用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 DGJS VS MPS
樓主: nicoleloud
go

DGJS VS MPS   [複製鏈接]

Deleted

回覆 sibylyau 的帖子

妹妹資質如何?有沒有其他安全網?

回覆樓主:

如果樓主家住港島,其實都吾需要太擔心妹妹難找學校,港島超多龍幼,理應不會去到寶校,但當然mps係港島其他龍幼都想抽到嘅龍小,概然樓主抽到,放棄係十分可惜,mps係會有人為佢而放棄spcc dgjs嘅龍小,其實選擇佢,亦吾見得好大損失,反而住港島,享受下地利,放學多d時間利用,其實都沒有好大損失

lovely_meloci 發表於 18-12-23 23:39
I think you have made up your mind, as financial is your concern as fore-mentioned . Also little sis ...
You have your point and this year, there are some siblings having no offer.  If you have made up your mind, please kindly release the offer.  I'm sure many people will feel thankful to you and your kindness is much appreciated.

CherylChloe 發表於 18-12-23 23:40
回覆 sibylyau 的帖子

妹妹資質如何?有沒有其他安全網?

資質一般,對考小學信心不大。

magiccbaby 發表於 18-12-24 01:03
You have your point and this year, there are some siblings having no offer.  If you have made up you ...

如果咁容易決定,我相信我已經決定左,亦會放位。但就是到而家都未決定到,實在不想做錯決定。謝謝你的提醒!

1162694sd 發表於 18-12-24 00:30
如果樓主家住港島,其實都吾需要太擔心妹妹難找學校,港島超多龍幼,理應不會去到寶校,但當然mps係港島其 ...

謝謝你的意見,實在很難取捨,家人意見亦有正反兩面,所以難以下決定!

回覆樓主

既然家姐考到,又喜歡DGJS,真係應該俾佢讀,否則怨你一世。
阿妹就惟有再加努力,自己再考小一。

回覆樓主

我都覺得好難決定,如果經濟各樣條件都許可,我當然覺得尊重姐姐啦,不過我會問清楚姐姐,佢係唔鍾意MPS,還是兩間都鍾意的,不過鍾意Dgjs 多d,同埋佢想唔想第日同妹妹讀同一間小學,了解多d姐姐點諗,然後先決定。

雖然你話妹妹資質平平,如果我做媽媽的立場,當然希望姐姐可以幫妹妹一把,姐姐如果讀MPS, 妹妹就必入,但各人有各人既命,每一個決定都冇話對與錯,同姐姐再傾下,可能你會有決定

回覆 nicoleloud 的帖子

MPS and DGJS 是兩間不同宗教信仰的學校,相信你是天主教徒,抽到 MPS 也感到天主多麼照顧你們吧!很多家長已講了實際的事情讓你們比較,其實還需要比較嗎?
我囡囡是 MPS 學生,佢係 MPS 接受的宗教和品格教育是我們最欣賞的。一個人幾叻都好,如果 core values 不正確,如何成為對社會有貢獻的人?你可以上 MPS website 看看 values education programs, 學校的活動。今年主題是 caring, 不同年級都參加社會服務。也可以去 MSS website 欣賞 Choir 在海外比賽,看看 DSE result 等等。

最後,你也可以祈禱找平安,從心選擇一間最適合囡囡的學校。

回覆樓主:

其實2間學校都是女生最想要的,我想小朋友都會鍾意,至於小朋友話鍾意邊間多d,佢嘅鍾意可能係去過interview望到,校舍靚,同聽媽咪講好難考入而已,都仲未入讀,應該沒有好深感情,相對mps校園都吾差,應該吾會失禮; 至於小朋友長大會吾會怪沒有選擇dgjs, 掉轉講,亦都可能個孫搵吾到好學校,都怪冇選mps, 所以真係難揀嘅。現實講番,聽說讀dgjs, 家長冇得懶,可能要長期處於備戰狀態,要付出才有收獲,亦都有人小學揀MPS, 中學轉去DGS, 這個組合好完美,其實兩間學校教學吾會差,讀得叻吾叻真係睇小朋友,將來升咩大學出嚟,好似緊要d,最後,揀左邊間其實都冇決定錯啊!

nicoleloud 發表於 18-12-24 01:11

細女K幾?
有時候係對比大那個資質一般,對比其他人都仲可能係好叻呢!

nicoleloud 發表於 18-12-24 01:11
如果對妹妹考小信心不大,我會㨂mps,老實講自行廿分抽入吾係咁容易,大把人手中有廿分都抽不入。同兩間㨂邊間都好都吾會㨂錯,因為兩間都係好野各有長短。

我自己都有兩個女,時常都感受到有家姐帶住妹妹成長,妹妹真係學習上性格上都有好大得益。

廿分應有宗教分...咁易揀好多

在有能力照顧兩個的前提下, 應以女兒意願為依歸.

妹妹升學之路不易, 做家長的想姐姐幫她一把是很易理解的. 然而這個"幫一把" 究竟是在幫誰?

其實, 既然姐姐的成績是自己努力來的, 妹妹耳濡目染下, 應該不會覺得也根本不會知道她不須努力吧? 既然妹妹應該預左自己要努力, 想安逸的其實是誰?

犧牲姐姐, 而成就這樣的安逸又是否公平?

回覆樓主:

5,6歲小朋友考到dgjs,有時取錄到係講運氣,又或者食老本考到,之後讀成點係靠天份同努力嘅,小學啫,讀左佢吾通真係可以點石成金?家長選校嘅考慮,其實仲要唸經濟,地點,家庭有冇backup, 有冇細佬妹,2所學校都係絕對好,揀邊間都對小朋友將來考邊間大學沒有分別

回覆 nicoleloud 的帖子

如果妹妹資質一般,到時你又要顧家姐在dg 校內成績維持中上(因為可能影響妹妹小一入學機會), 又要全力谷妹妹考小一。如果你是full time mom 還可以,不過諗起這條路都辛苦。利申:已有dg offer

如果单为姐姐着想,DGJS。
如果为了全家着想,MPS。

chinglong231    發表於 19-1-4 10:09

宜先找兩間學校的真正用家,細心了解一下兩校功課/文化/教學模式等. 有正確資訊才能做到比較接近自己一家情況的決定. 同時謝絕heresay.

要睇妹妹能力,如果能力高的,不用家姐帶;如果能力低的,入MPS也可能讀不上。如果妹妹能力可以應付MPS的,就會再考慮經濟、家住地點、兩個同一間學校的好處等。
我是較懶的,我個人喜歡兩個孩子讀同一間學校,方便照顧之餘,我也不想再一次去協助孩子經歷考小一的過程。

如果讀書是為了前程,那在職塲上招聘人才,是先看應徵者的能力和經驗。如果是fresh grad,能力之餘,當然看出自那間大學和成積,至於中學是出身是自dgjs或mps,其實像我這類的招聘者眼中是差不多的。

‹ 上一主題|下一主題