用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 OEA 疑問
go

OEA 疑問 [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

我囡講初中個 D 唔計, 學校有個 system 畀佢地入 S.4-S.6 既所有獎項.

睇返 JUPAS 網頁, OEA 只可以填十項, 最慘有部份比賽未必有證書畀返.........到時都唔知點填好.

3    0    0    0
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 18-12-26 23:21
我囡講初中個 D 唔計, 學校有個 system 畀佢地入 S.4-S.6 既所有獎項.

睇返 JUPAS 網頁, OEA 只可以填十項 ...

冇證書或證明唔填。

醒目開學勳章 王國長老

JustAParent 發表於 18-12-27 11:18
冇證書或證明唔填。

無證書既係海外比賽

希望會後寄黎香港
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 18-12-27 13:32
無證書既係海外比賽

希望會後寄黎香港

唔係一定要證書,有證明就得。出得海外比賽有獎項,應該唔會乜都無卦?信件、場刊、 獎牌 ... 乜證明都冇?

醒目開學勳章 王國長老

JustAParent 發表於 18-12-27 13:35

唔係一定要證書,有證明就得。出得海外比賽有獎項,應 ...

奬牌一定有

場刊真係唔記得有無拎

miriam 發表於 18-12-27 17:36
奬牌一定有

場刊真係唔記得有無拎

咁就得啦。

miriam 發表於 18-12-27 17:36
奬牌一定有

場刊真係唔記得有無拎

記得獎牌要有名呀。

The supporting documents may include the following:

• certificate / letter issued by organiser concerned;

• certificate / letter issued by school;

• medal / trophy with applicant's name;

• online results with valid hyperlink to the official website of the competition / activity / organiser concerned; or

• other official proof with the above required information.

The following supporting documents will NOT be accepted:

• athlete credential;

• invitation letter;

• certificate / medal / trophy without applicant's name;

• news;

• online results without valid hyperlink; or

• other non-official proof.

醒目開學勳章 王國長老

LingChiBaBa 發表於 18-12-27 19:27
記得獎牌要有名呀。

The supporting documents may include the following:

奬牌無名,但有封信應該頂到

LingChiBaBa    發表於 18-12-27 21:02

記得好似係抽樣問證明,如果係國外攞獎,冇中英文,要搵專人翻譯。獎牌、證書、獲獎信都可以。

其實漏空唔填都唔大問題,反正冇乜幾個係 OEA 助攻入大學。班老師搞到滿城風雨,唔填唔得,我果陣都畀老師追我入資料。

醒目開學勳章 王國長老

1998Ruby1998 發表於 18-12-28 01:30
記得好似係抽樣問證明,如果係國外攞獎,冇中英文,要搵專人翻譯。獎牌、證書、獲獎信都可以。

其實漏空唔 ...

我囡想修讀既科應該會有用

就係見到有會員問 OLE 有咩用, 見到有人講埋 OEA, 即刻拎返晒堆野出黎睇, 原來有部份得獎牌無證書, 場刊都唔鬼見埋, 都唔知點算好.

1998Ruby1998 發表於 18-12-28 01:30

其實漏空唔 ...

有D學系,好睇相關OEA,例如科大國際科研,中大港大甚至有OEA Special Consideration既CO,我真係唔明點解咁多EK家長話OEA無乜用?我估計最大可能係佢地mix up咗OLE同OEA。如果大學或學系覺得學生填既OEA重要,Jupas係會call學生比proof,唔係抽樣。所以,填得落去既野要有證有據。

JustAParent 發表於 18-12-28 02:56
有D學系,好睇相關OEA,例如科大國際科研,中大港大甚至有OEA Special Consideration既CO,我真係唔明點 ...

主要係大部份學科都唔洗睇,同埋分數高,就咩科都得。但學校老師搞到非填不可,唔填冇大學讀咁。

OEA 我當時候係抽樣 wor,記得係上網睇 proof or not,我過關但我同學個國際獎唔過,要搵人翻譯證書。OLE 係學校已經一早幫你安排曬。

1998Ruby1998 發表於 18-12-28 03:13
主要係大部份學科都唔洗睇,同埋分數高,就咩科都得。但學校老師搞到非填不可,唔填冇大學讀咁。

OEA 我 ...

一、我冇研究過有幾多學科睇OEA,但我已確定三大既神科都會不同程度consider OEA。

二、入大學高分就得,呢句說話99% true 。 但填表時又未考試,點確定自己一定高分?Bonus points / CO同錢一樣,應該冇人嫌多。既然之前花咗咁多精神時間得到OEA,你當係對學生既肯定又好,榮耀又好,冇理由唔填。況且, 高手過招,生死就在一招之間,咪睇少那一分半分bonus point。

三、 獎項既證據唔會人人要交,但亦不是隨機抽樣。

你唔好怪你學校煩,老師負責任,關心學生前途才會追你填清楚OEA!

至於OLE,呢個係新高中學制學習要求嘅一部分,唔係optional,學校有責任幫學生安排,學生有責任填寫,留空完全不負責任。

JustAParent 發表於 18-12-28 07:56
一、我冇研究過有幾多學科睇OEA,但我已確定三大既神科都會不同程度consider OEA。

二、入大學高分就得, ...
大概唔係人人有禁多OEA啩,有好多齋讀書既只靠成績入U, 咪觉得無乜用。

醒目開學勳章 王國長老

JustAParent 發表於 18-12-28 02:56
有D學系,好睇相關OEA,例如科大國際科研,中大港大甚至有OEA Special Consideration既CO,我真係唔明點 ...
因為我囡想修讀學科真係同佢既專項有關, 所以我先咁緊張去執齊所有野, 無既要追, 有既就排好重要性去 summit.

因為我囡OEA果500字寫得好grand(雖然確實係佢所想,但誰年輕時不把自己放得好大?),有點虛,所以想請教吓:其他考生會點寫?坊間教話寫一兩個經驗心得,咁點串起?有冇特別提點解揀A1-3既大學選擇/學系選擇?
‹ 上一主題|下一主題