用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Harts / York / St Hilary K1
go

Harts / York / St Hilary K1 [複製鏈接]

11月細B,有25分名津小backup  。但係小朋友求知慾好強,好多野講,活潑好動,所以會想試考活動教學既小學。

全部都係 AM Local ,選哪一個好?

唔該晒!
   2    0    0    0

回覆樓主

York

回覆 mrstomato 的帖子

點解York呢?看到好多人負評 York,所以常常猶豫。。。。

回覆樓主

我選York

York負評因為現今家長覺得係人都收唔好,要難入的才叫好

Elanxelan 發表於 18-12-31 10:26

點解York呢?看到好多人負評 York,所以常常猶豫。。。。

英文好
又多嘢玩

就正因為佢有教無類
令我認為佢增值能力強

York優點;英文真的很不錯,我家哥哥k2轉去時候還不怎麼開口,一年時間變化很大,見了老外話超級多。和外教老師特別親密,York的拼讀也教的不錯,哥哥考國際學校英文也足夠應付。
缺點;學校比較大,人多,做事就會比較程式話,活動多,需要家長參與多,後勤人員工作效率比較低,改個資料一年了都沒改,各種課外課,收費多,當然是可以自由選擇參加與否的,中文和數學課程感覺設計的比較普通
harts,目前弟弟要插班N班,感覺優點,有全天跟班外教,比較小所以比較溫馨,老師照顧也感覺比較有愛,有點大家庭感覺,學費和York差不多,但是n班York是兩個小時,harts是三個小時,也沒啥雜七雜八費用,弟弟比較小,加上感覺harts英文語境也很好,所以弟弟選了harts
缺點;沒有室外活動空間,沒什麼名氣,別的還不了解
st hilary沒有了解過

Thanks mrstomato!

回覆 zz77777 的帖子

Thanks zz77777 !

你既然有backup應考慮想培養小朋友邊方面的範疇。york可以幫英文oral,phonics。harts不清楚。SH新校我不會考慮。入津小學術一定要強,york可以解決英文方面的問題。但中文和數學會建議你額外加強。活動教學直資學術也考得不淺,但更需要講嘢叻,既然你小朋友本身主動健談就問題不大。就算是cky那類學校1st in也要學術強,要讀中英文故事書,中文認字要強,英文拼音能力要好。

回覆 fadgare 的帖子

謝謝 ! 我都覺得中文 真 係要多點花心機。

回覆樓主

Hart 前身係樂基,我會選harts 多些,課程應該比另外兩間好

回覆樓主

暫時幾滿意york英文,我小朋友屋企無英文語境,但我問佢讀音,佢全部都聽得明無邊個英文字母開頭

gigiwin888 發表於 18-12-31 10:46
我選York

York負評因為現今家長覺得係人都收唔好,要難入的才叫好

講得好(emoji)

karllambb 發表於 19-1-10 13:02
Hart 前身係樂基,我會選harts 多些,課程應該比另外兩間好

樂基之前已經執咗九龍塘, 而家又話執埋沙田, 我唔理佢哋幾出名都好, 如果佢咁樣嘅辦學態度我真係唔會報讀, 我有朋友嘅小朋友亦因為咁而搞到要急急忙忙轉校. 如果成日都要搞到倒閉( 究竟次次都係續租問題定點呢), 點解又走去開Hart? 成日咁樣搞法老師都唔會有咩心機教啦, 對家長同小朋友亦係好不安的處理方法.

回覆樓主

Also harts n York

angelhschu87 發表於 19-1-10 16:13
Also harts n York

Have u decided yet?

fadgare 發表於 19-1-10 15:54

樂基之前已經執咗九龍塘, 而家又話執埋沙田, 我唔理佢哋幾 ...

呢一年老師都無乜大變動呀,學費亦無大加。我小朋友讀緊,真心覺得好好,拼音教得好唔洗外補,普通話又無啦啦對答如流,對住本中文書可用廣東話讀,又可用普通話讀,所以我先覺得樂基課程好。呢一年我唔覺老師無心教學

karllambb 發表於 19-1-10 18:26

呢一年老師都無乜大變動呀,學費亦無大加。我小朋友讀緊 ...

咁就好啦, 最緊要對而家啲同學冇影響

Elanxelan 發表於 19-1-10 17:41
Have u decided yet?

Harts probably

回覆樓主

經歷完小一面試,我會選York, York 被轟commercial, 但確確實實見到佢好多學生真係train 得好好,英文好,有自信,眼見真係唔少人入到好好嘅直私。
‹ 上一主題|下一主題