用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 thanks so much
樓主: eh1234567
go

thanks so much   [複製鏈接]

1162694sd 發表於 18-12-31 19:10
番spcc, 每曰來回講緊用2個幾3個鐘車程,好無謂,除非樓主自己車,或者小朋友善用乘車時間溫習做功課
...

其實係㗎, 所以當年冇諗過報

velma 發表於 18-12-31 23:22
其實係㗎, 所以當年冇諗過報

其實好多住新界沙田等都無報Spcc

回覆 velma 的帖子

有兄姊在讀機會始終比N無好。

中學還中學,小學還小學,實際啲,小學生交通時間和照顧係好關鍵。
去黃竹坑真係好長途拔涉。
我唔覺得妹嘅學習要升小一嘅哥哥去担任何責任,每人都有自己天賦。

再者千萬唔好以為揾到好嘅小學就一定一帆風順,2個十二年嘅直資都要計劃下。

父母宜分別獨立去關顧2位小朋友嘅學習歴程。

eh1234567 發表於 18-12-28 13:08

我會揀DB. 原因:

1. 每個小孩都是獨立個體,妹妹可能有佢自己既路,未來既野好難預計,可能妹妹入到一間好既女龍校都唔定, 現階段幫哥哥揀最適合佢既學校會比較好。

2. 兩間都有offer既小朋友、佢本身同你地屋企既教育唔會點錯得去邊,如果你地嚮妹妹身上花同樣既心思同育兒方法,妹妹唔會爭好遠。

3. 兩間都咁好既,揀間近d.

4. 揀一間你覺得氣質同你小朋友相近的。

利申:情況同你好似不過係完全掉轉(除左有妹妹是相同)所以我地最後揀既係另一間

eh1234567 發表於 18-12-28 13:09
住荃灣,N無,不會搬,非常非常普通的中產。返工好忙,冇乜時間跟功課。

囝喜歡DBSpd校舍,但一直說要入 s ...

講下爸爸和媽媽為何有不同傾向?

eh1234567 發表於 18-12-30 08:36
非常謝謝大家的意見。

囝情格的確是較合適dbspd, 但作父母的,覺得spcc比較secure 大學專科入場券(當然, ...

睇你想平衡互補性格,定係順應性格啦。

公開試成績係太遙遠既事,反而不同學校有可以塑造你仔不同既品性,軟技巧等等。

上學時間遠近亦係重點要考慮,但係住荃灣亦唔係兩者相距太離譜,很多時候係睇校車路線安排,站點,甚至自帶跟校車可以差45分(因小學校車一般要走多轉,多早上車)

妹妹因素更加唔駛考慮,你應當唔會收返妹妹咗平等考慮!

最後,不如你講要為何爸爸媽媽不同意見?

eh1234567 發表於 18-12-28 13:09
住荃灣,N無,不會搬,
near mtr?

near MTR still not good, need around 40 mins to ocean park station, 重要加轉巴士,要好早起身,有的辛苦,不過神校,開家庭會議林林.

醒目開學勳章 貢獻勳章

其實我地係住沙田區 (行10分鐘到火車站),真心小一無考慮過SPCC (過3條隧道,成日塞車...)
就連阿仔今年考中一,我google 過屋企返SPCC 時間,點轉車法,都係... 放棄 (沙中時有排先通車... 通咗又唔同講法)
時間可以用嚟玩/睇書/瞓覺,有得揀,就唔好用响交通上
當然,provided that 另一個option 都唔錯啦~

ilyrd    發表於 19-1-2 15:31
恐龍家

小曳人 發表於 19-1-2 11:35
其實我地係住沙田區 (行10分鐘到火車站),真心小一無考慮過SPCC (過3條隧道,成日塞車...)
就連阿仔今年考 ...

咁你仔考唔考對家?

醒目開學勳章 貢獻勳章

retriever 發表於 19-1-2 14:42
咁你仔考唔考對家?

無~兩年前已有中間人話可介紹見長期推薦人,但仔話: NO! 唔駛再問!

話時話,DB交通的確方便好多~ 係每朝要晨運...

恐龍家

RockMusicLover 發表於 19-1-1 13:32

我都建議DBSPD

樓主住新界區交通遠,而且家長工作忙碌唔能夠投入太多時間。特別是,家長喜歡「不太傳統」,認為「太傳統」在社會難揾食;這樣想法與SPCCPS 的一般想法大有不同。加上小朋友性格「曳」,相信未必配合到小學的教育方針。

利申:當年DGJS vs SPCCPS, 選了SPCCPS。今年妹妹也成功入讀SPCCPS。
因為姐姐當年是自己選,她屬成熟內斂。有幸入讀後表現不錯,如魚得水,所以妹妹也成功入選。

eh1234567 發表於 18-12-28 13:08

我看這(emoji)有DBSPD 及SPCCPS 的家長,大家意見也相當一致,希望樓主能早點決定。

yourmobile 發表於 19-1-2 17:03
我看這(emoji)有DBSPD 及SPCCPS 的家長,大家意見也相當一致,希望樓主能早點決定。
...
兩年前,曾經有這兩個相同offer的父母,分別加入了兩邊小學的whatsapp群組,最終考慮至4、5月才突然想通、毅然決定離定離開其中一邊群組。組內家長才知道原來她們是同時hold 住兩邊offer幾個月。
真心的,望樓主考慮完了,便快快決定。反正比多4個月,也分別不大的。不如早d決定,了左一件心事、也造福一下waiting中的家庭!

小曳人 發表於 19-1-2 11:35
就連阿仔今年考 ...

如果住沙田第一城可朝早坐88R,好快到金鐘,不過放學坐返第一城就無咁快.

回覆樓主:

DBSPD 註冊要俾錢,SPCCPS 則一毫子都唔收就註冊,會否令人覺得放棄 DBSPD 比較唔抵。不過重大決定上家長應該唔會理果少少錢

小曳人 發表於 19-1-2 15:17
無~兩年前已有中間人話可介紹見長期推薦人,但仔話: NO! 唔駛再問!

話時話,DB交通的確方便好多~ 係每 ...
點解大仔咁抗拒去對家?

yourmobile 發表於 19-1-2 16:56
我都建議DBSPD

樓主住新界區交通遠,而且家長工作忙碌唔能夠投入太多時間。特別是,家長喜歡「不太傳統」 ...

有人多年前都係兩間都收,據佢自己講,個女性格較衝動(粗魯),又易認叻,怕佢去對家,收唔住會變得不可一世,希望而家呢間學校可以平衡下。

結果佢女讀得好好,年年上台,又算係風頭㚄(多項代表學校)。無話性格較外放,就會處處碰釘受制!
‹ 上一主題|下一主題