用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 英華女 YWGS
樓主: gigayan
go

英華女 YWGS   [複製鏈接]

回覆 js04 的帖子

係,所以英華女相對易入。尤其係中西區b1女

用學位數量可以咁講,因為冇小學上,但英華女係資助學校,可自行同抽。

sukitelfold 發表於 18-12-24 17:07
上年冇揀佢,便是怕好似沙中線咁,開通無期,但近半個月拆棚架,表面進展好快⋯⋯有機會如校方預期2019年3 ...
不是有機會,是一定。

ilyrd 發表於 18-12-24 18:21
用學位數量可以咁講,因為冇小學上,但英華女係資助學校,可自行同抽。

港島多女校有小學部,英華女的機會應該會較大

christy2011 發表於 18-12-24 18:17
回覆 js04 的帖子

係,所以英華女相對易入。尤其係中西區b1女

英華女都值得九龍區過海

gigayan 發表於 18-12-24 16:52
學校功課量多嗎?上年大約有幾多人報考?唔好意思太多問題

上年大約800人 in

gigayan 發表於 18-12-24 19:04
英華女都值得九龍區過海
如果第二幅相可以上學放學出入囗,咁呢度行去地铁站都算方便,唔使行羅便臣道。

sukitelfold 發表於 18-12-24 16:57
今年大鑊,咁嘅校舎吸引好多人去衝!

唔洗話明年, 今年已有很多人慕名而去. 競爭不比任何一間女津少

joeyxlma 發表於 18-12-24 23:15
唔洗話明年, 今年已有很多人慕名而去. 競爭不比任何一間女津少
今年簡介會好像已過千人參加。

kirstyau 發表於 18-12-24 13:51
一次,最like,唔洗驚動家長。如經歷過4女直面試洗禮,自行官津會相對簡單。

你小朋友好似都有報女直,應 ...

請問英華收生注重成績,還是如果出外比賽如朗誦/debate/sports/music有獎可彌補未夠top的成績?

思澄爸爸 發表於 18-12-27 02:39

請問英華收生注重成績,還是如果出外比賽如朗誦/debate/s ...
如果你個女係屬於他區( 非中西區),喺自行階段,咁成績一定係最優先。
至於其它獎項,除非好突出或學校好需要呢方面嘅人才,咁先有著數。
反而面試表現好,可能比多獎項更重要。

回覆 2jkidsfather 的帖子

英華女校籃球、排球皆強,是全港爭標分子~
游水都OK~~

思澄爸爸 發表於 18-12-27 02:39

請問英華收生注重成績,還是如果出外比賽如朗誦/debate/s ...
其實睇佢話收生要求%放咩都知道了.50%成績,30%面試,10%操行,10%課外活動.即係成績强,面試好,都赢晒.冇成績,攞晒學外活動分都係得10%.

ilyrd 發表於 18-12-28 11:32
其實睇佢話收生要求%放咩都知道了.50%成績,30%面試,10%操行,10%課外活動.即係成績强,面試好,都赢晒.冇成績, ...

聽簡介會,我都解讀關校長成績行先,夠好正常對答到就收。

其實從收表都睇到,除成績表收副本,其餘證書獎狀一律不用提交副本。

對冇咩ECA得成績既同學仔都叫有機會,阿女正正冇 ECA, 又文靜細聲人,不過當然要面試下苦功,經歷4女直面試,3間入2nd in。所以都算苦盡甘來。

http://std.stheadline.com/daily/article/detail/1519269-%E6%95%99%E8%82%B2-%E8%8B%B1%E8%8F%AF%E5%A5%B3%E6%A0%A1%E4%B8%AD%E4%B8%80%E6%94%B6%E7%94%9F+%E9%9D%A2%E8%A9%A6%E9%87%8D%E7%AD%94%E9%A1%8C%E6%85%8B%E5%BA%A6

ilyrd 發表於 18-12-28 11:32
其實睇佢話收生要求%放咩都知道了.50%成績,30%面試,10%操行,10%課外活動.即係成績强,面試好,都赢晒.冇成績, ...

所謂成績好,是否級頭1-10名之類?

關校長係第一位男校長,佢要先帶的亞sir去新校舍揾下男廁所先

思澄爸爸 發表於 18-12-28 14:04
所謂成績好,是否級頭1-10名之類?
我不是用家,我女去了直資,如果今天要選自行,佢會選英華,因我女以成績行先.你問題我答不倒,但如果1綫小學,不選直資,YW is good enough.

回覆 ucw 的帖子

我估睇成績為主。她的運動不是太強,今年籃球和排球的學界及打緊的精英賽也其他普通學校打敗,除非學校想谷體育比賽成績,否則根據校長的表達睇成績及面試為主。
體育運動勁再加成績好未必選英華

請問音樂方面如何? 有中西樂團嗎?

http://www.ywgs.edu.hk/news/our-new-campus-will-arise
28 December 2018

Our new campus will arise!

The School has the pleasure to announce that our long-awaited moment has finally come.  All superstructure works in the Robinson Road campus and the main building of the extended campus on Breezy Path have been completed.  With the grace of God, we expect to make the Big Move back to our home site in March 2019.

b3410    發表於 18-12-28 15:46
‹ 上一主題|下一主題