呢種講法,吾係聖心人就吾會明。(不過吾代表聖心小學的學生上到中學好讀得書)

hkpapa852 發表於 18-12-29 18:47

但大家都係派代表考同一份卷,又舉例,係A校考DSE有4仔,轉去另一學校可以有5**,始終由PS1同一份卷去決先後,無可能係B校級一代表會取高D分,當中亦應有少許變化,係前人因素所引致既分別,假設次次水平一樣,但不可能大變吧~~~

rinarina 發表於 18-12-29 18:19
Omg, 如果睇2013-14, 有十幾個派得非常差,btw, 多謝你的資料

唔係近8成半 band 1中學嗎?
要全數派band 1 中學,應該好難有這種小學。

我覺得已經比我想像中好。。。

mcl203 發表於 18-12-29 18:57
但大家都係派代表考同一份卷,又舉例,係A校考DSE有4仔,轉去另一學校可以有5**,始終由PS1同一份卷去決先 ...
A校校內份卷唔同B校校內份卷
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-12-29 19:07
A校校內份卷唔同B校校內份卷

但配對Banding係考PS1定本區先後喎,如先前所講,係B校級一唔會自動提升,由係A校既4變5**嘛,校內名次最終都係配對公開試既PS1~~~

回覆 mykate 的帖子

唔同人看入眼裏面嘅嘢係唔同嘅,我就鐘意睇band1除升本校外,仲有可能有乜選擇。

Omg, 如果睇2013-14, 有十幾個派得非常差,btw, 多謝你的資料

Remind返小小資料。

除咗13-14畢業生較12-13年多外,13-14年是2-1-1/1-1-1的第2年,整體中學學位比12-13年少。

LingChiBaBa 發表於 18-12-29 23:01
Remind返小小資料。

除咗13-14畢業生較12-13年多外,13-14年是2-1-1/1-1-1的第2年,整體中學學位比12-13 ...
什麼是2-1-1/1-1-1?

rinarina 發表於 18-12-29 23:34
什麼是2-1-1/1-1-1?

當年教育署推出的全港官津中學減派方案

手上只有較舊的資料,因看不到LingChiBaba's 相片,不知是否重覆了。

fefemom 發表於 18-12-30 10:21

無重複。不過08-09畢業應該係3班,06-07畢業先係4班。

LingChiBaBa 發表於 18-12-30 14:08
無重複。不過08-09畢業應該係3班,06-07畢業先係4班。

你心水清,我見畢業人數12x, 14x 以為4班,只有07-08 是4班。原來以前3班到畢業都12x人,和現在4班人數相約。

mcl203 發表於 18-12-29 14:39
其實我小朋友好多年前都決定入聖嘉勒小,連學費書簿費都交左,只係估唔到仲有最後~~~

我小朋友有朋友 ...

請問你小朋友最後邊一間令你放棄聖嘉勒

gigiyyc 發表於 19-1-1 12:09
請問你小朋友最後邊一間令你放棄聖嘉勒

佢去左有直屬既津小~

rinarina 發表於 18-12-29 15:15
有冇聖心私小,共4班個屆的升中概況?網上只有聖心私小共3班的升中概況⋯⋯ ...

2019年4班升中 成績依然亮麗
跟hkpapa名單 101人(90.2%)升B2A-1
另外10人B2(8.9%) 得1人B3(0.9%)
以上不包括1人cdnis同5人海外升學

https://www.shcsps.edu.hk/CustomPage/paragraphGroup.aspx?ct=customPage&webPageId=39&pageId=45&nnnid=76

mykate 發表於 18-12-29 18:58

唔係近8成半 band 1中學嗎?

係,派得好好!我都想我仔學校派得咁好

Poyau    發表於 19-10-7 15:57

babysharky 發表於 19-10-8 11:30
中下遊點解唔升返聖心中學?

今時唔同住日
自2015年起開放自行學位申請

名校聖心突撤直升保證
開放中一學位自行分配
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20141210/mobile/bkn-20141210202615636-1210_00822_001.html