用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 請問Roedean School家長
go

請問Roedean School家長

最近Roedean 機場係 Gatwick,
但直航得CX每日一班!!

請問返學通常係由Heathrow or Gatwick airport出發呢 ??
另外term break 時, 學校會有coach安排接送學生嗎??

謝謝大家

bearbeargo 發表於 18-12-24 14:25

多數學生都會選擇Heathrow, 學校不會安排 coach, 同學會自己幾個一齊搭的士來回機場

DKmum 發表於 18-12-24 19:56
多數學生都會選擇Heathrow, 學校不會安排 coach, 同學會自己幾個一齊搭的士來回機場
...

Thanks DKmum

bearbeargo 發表於 18-12-24 14:25

同時也有很多學生去 Gatwick 機場(包括我女兒)
Gatwick 機場回學校車程短很多,大約半小時or 45 minutes ,如果容易暈車浪,選Gatwick 機場會好d,車費也平好多

angelleungyp 發表於 18-12-25 22:04

同時也有很多學生去 Gatwick 機場(包括我女兒)

小女2019年讀Year 9, 你小朋友year 幾呀?
請問去Gatwick 你係安排坐邊間Airline?
謝謝

bearbeargo 發表於 18-12-25 23:15
小女2019年讀Year 9, 你小朋友year 幾呀?
請問去Gatwick 你係安排坐邊間Airline?
謝謝

小女year 10, 訂 CX 機票。
你不用擔心,回學校日子,會有很多 Roedean  香港學生一起坐CX的。

angelleungyp 發表於 18-12-26 10:39
小女year 10, 訂 CX 機票。
你不用擔心,回學校日子,會有很多 Roedean  香港學生一起坐CX的。
...

Thanks angelleungyp

請問若想今年9月入讀Year 8, 現在才報名趕得切嗎?謝謝!

沙律 發表於 19-2-5 13:01
請問若想今年9月入讀Year 8, 現在才報名趕得切嗎?謝謝!

你去問下 agent 先啦!

沙律 發表於 19-2-5 13:01
You can write to the school and ask directly. This may be more effective than going through the agent.

回覆樓主

想了解吓小朋友鍾唔鍾意學校生活和學校支援支援足夠嗎?
另外今年成績如何?

回覆樓主

中國留學生的比例是否很高?
另一邊講sixth form係一半都係中國留學生,是嗎?

kct18 發表於 19-2-13 15:20
中國留學生的比例是否很高?
另一邊講sixth form係一半都係中國留學生,是嗎?
...

我睇返今年的sixth form的相片,大約1/4 是中國人(包括香港人)左右

kct18 發表於 19-2-13 13:26
想了解吓小朋友鍾唔鍾意學校生活和學校支援支援足夠嗎?
另外今年成績如何?
...

我女讀咗兩年極唔鍾意, 佢GCSE考得好好, 學校offer scholarship俾佢, 但佢堅持sixth form 轉校! 但各花入各眼, 有人鍾意, 亦有很多学生sixth form轉走!

回覆 DKmum 的帖子

可否分享不喜欢的原因?

侄女打算报考 sixth form

谢谢

spiderlily 發表於 19-2-13 21:15
回覆 DKmum 的帖子
之前係不同的帖都有提過我女的情況:我女代表學校比賽時受傷,但學校沒有安排適當的治療引致有後遺症!監護人有介入,我亦向學校反映,但換來的結果卻受到某老師的不公平對待!另外原因是她想轉男女校及sixth form boarding house 大部分是國內同學!我女對國內同學絕對歡迎,她最好的同學是上海人,亦因此練得一口流利的普通話,只是宿生比例上失了平衡!
絕對無意bad mouth這間學校, 只是我女有過不愉快經歷, 可能只是單一事件,總括而言她的成績有進步,她對老師的評價也是不錯(除了被我們投訴過嗰位),環境及設施也很好!

DKmum 發表於 19-2-14 21:24
之前係不同的帖都有提過我女的情況:我女代表學校比賽時受傷,但學校沒有安排適當的治療引致有後遺症!監護 ...

我都有考roadean這間學校,之前我女去interview 當時咁啱8號風球,冒住危險去面試,但校長睇完我女英文成績後唔肯接見,我女當時忍唔住喊,其實我女只是失手,同老師解釋後校長都唔肯見小朋友,最後寄封信給我們收我女讀他們間新收購既學校,當然最後我們無去,結果我囡考到幾間比roadean 高ranking 既男女校,現在讀得好開心

佑心 發表於 19-2-14 23:24
我都有考roadean這間學校,之前我女去interview 當時咁啱8號風球,冒住危險去面試,但校長睇完我女英文成 ...

塞翁失馬,焉知非福!

亦多得這次遭遇 我女努力讀書, 誓要sixth form轉校,  所以GCSE考得好好!

DKmum 發表於 19-2-14 23:55
塞翁失馬,焉知非福!

亦多得這次遭遇 我女努力讀書, 誓要sixth form轉校,  所以GCSE考得好好!
完全同意,希望妳囡囡繼續努力,考到更好既成績

佑心 發表於 19-2-14 23:24
我都有考roadean這間學校,之前我女去interview 當時咁啱8號風球,冒住危險去面試,但校長睇完我女英文成 ...

想問問如果學校比了 interview 時間你去見校長,冇理由依足約定時間而校長拒絕見面?因為正常是interview 完才考 entrance exam, 是嗎?只是好奇問問。謝謝!