用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 英華女 YWGS
樓主: gigayan
go

英華女 YWGS  

kirstyau 發表於 18-12-28 15:15
一樣。阿女話身邊好多小學都係級10內

不一定, 係SSP 某私小入的不是級10內,名次比較後都入到, 因為係抽獎入SSP 有8個位,但不知道今年還有沒有

HM168 發表於 18-12-28 16:58
不一定, 係SSP 某私小入的不是級10內,名次比較後都入到, 因為係抽獎入SSP 有8個位,但不知道今年還有沒有
...

直私不可同日而語吧!3私1直講緊7成band1 ( 如低估左不要打頭 ,大約者)

再講同區他區位,大抽獎係band1就有得抽,Lucky既同校考得較後band1女抽入,前既抽唔入時有發生。

南區band2 抽入都發生過。

要睇成績及彩數,我女的新界區小學也入左兩個,她們不是考級頭十,但班內十幾名到 。總之想選就試試,但當然有心水直資收左,就不用等到七月。

mykate 發表於 18-12-28 15:44

因為中西區有 band 1 女校,放乙二/三都中....我見同區其他 ...

中西區B1女仔就係無比幸福,現時乙部all in全填B1,必入無疑。

hopelo 發表於 18-12-28 17:12
要睇成績及彩數,我女的新界區小學也入左兩個,她們不是考級頭十,但班內十幾名到 。總之想選就試試,但當 ...

咁佢哋跟唔跟得上?

咁緊係唔會全部都收級10内啦,就算SPCC, DGS直資都唔係。上面用家只想話比大家知一的佢地知道嘅事。

回覆 mannewliv 的帖子

Re: 中西區B1女仔就係無比幸福,現時乙部all in全填B1,必入無疑。

今年未必 lu .....

ilyrd 發表於 18-12-28 17:42
咁緊係唔會全部都收級10内啦,就算SPCC, DGS直資都唔係。上面用家只想話比大家知一的佢地知道嘅事。 ...

直資都唔係,好傷粉絲心喎~~~

但,我同意既~~~

我囡讀中西區最多人的小學,考全級40+。
而家在YW雖然唔係最top那群,但在中下位置我也接受,
不過她就讀得真是好開心。

ilyrd    發表於 18-12-28 20:00

Misskwokcc 發表於 18-12-28 18:51
不過她就讀得 ...

阿女我都唔敢望佢係最top一群,中上已經滿足,最緊要返學開開心心,中學生活愉快。

回覆樓主:

請問英華,瑪利諾同庇利羅士哪一間學術較好?

Ak112318 發表於 18-12-28 19:49
hkpapa852, 又有人call你啞,呢的數據,你最權威。

hopelo 發表於 18-12-28 17:12
要睇成績及彩數,我女的新界區小學也入左兩個,她們不是考級頭十,但班內十幾名到 。總之想選就試試,但當 ...
但會否根不上,要留級呢

ilyrd 發表於 18-12-28 20:05
hkpapa852, 又有人call你啞,呢的數據,你最權威。

in完3女直同spcc,下星期GH,但對考入直資係完全無信心,唔敢太博自行瑪利諾  

Ak112318 發表於 18-12-28 19:49
你上佢地三間學校网頁,有的DSE成績會放响admission内,有的放响school report. 試下揾。

Ak112318 發表於 18-12-28 20:21
in完3女直同spcc,下星期GH,但對考入直資係完全無信心,唔敢太博自行瑪利諾  
...

SPCC&DGS都有得in,MCS 9成9冇問題 問題係未到自行,直資已經截左

成績估計
BPS>MCS>YWG

回覆 Misskwokcc 的帖子

替你女兒開心,成績不是重要,開心上學就更好

mannewliv 發表於 18-12-28 17:40
咁佢哋跟唔跟得上?
跟得上,因為見到佢地返回小學(佢地還有弟妹在小學讀緊)表示成績追得上,不太難。她說同學有好多是來自港島區的小學,成績也不是全級好前名次,如有位家長所說級40幾也派入了。

Misskwokcc 發表於 18-12-28 18:51
不過她就讀得 ...
如果只是中一中二,不用緊張

回覆 2jkidsfather 的帖子