用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 除了鲜奶外,大家小朋友小學時吃邊隻奶粉? ...
樓主: GCG
go

除了鲜奶外,大家小朋友小學時吃邊隻奶粉? [複製鏈接]

MrBeast 發表於 18-12-31 10:05
全脂奶都要小心揀ga, 有d其實都是粉開的,有d就高溫處理過唔知死左d乜,盒子內有層膠又怕有estrogen問題 ...
買維記銀蓋樽裝奶, 係新鮮既, 其他蓋包括金蓋, 都係粉開的, 無咁好飲。

little_yolky 發表於 19-1-3 08:43
咪係囉, 我阿大之前超重, E生要佢飲脫脂奶, 實在可憐, 難飲到呢, 好在佢無抗拒。依家達標, 可以飲低脂奶了 ...
我個25percentile 都冇飲,真建議你cut 左佢,網上有很多不同理論,my concern 是d牛是否長年累月都有奶出,若想calcium 其實dark green veg 都有

MrBeast 發表於 19-1-3 09:03
我個25percentile 都冇飲,真建議你cut 左佢,網上有很多不同理論,my concern 是d牛是否長年累月都有奶出 ...
係E生叫飲咋, 我哋其實無日日飲, 咁忙, 唔得閑日日飲, 大概只有一星期飲3日咁上下。不過, 我哋屋企只愛維記。阿妹近日就愛上北海道奶, 不過, 我都覺得維記好飲D。

你知啦, 我哋工人煮嘢食, 真係會營養不良架。

little_yolky 發表於 19-1-3 09:06
係E生叫飲咋, 我哋其實無日日飲, 咁忙, 唔得閑日日飲, 大概只有一星期飲3日咁上下。不過, 我哋屋企只愛維記 ...
不同e生都會有不同advice 架,有d只會開d大路方病人happy 就得,好少好似我睇開的e生喉嚨痛唔開藥話等佢自己好。自己chk 下 growth chart 就知o5ok, 當然亦要留意balanced diet,現今社會通常是唔夠fibre 多過唔夠營養

MrBeast 發表於 19-1-3 09:19
不同e生都會有不同advice 架,有d只會開d大路方病人happy 就得,好少好似我睇開的e生喉嚨痛唔開藥話等佢自 ...
呢個真, fibre同運動都好唔夠。

MrBeast 發表於 18-12-31 00:07
若一定要飲,我建議鮮奶over 粉,粉process 過,要好清楚加減左d乜
鮮奶就一定高g,天生metabolism 高或運 ...
可惜我仔比較喜歡飲呢隻, 亦係比佢有更好吸收, 每個人的體質不同, 所以照比佢飲, 反正最多一兩年都未必會再飲, 小朋友肯飲奶係一件好事.
我自己比較喜歡飲鮮奶.

醒目開學勳章 貢獻勳章

meikeimami 發表於 19-1-3 07:48
我理解同你一樣,但係唔知點解我女(10歲)學童保健時,姑娘叫我女飲低脂奶(我女偏瘦形)
...
佢地學營養 (包括營養師),係一d 數字同成份,唔係whole food 概念,唔計加咗咩有害物質落去
更重要嘅係,嗰d係台詞

恐龍家

IloveJJ 發表於 19-1-3 09:55
我覺得世衛個fibre建議係無乜可能靠均衡飲食達到的。

細路係年齡+5g,成年人係25g。
哇, 乜牛油果咁高fibre, 真係睇佢唔出, 唔怪得知前幾日整咗個生油果三文治C6食, 佢食完 all fee fee。

小曳人 發表於 19-1-3 11:23
佢地學營養 (包括營養師),係一d 數字同成份,唔係whole food 概念,唔計加咗咩有害物質落去
更重要嘅係, ...
同埋有一個大問題, 係我哋東方人好多都吸收唔到牛奶(可能前世同牛有仇), 我都係一飲就肚all。

話說嬰兒奶粉大部份都係牛奶製成, 我個兒科E生好好經驗但好串, 有一次, 有媽咪帶寶寶去睇, 話佢食奶粉敏感, 唔知點算。E生答佢:人就緊係食人奶, 牛奶係俾牛食丫嘛, 緊係敏感啦。個媽咪激到以後唔搵佢。

小曳人    發表於 19-1-3 11:33

little_yolky 發表於 19-1-3 11:30
同埋有一個大問題, 係我哋東方人好多都吸收唔到牛奶(可能前世同牛有仇), 我都係一飲就肚all。

話說嬰兒奶 ...

若冇介奶一路飲開就唔會有問題。
個e生冇老點ga, 忠言逆耳所以有d選擇講d大路野

回覆樓主

超輕磅或腸胃不好的小孩 ,有飲奶粉。醫生說飮2號奶粉就ok,任何牌子都冇所謂

Felix223 發表於 19-1-3 10:06
可惜我仔比較喜歡飲呢隻, 亦係比佢有更好吸收, 每個人的體質不同, 所以照比佢飲, 反正最多一兩年都未必會再 ...
不認同肯飲奶是好事,不過有不同schools of thought, 各師各法,...除非有overweight problem

MrBeast 發表於 19-1-3 19:08
不認同肯飲奶是好事,不過有不同schools of thought, 各師各法,...除非有overweight problem ...

明白嘅,每個人嘅睇法都唔同㗎嘛!

IloveJJ 發表於 19-1-3 09:55
我覺得世衛個fibre建議係無乜可能靠均衡飲食達到的。

細路係年齡+5g,成年人係25g。

所以澱粉方面我都盡量高纖, 少食白米, 食十穀米, 有時食粟米/蕃薯, 早餐食餐麥皮都有3g纖維

回覆樓主:

有研究話飲牛奶唔好,所以唔會日日飲,  但又有人話好,所以唔敢戒晒
現在除左牛奶, 仲會飲荳奶, 燕麥奶, 杏仁奶, 米奶, 而且不時轉牌子, 分散投資, 真係驗到有事時, 希望中毒冇甘深

bbsonyy 發表於 19-1-4 00:23
有研究話飲牛奶唔好,所以唔會日日飲,  但又有人話好,所以唔敢戒晒
現在除左牛奶, 仲會飲荳奶, 燕麥奶 ...
diversify
我也冇刻意一定唔飲但一定唔會日日飲,日常生活食物中其實都有不少diary products, bread, yogurt, cheese, etc

Felix223 發表於 19-1-3 19:32
明白嘅,每個人嘅睇法都唔同㗎嘛!
just curious, 你覺得有乜好處呢(只奶有)?

‹ 上一主題|下一主題