用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 元朗返LH,值得嗎?
go

元朗返LH,值得嗎?

如題,住元朗,有券幼offer,但升小沒大B分,沒世襲分,只有適齡分?值得每日搭車返LH嗎?想小朋友讀好些,升小多些選擇,因為地點較遠,主要由姐姐幫手接送,老人家幫唔到好多,只可間唔中幫下。
如選LH,要犧牲大B外補機會,犧牲時間,姐姐主力,博唔博?

大家有咩意見?

kmbe 發表於 18-12-28 11:54
如題,住元朗,有券幼offer,但升小沒大B分,沒世襲分,只有適齡分?值得每日搭車返LH嗎?想小朋友讀好些, ...

如果有保姆車,車程在一小時內,可以考慮,否則不如自己外補。

回覆樓主:

車程幾耐? 要轉車嗎? 如果係搭西鐵,朝早地鐵都應該幾多人,PM好d。

PM的,要行些路去巴士站,有巴士到LH門口,回程LH門口有巴士,車程30min內,校車不到元朗

kmbe 發表於 18-12-28 11:54
如題,住元朗,有券幼offer,但升小沒大B分,沒世襲分,只有適齡分?值得每日搭車返LH嗎?想小朋友讀好些, ...

無校車要搭巴士,仲要主力姐姐接送,我唔太建議呀

雖則話車程30分鐘,但不是點到點,計埋等車來回交通時間都要2個鐘。佢咁攰,怕左番學討厭學習,將來仲難搞

不如將慳番黎既交通時間,用黎外補,成效可能更大

kmbe 發表於 18-12-28 12:36
PM的,要行些路去巴士站,有巴士到LH門口,回程LH門口有巴士,車程30min內,校車不到元朗 ...

如果每程車30分鐘內,我覺得值得喎。

其實元朗咁大,就算同區都幾有可能等車搭車加行路,20-30分鐘先返到學都唔出奇,尤其住村嗰啲。

我而家日日同個女返playgroup ,我用bb車推住佢行都20分鐘多啲啦。

回覆 MrsPerthLiu 的帖子

正是如此,而家大B外補地點,都要30min車程+腳程,不過元朗區,老人家感覺良好,好時可以幫到一程。

kmbe 發表於 18-12-28 12:59
回覆 MrsPerthLiu 的帖子

正是如此,而家大B外補地點,都要30min車程+腳程,不過元朗區,老人家感覺良好, ...

咁如果你區內的幼稚園都好遠,那距離其實不是問題,因為沒有分別。

LH for sure

回覆 uscayenne 的帖子

區內券幼有校車,係外補沒,但券幼預左要外補多些

值得,我就係元朗返青衣LH, 坐巴士由屋企返到學校門口只需30mins, 快過去好多地方

仲有LH 唔太多人外補,因學術已夠,大部分人只上興趣班

回覆 CXW 的帖子

學校來講,我本人都鍾意LH,係考慮返學放學
你上午定下午呀?你中間3小時返唔返屋企,定在青衣等呀?

我見好多元朗住都著LH校服,我日日返工都見最小2個,都唔明點解沒呢條路線的校巴

回覆樓主:

行些路去巴士站,車程30mins到學校門口,我會take LH。雖然係跨區,但一車到學校門口,而且PM非繁忙時間大機位有位坐。

kmbe 發表於 18-12-28 14:11
回覆 CXW 的帖子
下午呀!我唔返屋企架,但我知有d 會返的。

回覆樓主

但要考慮埋工人姐姐信唔信得過,有無信心俾佢帶住小朋友日日坐巴士去咁遠,因為我見好多姐姐都係一邊玩電話一邊帶住小朋友,過馬路都掛住睇電話,好危險。

maggie196 發表於 18-12-28 14:49
但要考慮埋工人姐姐信唔信得過,有無信心俾佢帶住小朋友日日坐巴士去咁遠,因為我見好多姐姐都係一邊玩電話 ...

同意。

回覆 CXW 的帖子

我都係呀,buy佢語境,返學好似好覆雜,最怕打風落雨

姐姐暫時信得過,呢個小朋友姐姐初生湊大,姐姐都好愛錫佢,最怕話變就變

kmbe 發表於 18-12-28 15:15
回覆 CXW 的帖子
如果係工人姐姐帶,買張月票比佢,要佢返屋企呀!

回覆樓主

唔知樓主元朗近唔近西鐵
以前我住西鐵附近
經常見到有爸爸媽媽帶LH小朋友出荃灣/美孚上校車
唔知咁樣可唔可行?
會唔會比姐姐帶安全?

其實我眼見好多元朗小朋友都出九龍讀書
真心希望學校們都可以考慮加元朗線