用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 急需九龍禮賢資訊,求大家進來分享~
go

急需九龍禮賢資訊,求大家進來分享~

我們應該為女兒會選讀九龍禮幼,但講真其實除了認知他們的學生很乖巧和有禮貌外,關於學術上並不了解,希望用家家長能夠分享一些校內教學情況和情度,及想知道他們英文課是否有net同每星期時數等概況,還有想知他們部分除了升讀禮小外,其他學生多數會派邊類小學呢?謝謝(emoji)(emoji)

Snoopy_mama 發表於 18-12-25 15:51
我們應該為女兒會選讀九龍禮幼,但講真其實除了認知他們的學生很乖巧和有禮貌外,關於學術上並不了解,希望 ...

同問

回覆樓主

有愛心學校,一星期三堂net 20 mins ,1 PTH, 中文不錯,基督教學校小朋友品德教得好

回覆樓主

請問禮賢幼稚園係唔係 無中學?

我小朋友都有幸有今年am offer,  所以都想知多d關於禮幼既野
禮幼升禮小都要面試,但禮幼教既情度唔算深,會唔會面試時唔夠出面私幼既小朋友爭?
學校網頁好似都冇講明預留幾多學位俾禮幼學生?網上話50%以上係估計出黎?因為我都好鐘意禮小所以先報禮幼,希望過幾年入得番

回覆樓主

禮賢vs培道?兩間都有offer,如何選擇?

happyschooling 發表於 18-12-26 01:14
有愛心學校,一星期三堂net 20 mins ,1 PTH, 中文不錯,基督教學校小朋友品德教得好
...

因為我宜家係崇真ACK am vs 禮賢am 唔知點揀好? 我地本身都喜歡禮賢品德方面教得小朋友好好,但驚學術方面太弱,到時好難搵到好既小學。正正崇真同禮賢都有小學backup 所以更加難揀,希望大家能夠比多d意見,謝謝!
如果禮賢一星期得一堂普通話會唔會太少呢?K2,K3 會唔會加返上去?

231274 發表於 18-12-26 08:49
禮賢vs培道?兩間都有offer,如何選擇?

I gave up Pui to I think the K is 淺 but 100%直升

happyschooling 發表於 18-12-26 11:05
I gave up Pui to I think the K is 淺 but 100%直升

You mean 放棄培道?

231274 發表於 18-12-26 11:10

Yup

Snoopy_mama 發表於 18-12-26 11:02
因為我宜家係崇真ACK am vs 禮賢am 唔知點揀好? 我地本身都喜歡禮賢品德方面教得小朋友好好,但驚學術方 ...

I dun like 崇真,禮賢有愛♡d⋯ack? 英文有幾多?如果少過禮賢我更加不會選,雖然好似免費?

回覆樓主

反而我小朋友剛以超大b考到ST cat , 唔知要禮賢定st cat 好?

happyschooling 發表於 18-12-26 11:18
I dun like 崇真,禮賢有愛♡d⋯ack? 英文有幾多?如果少過禮賢我更加不會選,雖然好似免費?
...

崇真每日有20min 英文,感覺上語境好似好d...但校舍環境較舊

Snoopy_mama 發表於 18-12-26 12:08
崇真每日有20min 英文,感覺上語境好似好d...但校舍環境較舊

咁每日有英文有免費好似幾好喎,但好似直升率唔高?九龍禮賢個校舍都差唔多咁舊

231274 發表於 18-12-26 11:10

但好似培道升小有100%,禮賢唔係

Snoopy_mama 發表於 18-12-26 12:08

崇真ACK (主流班)只有pm班是每日30mins NET英文堂,
am班沒有的(每星期只得75mins)
崇真刻意這樣安排, 想多啲人報pm班, 佢簡介會講的

除非EPK(國際班), 每日2小時英文堂, 不是學券(始終一分錢一分貨)

CandyCheung123 發表於 18-12-26 22:27
崇真ACK (主流班)只有pm班是每日30mins NET英文堂,
am班沒有的(每星期只得75mins)
崇真刻意這樣安排, 想 ...

謝謝分享!
而家我的小朋友有崇幼國際班am和禮賢am,我仍然未能選擇到,請問大家有甚麼意見?

回覆 mrsheidiwong 的帖子

我都是TT 同 KRS AM OFFER , 本來覺得好難選擇...但當綜合左各方面意見後,覺得幼稚園階段既小朋友品德同正面價值觀先係最緊要,哩方面禮賢係教得非常之好.而且再講小學方面,我個人覺得禮小升中派位比TT好,你可以睇番禮賢之前既相關文章介紹禮小雖然沒有用"英文小學"字眼,但其實它在行內都出名英文根基好好,所以70%派到BAND1 中學.
        另外我覺得學校既支援易相當重要, 我本初以為TT有資優班程可以發掘出有潛質既學生加以培育係好有HEART的,但後來睇左TT群組媽媽分享先知原來相關課程係要額外再交15-16K 費用先可以上的.....所以我個人應為如果要再加埋上學費度計,已經可以夠讀蔡繼有,啟思等較出名的私校了.
         以上都是驅使我個人選擇禮賢的原因, 希望幫到你啦!  希望各位有其他方面資訊都可以分享一下...謝謝!

mrsheidiwong 發表於 18-12-28 08:31
謝謝分享!
而家我的小朋友有崇幼國際班am和禮賢am,我仍然未能選擇到,請問大家有甚麼意見?
...

我也是有崇真及禮賢offer 應該會揀禮賢 崇真始終有太多負面新聞 所謂無風不起浪 雖然唔知真定假 但而家有得揀 就會揀間無禁多聲音的學校 希望無揀錯啦…

oumihei 發表於 18-12-28 14:10
我也是有崇真及禮賢offer 應該會揀禮賢 崇真始終有太多負面新聞 所謂無風不起浪 雖然唔知真定假 但而家有 ...

謝謝你們的分享!
我比較少睇到TT的消息,所以唔知有負面聲音,可以在bk見到?