用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 thanks so much
樓主: eh1234567
go

thanks so much  

eh1234567 發表於 18-12-28 13:09
住荃灣,N無,不會搬,非常非常普通的中產。返工好忙,冇乜時間跟功課。

囝喜歡DBSPS校舍,但一直說要入 s ...

1/ 如果住荃灣,肯定不會搬。

2/ 父母工作忙碌,冇時間跟功課。

3/ 兒子性格活潑、好動、有創意、又talk 得。

個人認為DBSPD真的比較適合你們的情況!況且妹妹有St Clare 作back up, 到時可以再谷下考DGJS.

回覆樓主:

恭賀楼主。可否分享囝囝的性格多一点嗎?請問學术水平要去到那樣呢?谢谢分享

回覆樓主:

Thanks

starry_night 發表於 18-12-29 12:08
荃灣返st Clare's有d遠,返spcc仲遠
st Clare's中學係摩星嶺,你不如搬啦

其實我也覺得搬是最好,但長老都在荃灣 ,若搬了,有緊急事時冇照應。若搬,要等小朋友大D,3,4年後。

回覆樓主:

Thanks

Andrewchan918 發表於 18-12-28 19:30
小朋友叻叻!八掛一問邊間幼稚園

Thanks

回覆樓主:

Thanks

eh1234567 發表於 18-12-30 08:36
非常謝謝大家的意見。

囝情格的確是較合適dbspd, 但作父母的,覺得spcc比較secure 大學專科入場券(當然, ...

就算哥哥入左SPCCPS, 妹妹都唔係實收。

eh1234567 發表於 18-12-30 09:02
參考數據, 2016
Dse,(全校人數/全校5或以上)=平均每人有的 5或以上

兩間既收生取向係有分別,好難用成績去直接比較~~~

mcl203 發表於 18-12-30 10:31
兩間既收生取向係有分別,好難用成績去直接比較~~~

純個人直覺:
SPCC 外來生成績普遍好過原校生
DBS 原校生成績普遍好過外來生
DGS 原校生成績普遍好過外來生

又似乎,選DBS或SPCC對樓主細囡既影響係來自樓主心態改變,和選DBS無關,細囡一樣可以走現時既直升路,況且,SPCC亦唔一定會收埋細囡~~~

eh1234567 發表於 18-12-30 08:36
非常謝謝大家的意見。

囝情格的確是較合適dbspd, 但作父母的,覺得spcc比較secure 大學專科入場券(當然, ...

1. 你的兒子英文比中文強,即讀SPCC比DBSPD辛苦好多先讀到DBSPD的成積。
2. SPCC較遠,來回多咗的時間分分鐘足夠你在DBSPD做多一項課外活動。
3. 你的女兒並不保證讀到SPCC,唔收弟妹的例子年年有不少。
4. 如果兩間已是神級學校,資源不是問題的話,dse成績就depend on學生。相信假如DBS收多D外校讀書最top的學生,少收特異功能好勁但讀書唔掂的猛將,dse整體成績一定會上番黎好多。你多唔多聽到SPCC鍾意收田徑猛人?呢D運動専才係冇乜興趣入大學讀神科的。
5. 假如你對妹妹入DGJS都冇信心,你點肯定佢入到SPCC?難道你覺得哥哥讀緊,佢就入到?如果你是順女兒心,沒有特別指導的話,你覺得佢入到邊間?

順性格、順能力,對沒時間跟功課的家長是最易的了,你有沒有研究過小一課程?有冇睇過今時今日的小一中文作文?SPCC數、常都用中文的,單是訓練孩子用中文解數學應用題,你覺得要花多少時間呢?叫一個抗拒讀中文的小朋友讀中文學校,你不只是辛苦小孩,還辛苦了自己和太太,不要忘記,你太太是㨂DBSPD的,到時辛苦,她抱怨誰?你又不能搬,即浪費你孩子花在交通上的時間。假如你孩子有能力的話,就算在普通官津都入到大學神科,何況犀利如男拔。

eh1234567 發表於 18-12-30 08:51
其實我一向讓妹妹自由發揮,所以一定考不上 dgs.

應只放眼成績,但不順性格?

成績邊有得secure架,米咁純品啦

Lovelebron 發表於 18-12-30 14:31
成績邊有得secure架,米咁純品啦

多口問句 .樓主本人是否讀名校出身? 名校成績好,很多時是學生自己谷自己. 那小學時唯有靠家長谷. 閣下說本身工作很忙,其實家長也可能面對很大壓力.

eh1234567 發表於 18-12-28 13:08

性格上就 DB  

回覆樓主

我D朋友以往有呢兩間offer會選了SPCC.
基本上,兩間都好,如有妹妹,我個人覺得都應選SPCC。
你以為亞仔性格活潑好動及英文好,就覚得DBS適合D,我反而覚得性格呢D,可以隨著環境改變....

回覆 yslysl 的帖子

朋友上年也是因為妹妹選了spcc ,當然香港第一學府又怎會覺得對不起哥哥呢!

SPCC小學幾時轉咗制有兄姊就讀就必收?

係咪大家諗多咗?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-12-31 18:25

係咪大家諗多咗?

可能首要條件係,大既要讀得好,或父母幫到學校~~~

回覆樓主:

hkpapa852 發表於 18-12-31 18:25

係咪大家諗多咗?

如果阿哥家姐讀得好, 學校會覺得家長輔助得好, 咁細佬妹喺同樣環境下被輔助, 贏面大, 收嘅機會大

如果阿哥家姐讀得麻麻, 學校當然對父母冇咁大信心, 細佬妹難受惠d啦