用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 BB11個月大 我好擔心佢有問題係自閉
go

BB11個月大 我好擔心佢有問題係自閉 [複製鏈接]

1有時叫佢個名唔理人 特別係出街
2抱住佢時唔望人 個身係要擰左擰右搵野玩
4時刻就係搵野玩四圍望要搵到野玩先心熄,但唔會只玩死一件玩具唔玩轉轉唔玩車輪唔識正確咁玩件玩具
5有d發聲玩具教佢禁制 學識左會成日禁
6唔識聽指令 byebye/拍手/飛吻唔識
教佢錫錫佢學識用塊面哄過泥 但佢唔多肯做比人睇 1日最多做1次
7有教佢放玩具入盒佢成功過幾次,但之後又唔肯再做好似無學過咁
8間唔中搖頭 用手指R耳仔 見過佢扯後尾枕頭髮
9唔識叫爸媽
10識用小手指拎野食 識自己起身扶住行識爬
11唔識手指指 鍾意玩躲貓貓
12佢聽得明No係唔好
請問係咪我過份擔心 我教左佢好耐bye拍手佢唔肯比我捉手教佢野
   1    0    1    0

回覆樓主

kissapplegirl 發表於 18-12-25 23:44
1有時叫佢個名唔理人 特別係出街
2抱住佢時唔望人 個身係要擰左擰右搵野玩
4時刻就係搵野玩四圍望要搵到野 ...

我個一歲同你個是一模一樣, 家族有自閉遺傳, 大仔也是焦慮症, 懷疑自閉之後確診吾系, 不過都非常非常麻煩, 現時都很多特殊需要, 細仔我都打定輸數,最近打一歲針, 姑娘話冇手指指但有眼神都ok, 現在太小不能肯定, 同埋坐吾定, 又怕羞, 我驚ADHD 加 ASD 加 Anxiety. 大仔用了好多心機同錢, 要接受他永遠不會跟平常人一樣是很難的, 仲要兩個, 大仔有他叻的地方, 但好麻煩

BCDJP 發表於 19-1-22 21:58
我個一歲同你個是一模一樣, 家族有自閉遺傳, 大仔也是焦慮症, 懷疑自閉之後確診吾系, 不過都非常非常麻煩, ...

請anxiety 係有咩表徵?我仔仔係好怕醜,但係非常嚴重既怕醜,但佢又冇乜Autistic 既徵狀,我覺得佢社交非常弱,但語言好好,有眼神,自理好好,warm up 左其實ok, 但非常誇張連差不多日日見既長輩都要warm up

ultra_din 發表於 19-1-23 23:20
請anxiety 係有咩表徵?我仔仔係好怕醜,但係非常嚴重既怕醜,但佢又冇乜Autistic 既徵狀,我覺得佢社交非 ...

你仔幾歲? Anxiety 同 autism 完全不同的, 冇關係, 我大的是有separation anxiety , selective mutism, social anxiety , 只不過有 autism 微狀, 不是真的 autism, anxiety 是乜都驚, 離開父母驚, 新環境驚, 同人一齊驚, 乜都吾肯做, 穿新衫都鷩,但我個k3 之後好了, 現在基本上看不到有問題

ultra_din 發表於 19-1-23 23:20
請anxiety 係有咩表徵?我仔仔係好怕醜,但係非常嚴重既怕醜,但佢又冇乜Autistic 既徵狀,我覺得佢社交非 ...

我個都系語言好. 有說 有 anxiety 的是比較聰明, 讀書會好, 不過吾知有冇根據

BCDJP 發表於 19-1-23 23:42
你仔幾歲? Anxiety 同 autism 完全不同的, 冇關係, 我大的是有separation anxiety , selective mutism, s ...

我仔2.5歲,咁佢又唔係乜都驚,但就唔願意同人講野或交流,如果見既人係長啲時間而對方又岩佢性格既佢都可以玩得埋會講野,但99%時間行出行入有人撩佢佢望都唔肯望,我都唔知係咩事

你仔幾歲? Anxiety 同 autism 完全不同的, 冇關係, 我大的是有separation anxiety , selective mutism, s ...

咁你係做左好多野幫佢?定佢大左會冇咁驚?

ultra_din 發表於 19-1-24 00:09
我仔2.5歲,咁佢又唔係乜都驚,但就唔願意同人講野或交流,如果見既人係長啲時間而對方又岩佢性格既佢都可 ...

應該冇問題, 仲細, 我個上下社交班表演班有幫助

BCDJP 發表於 19-1-24 06:09
應該冇問題, 仲細, 我個上下社交班表演班有幫助

希望係咁啦

我仔同你講嘅徵狀一樣,我仔已確診高功能A仔,好懷疑佢都有焦慮

MiraLeung 發表於 19-1-24 20:13
我仔同你講嘅徵狀一樣,我仔已確診高功能A仔,好懷疑佢都有焦慮
...

你個幾歲同有乜徽狀?

MiraLeung 發表於 19-1-24 20:13
...

睇到你其他post, 有需要pm 我

BCDJP 發表於 19-1-22 21:58
我個一歲同你個是一模一樣, 家族有自閉遺傳, 大仔也是焦慮症, 懷疑自閉之後確診吾系, 不過都非常非常麻煩, ...

多謝你既分享,update番我個仔,而家13m 唔識自己行要扶住先行到,大約接近1歲就學野快左,識晒拍手,請請,byebye,hello,飛吻,出街問佢樹葉,bird係邊?佢識用手指比我睇,教佢玩車仔,放野入盒,投籃球都學識,係言語唔ok,唔識叫爸媽,唔會學我講野,出街仍然係好易唔理人,叫佢唔認,好怕生保人,去新環境要玩30~45分鐘warm up下,先會同人地玩
佢爺爺患有焦慮症,唔知有無影響,不過而家13m仲細個,我無之前咁擔心喇,係怕佢言語遲緩,我會再睇定多幾個月先

请问咩專業人士可以確診自閉 vs. selective mutism?? 我分不到我小孩子係邊類!! 另外,坊間有很多比自閉人士嘅 'training', 但 selective mutism 又應該如何改善或訓練呢?謝謝解答!!

現在大仔係咪社交已經可以傾到偈?? 我覺得我小朋友可能是 mutism
‹ 上一主題|下一主題