用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 DGJS VS MPS
樓主: nicoleloud
go

DGJS VS MPS  

1162694sd 發表於 18-12-24 10:26
5,6歲小朋友考到dgjs,有時取錄到係講運氣,又或者食老本考到,之後讀成點係靠天份同努力嘅,小學啫,讀左 ...

同意,現在只係讀小學,其實真的不需要放到咁大,以整個家庭考慮,實在沒有理由放棄MPS.  我記得哩到有位媽媽講過,如兩間都係好學校,真係唔需要逐cm逐cm咁去計邊間好啲!仲有如果家姐真係讀到書,中學可以考DGS, 甚至等妹妹入左學之後考插班。
我老細個女,當年小一飲恨DGJS, 6年後佢自己考到但最後放棄DGS, 因為SPCC收咗!所以今天這一步並不是到終點,放鬆啲~

利申:我個係獨仔

MPS for sure

safeway 發表於 18-12-24 15:10
同意,現在只係讀小學,其實真的不需要放到咁大,以整個家庭考慮,實在沒有理由放棄MPS.  我記得哩到有位 ...
如果是女的話,我會選dgs instead of spcc;如果係仔的話,我會選spcc instead of dbs。不是説學校好壞,只是中學時有男仔的學校難免分心,但男仔我怕佢讀齋校變宅男或有同性戀傾向。

回覆樓主

在我心目中,兩間學校在學術和全人發展方面是有差距的。既然大女都咁叻,考到DGJS,又鍾意間學校,我一定會揀DGJS for sure!

Duster 發表於 18-12-24 19:42
在我心目中,兩間學校在學術和全人發展方面是有差距的。既然大女都咁叻,考到DGJS,又鍾意間學校,我一定會 ...

想問下有咩差距?

美美羊 發表於 18-12-24 18:51
如果是女的話,我會選dgs instead of spcc;如果係仔的話,我會選spcc instead of dbs。不是説學校好壞,只 ...

咁真係每對父母想法不一樣,如果係我,我同你相反,女仔讀男女校,男仔讀男校,我真覺得大部分男校嘅兄弟情堅可last for whole life, 但女校就。。。

selfgrowing    發表於 19-8-27 19:46

回覆樓主:

我鍾意男仔讀男校,女仔讀女校,特別係讀過女校,將來辦公室是非處理冇得輸

safeway 發表於 18-12-24 23:05
咁真係每對父母想法不一樣,如果係我,我同你相反,女仔讀男女校,男仔讀男校,我真覺得大部分男校嘅兄弟 ...

我不喜歡同男生稱兄道弟,經驗告訴我,他們都是有所圖的。
讀女校的女孩子在中學讀書時期會專心D,冇咁多機會俾男生搔擾。就算唔計有冇男生垂青,在男女校返學的女孩是會很注意校服、儀容、裝扮等,又會因為某些男生的傾慕而分化女孩們的感情,更多是非等等。雖則一切無可避免,但我會希望可以推遲至讀大學才發生。留意:如果個女越靚,上到中學這類麻煩事越多。今時今日中學生拍拖的問題比以前複雜,越遲接觸越好。

1162694sd 發表於 18-12-24 23:11
我鍾意男仔讀男校,女仔讀女校,特別係讀過女校,將來辦公室是非處理冇得輸
...

男仔讀男校是好的,兄弟情深好多。不過,出黎做野後,真係見過唔少同女同事講野都口陣、放假lay係屋企打機的男人。呢D通常由細到大都少接觸女性的人。

lokkayung 發表於 18-12-23 20:57
DGJS for sure

您大抽獎選那一間?

回覆樓主:

樓主,如果分開讀兩間,仲要考慮測考同返學放學問題
如果一間聖誕前考,一間聖誕後考,你成個月都無得玩
而且要參與家長活動,都要同公司請double假期,就算兩間都2測2考,d
日期都未必夾到一樣
要考慮屋企有無咁既空間同準備

我鈡意小学讀男女校,中学就女讀女校,仔讀男校,最perfect.

兩姊妹可以同一間學校讀書是難得機會來的,有個照應總比家長要憂慮兼顧太多的好。有家長年幼的兩個孩子相繼考不上長子讀的國際學校,結果是三間學校的時間表也有出入

回覆樓主

我兩個女讀同一間津小,的確兩姐妹的話題很多,家長處理學校事務又方便好多。

不過你心裡面會否覺得dgjs比mps高一等?如果會,第日會否後悔放棄這個直升dgs的機會?

樓主自己再想想。。。

回覆樓主:

MPS coz it is  good and free, also both kids same school. easier

nicoleloud 發表於 18-12-24 01:13

如果咁容易決定,我相信我已經決定左,亦會放位。但就 ...

如果有経濟考慮,一定mps.小朋友讀書不是全家排第一的事,還有整個家庭將來更多的考慮。我曾経和一位朋友分享有家長放棄DG去冿校,佢竟然話借錢都要讀dgs:(

starry_night 發表於 18-12-25 13:50
樓主,如果分開讀兩間,仲要考慮測考同返學放學問題
如果一間聖誕前考,一間聖誕後考,你成個月都無得玩
而 ...

Good point!

回覆樓主:

醒目開學勳章 貢獻勳章

如果經濟要考慮,我會直接同女解釋,放棄DGJS

恐龍家

小曳人 發表於 18-12-26 16:32
如果經濟要考慮,我會直接同女解釋,放棄DGJS
如果經濟方面唔使考慮,都好易,DGJS