用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 想問下中國婦女會的成績
樓主: SHINGLUNG
go

想問下中國婦女會的成績   [複製鏈接]

醒目開學勳章

anniellm 發表於 19-1-3 09:45
真的?我住東區未見過聖馬可學生講粗口,我女讀緊佢隔離間小學,我成日送佢返學,啲學生都斯斯文文咁款。
...
我都好詫異,話晒係間band 1學校點解啲學生講得咁流利(同大聲),同行女生亦笑語盈盈見怪不怪咁。你女學校好多過聖馬可,到時你會清楚啲。

Ben2004 發表於 19-1-1 22:46
香港中國婦女會中學 校網資料

http://www.hkcwcc.edu.hk/wordpress/2018/07/15262
認真少少去睇, 就知道其實公佈咗9科既4+成績

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

bobbob 發表於 19-1-3 09:54
我都好詫異,話晒係間band 1學校點解啲學生講得咁流利(同大聲),同行女生亦笑語盈盈見怪不怪咁。你女學校 ...
聖馬可近年, 大部份科目4+成績已被民生超越.

如無改善, 可能要陪筲官一齊下沉

bobbob    發表於 19-1-3 12:50
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-1-3 11:38
認真少少去睇, 就知道其實公佈咗9科既4+成績

百搭Chem不在Best 6 ~~~

mcl203 發表於 19-1-3 11:57
百搭Chem不在Best 6 ~~~
所以咪得5個人入到醫科

hkpapa852 發表於 19-1-3 12:22
所以咪得5個人入到醫科
一年有5個醫科  以一間地區校來講 我自己絕對收貨了  以港島區 男女校計  哪一間可說比中婦好好多?

hkpapa852 發表於 19-1-3 11:40
聖馬可近年, 大部份科目4+成績已被民生超越.

如無改善, 可能要陪筲官一齊下沉

此起彼落  

醒目開學勳章

snakemonkey 發表於 19-1-3 13:18
一年有5個醫科  以一間地區校來講 我自己絕對收貨了  以港島區 男女校計  哪一間可說比中婦好好多?
...
spcc
ccsc都會好過中婦

回覆 bobbob 的帖子

SPCC 直資了 而且有IB 是另一個層次的學校了

至於CCSC 比中婦好  我覺兩間成績都是伯仲之間   都是死谷學術

但中婦地點好一點不用上山  校舍新一些 而且校舍會重建

bobbob 發表於 19-1-3 09:54
我都好詫異,話晒係間band 1學校點解啲學生講得咁流利(同大聲),同行女生亦笑語盈盈見怪不怪咁。你女學校 ...

而家好多小學生都講粗口,我同小學老師傾過,老師話d學生資訊來源太多,好細個就學識,而家間間學校都有。我以前讀灣仔區女校,都有一兩個講,係阿媽同老師唔知咋。我仔最近番黎同我講,佢去灣仔一間名校比賽,d女仔勁爆粗,佢話估唔到女校d女仔咁樣。不過可能都係小數,最緊要自己個個唔好受影響。

醒目開學勳章

mansum92 發表於 19-1-3 14:33
而家好多小學生都講粗口,我同小學老師傾過,老師話d學生資訊來源太多,好細個就學識,而家間間學校都有。 ...
我都見過東區某小學生講住粗口玩捉依因
到中學係人都識咩係粗口,不過係講都收埋講,咪響大庭廣眾俾我呢亭路人甲聽到咪得囉,真係好肉酸。

醒目開學勳章

snakemonkey 發表於 19-1-3 14:11

SPCC 直資了 而且有IB 是另一個層次的學校了

其實ccsc都長期贏cwcc半個馬位

原址重建?咁暫時會搬去邊?

部分重建

當局亦擬為西灣河的香港中國婦女會中學重建禮堂大樓,並加建兩個新課室、小組教學室等教學及附屬設施,工程費料介乎二億至五億元,預計明年第四季動工,二一年落成。

對我來說 中婦的成績校風 對一般凡人小朋友已經足夠好了   

如果我小朋友 是神人 那一定去 QC SPCC 了

snakemonkey 發表於 19-1-3 13:18
...
近年還有直資新貴 港大同學會

回覆 elbar 的帖子

讀港同小朋友會開心好多。公開試成績應該不如 中婦 ccsc

snakemonkey 發表於 19-1-3 19:20

已超越中婦

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3659724&extra=page%3D1

睇數據 我覺得中婦成績比港同好
不過讀中婦 不是人人頂的住 太保守 犬儒

snakemonkey 發表於 19-1-3 19:44

睇數據 我覺得中婦成績比港同好
中婦成績同張記比還是有明顯差距,也比不上港同。

醒目開學勳章

snakemonkey 發表於 19-1-3 19:20

我都認同其他網友睇法,港同成績已經追上ccsc,亦已超越中婦

回覆 snakemonkey 的帖子

請問如何保守?
‹ 上一主題|下一主題