用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 林護 VS 張祝珊 VS 伊中
樓主: ps383
go

林護 VS 張祝珊 VS 伊中   [複製鏈接]

progreenmom 發表於 18-12-26 11:35
After I saw this previous maths interview questions posted at the school info day, I give up QES la ...

其實只是其中一部分考核,這間我又覺得睇排名次第大於一切

Ktfk    發表於 18-12-27 01:20
Cliokohonda    發表於 18-12-26 13:10

progreenmom 發表於 18-12-26 11:35
After I saw this previous maths interview questions posted at the school info day, I give up QES la ...

我覺得學校只係想睇下學生處理自己唔識的題目的態度。

我家孩子讀林護, 感覺功課一般, 但去到高年級後考試範圍會有自學的內容 , 之後我便明白Band 1 學校的學生是這樣練成的。。。(很靠自律自學),但我問孩子會否想轉去另一間學校讀 IB , 佢又話唔想 , 因為呢度有 friend.
至於會否辛苦到病 , 我倒覺得不會 , 因為課外活動多少任君選擇 , 最少一樣, 最多四樣 , 個人認為只要堅持唔參加 任何與 music 有關的課外活動 , 便會少了很多壓力。

最後 , 有感近年的入讀林護的新生並非如以往那麼成績好 , 可能由於整個社會的學生人數少了 , 所以成績最好的小學生入讀直資神校容易咗 , 所以入讀官津校的叻仔叻女少了 。聽孩子講有些師弟妹的英文真係好普通。。。

至於伊中 , 我也有朋友個仔讀緊 , 我問朋友間學校好唔好 , 佢都係笑而不答, 只係話唔打算比個女跟阿哥讀,應該會選另一間學校。然而, 我問佢個仔是否鍾意伊中 , 佢卻好鍾意 , 因為佢參加了很多課外活動,好有歸屬感。所以我覺得,孩子是否match 間學校才是最重要。

每間學校都有本身的強弱項和特色,所以建議樓主看看自己的孩子是否 match 間學校才是最重要。當然學校地點是否近屋企也是很重要 , 試想每天孩子可節省一小時的來回車程我時間 , 就等於多一小時休息/睡覺/功課時間 , 對一個中學生來說是多好。因為他們的學校生活比我們以往的豐富得多 , 還要用很多時間在玩手機呢。

請問你朋友會幫阿女揀哪一間呢

DYPT 發表於 18-12-26 15:32
我家孩子讀林護, 感覺功課一般, 但去到高年級後考試範圍會有自學的內容 , 之後我便明白Band 1 學校的學生是 ...

家長打算鬆手的話,伊中是不合適的,很多家長也認為自己的孩子是多麼的自律或萬中無一的奇材,青春期,朋輩及環境的影嚮力要很小心處理。

Cliokohonda 發表於 18-12-26 15:59
家長打算鬆手的話,伊中是不合適的,很多家長也認為自己的孩子是多麼的自律或萬中無一的奇材,青春期,朋 ...

讀得b1a, 邊有可能鬆手,如果考得後,壓力更大。讀得b1校其實都冇可能鬆手!
其實各校精英班同主流班功課量同要求不同,所以有人辛苦,有人也未必,正如b1a一樣有人考不好,b3校一樣有人上大學。其實各學校都有長短,按孩子性格同能力選校最好,合適就係好!
正如認識一個女孩,A Level年代全部考A,她不讀神科,選了中大音樂系,但家人同老師都支持她,因她覺得適合!

其實已到中學咁大個,學校遠近,根本已不是問題,最緊要學校適合,讀得開心!

greenapple1093 發表於 18-12-26 11:15
張祝珊英文中學

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2640438&extra=&highlight=% ...

多謝你提供了有用的資訊

回覆 DYPT 的帖子

林護的英文成績算不錯喎!
2018DSE(英文)考獲5+
林護 38.1%
伊中 37%
張祝珊 34.9%
QC 35%
鄧顯 29.5%
荃官 27%

DYPT 發表於 18-12-26 15:32
我家孩子讀林護, 感覺功課一般, 但去到高年級後考試範圍會有自學的內容 , 之後我便明白Band 1 學校的學生是 ...

很用心的分享,又了解多些。謝謝

conniewktang 發表於 18-12-26 17:44

要看看鬆手的定義?有多鬆呢?

ccAu101 發表於 18-12-26 18:29
回覆 DYPT 的帖子

林護的英文成績算不錯喎!

很有參考價值!

conniewktang 發表於 18-12-26 17:44

如果讀B1A中學,成績位列後排,究竟係家長或學生既壓力增大? 現實上一定有學生位列於前中後~~~

mcl203 發表於 18-12-26 19:09
如果讀B1A中學,成績位列後排,究竟係家長或學生既壓力增大? 現實上一定有學生位列於前中後~~~
...

我估both 家長同學生都有壓力,但每間一定有人考後。入得去要睇得開!

樹熊MA    發表於 18-12-27 10:06

其實上了中學應該盡快放手,給他們慢慢學習,越快放手,小朋友成長越快。

conniewktang 發表於 18-12-26 19:13

學生入左1A中學,就會知道各學生當中既實力分別,硬去追求比拼,只會增加自己壓力,做好自己本份已可。EK咁多家長子女入讀1A中學,又有幾多意願分享升中後既學業成績,當中仲唔少係只報喜不報憂,所以都係自行分析,為小朋友找一間適合自己既,網上資訊參考下好了,並非人人都通用~~~

mcl203 發表於 18-12-26 19:27
學生入左1A中學,就會知道各學生當中既實力分別,硬去追求比拼,只會增加自己壓力,做好自己本份已可。EK ...

Agree

mcl203 發表於 18-12-26 19:27
學生入左1A中學,就會知道各學生當中既實力分別,硬去追求比拼,只會增加自己壓力,做好自己本份已可。EK ...

我有講㗎,如果底線是三科5** 以上,相信升 b12 中學問題也不會相差太遠,這也是我對仔女的要求,放手三個月,精英班越飄越遠,沒有信心去等醒覺再清理堆積下來的課程,只怕太遲醒而變得有心無力,不要再將小學的風光偉績相題並論,中英數常vs 中英數geog . Is , LS , history , chinese history .未計content 剩數科已double .好似突然跳兩級課程,加上變了英文,我是好理性去分享。。

conniewktang 發表於 18-12-26 19:13

我接受到成為spcc 或 DGS 的下游,但不是在QES , LW etc ..

Cliokohonda 發表於 18-12-26 23:19
我接受到成為spcc 或 DGS 的下游,但不是在QES , LW etc ..

你要求都幾高。我自己就晤覺得學業的成敗就是一切!可能我要求低!
我睇得好開,反而我擔心如果求學時壓力大,孩子變空中飛人,或有情緒病!因我在工作中接觸不少,越名校越多,所以我會適當放鬆少少,因有擔心,始終社會上由kg生到大學生,好多人有depression, 而且自殺學生也不少!

Cliokohonda 發表於 18-12-26 23:19

其實LW and QES已b1A, 我覺得已經好叻了!

各間1a校其實好多人食緊藥,因不少有depression, 所以盡力就算!不要逼太緊,個人意見!

‹ 上一主題|下一主題