用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 Non-Jupas大家報咗幾多科?
go

Non-Jupas大家報咗幾多科?

我見逐科收費請大家給下意見。

Sammi8818 發表於 18-12-27 19:21

什麼逐科收費?你指 conditional offers 的留位費?
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 18-12-29 09:18
什麼逐科收費?你指 conditional offers 的留位費?
我見係報時收費,不係留位費喎

Sammi8818 發表於 18-12-29 19:04
我見係報時收費,不係留位費喎

具體冇留意,阿仔自己搞,留位費先搵我俾錢。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

咁你/你孩子報咗多少科?

不是逐科收費, 是逐間大學收費

Banyan1212 發表於 18-12-30 10:48
不是逐科收費, 是逐間大學收費
但我見逐科都有個價錢喎

brother4 發表於 18-12-30 10:43
咁你/你孩子報咗多少科?
我見佢想報好多科,所以問下大家會點報?

Sammi8818 發表於 18-12-30 20:13
但我見逐科都有個價錢喎

唔係逐科計錢的,報幾多科都係計一個申請,收一次報名費哦....

我囡上年報 3間大學( HKU,CU, Polyu) ,每間報2個program , 1st choice & 2nd choice.
每間交一次報名費。

YuYuMother 發表於 18-12-30 20:33
唔係逐科計錢的,報幾多科都係計一個申請,收一次報名費哦....

城大是每科計的,可以報很多科,每科二百元。港大是一科主,四科副。中大是三科。科大是二科。三大都是四百五十元。

kls12 發表於 18-12-31 07:35
城大是每科計的,可以報很多科,每科二百元。港大是一科主,四科副。中大是三科。科大是二科。三大都是四 ...

原來如此,謝謝資訊。

我孩子報了三大,都是一個申請計。除了城大,還有那一間是逐科計的呢?

YuYuMother 發表於 18-12-31 08:00
原來如此,謝謝資訊。

我孩子報了三大,都是一個申請計。除了城大,還有那一間是逐科計的呢?

其實有些科已經interview 左, 有些還出了conditional offer 了.....

Banyan1212 發表於 18-12-31 19:01
其實有些科已經interview 左, 有些還出了conditional offer 了.....

我知道呀

kls12 發表於 18-12-31 07:35
城大是每科計的,可以報很多科,每科二百元。港大是一科主,四科副。中大是三科。科大是二科。三大都是四 ...

請問什麼是一科主 ,4 科 minor?

Banyan1212 發表於 18-12-31 19:01

係咪要相對成積好,先有 conditional offer?
有冇唔同學系 既例子
謝指教

littletongtong 發表於 19-1-2 00:13
請問什麼是一科主 ,4 科 minor?

即是得排第一,及另個四科,四科是沒有次序的。港大很多科都In了,副選都有。有的現場,有的網上,大約十五分鐘。

請教大家如果HKUST同時出咗2個conditional offers (2個學科),俾$5000(deposit)係咪只係for 1個學科?
Thanks!

mingmingyinyin 發表於 19-1-2 08:15
請教大家如果HKUST同時出咗2個conditional offers (2個學科),俾$5000(deposit)係咪只係for 1個學科?
Tha ...

照我理解只可hold 一個,若比錢第二科,第一科便失效。

回覆 kls12 的帖子

謝謝回覆那hold一科就好