用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 葵青區林護升學讀書生活你問我答
樓主: piscesss
go

葵青區林護升學讀書生活你問我答   [複製鏈接]

聽聞係邊緣人先會見第三輪,但真係唔知會有第四次,我識得有差不多20個都係見左第2輪,暫未收到第三輪面見,是否代表機會不大?

見第4次的那人已有直資收左。
我覺得 LW有幾佰人考,收得嗰 40位精英,有冇必要花時間見边緣人咁多次?

我覺得見2次的唔代表冇機會或者機會細,但我相信見4次的,一定係 LW好想收的學生 (純粹個人意見)

今年升中的,是否已有同學仔in 第三輪喇?

是的,嗰位同學不是雙仁學生

回覆 harp 的帖子

謝謝你!我識既差不多20個都冇第三輪,唔知結果會點.

醒目開學勳章

請問荃灣區一線小學級20左右,自行入到的機會大嗎?

bh1118 發表於 19-3-11 01:17
請問有無人知道林護有沒有third in ?

兩年前我們收到林護電話說校長想見小兒(在2nd in之後),但因已有心儀直資中學offer,所以即時多謝並婉拒了。

為方便大家參考,小兒的少許背景資料如下:住址及校網均為外區,讀直資小學(有不錯的中學部),樂團和合唱團成員,自行時也 in了QC。

wai_wai113 發表於 19-3-29 17:08
請問荃灣區一線小學級20左右,自行入到的機會大嗎?

另外一個post話上年簡介會校長講如果冇級頭3內就唔好apply, 無謂浪費一個自行機會。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

醒目開學勳章

gracelam 發表於 19-3-29 18:12
另外一個post話上年簡介會校長講如果冇級頭3內就唔好apply, 無謂浪費一個自行機會。
...
謝謝你的回覆

wai_wai113 發表於 19-4-9 13:21
謝謝你的回覆

如果小朋友音樂/樂團有過人之處,又或數學非常突出。再加上面試能力超強。還可能有三成四機會。否則,善用手手兩個自行機會好過。

醒目開學勳章

Ivankwok2009 發表於 19-4-9 16:13
如果小朋友音樂/樂團有過人之處,又或數學非常突出。再加上面試能力超強。還可能有三成四機會。否則,善用 ...

鋼琴6級,長笛3級,數學成績也算數一數二。唯性格有點怕羞,可能面試能力稍遜。

回覆 harp 的帖子

請問第四次面試係見學生定見家長?是否第三次面試後無幾耐就收到第四次面試通知?

第3次與第4次時間隔幾耐我就唔多清楚,因為冇問,只知第4次係學生同家長一齊見的

請問知唔知林護升中bridging course會安排在7月還是8月?是甚麼形式?
謝謝!

gracelam 發表於 19-3-29 18:12
下....我無聽到喎 ! 不過open d太多人, 禮堂唔夠位,
要上5定6樓, 聽MARK 副校講, 感覺他好LIKE !

回覆樓主:

簡介會上, 陳校長講, 佢會見ㄧ些佢有疑問的同學仔。
好似有ㄧ年, 有位同學仔次第很前, 但 interview 果 part 分數不太高 ( interview 佔65%), 所以佢見一見佢。
當陳校長見佢果時, 問佢問題佢好似無乜返應, 校長感覺有些奇怪, 之後佢行去佢身邊, 再大聲ㄧ点問多次。才知道佢有少許弱聽。所以佢再adjust 吓佢分數。

我覺得陳校長目的不是見邊沿人, 因為佢都不知道條邊沿在哪裏, 佢地只會交 80個名次上教育局。頭 40 位就ㄧ定入, 但呢 40 位當中, 每年都有一定數量排林護第二, 可能個個都入了自ㄧ, 又可能全部自一都入不到。個人感覺,interview 總分排頭 60 都有機。

回覆樓主:

想問中三選料, 學校怎决定分配科目给同學?

回覆 sunvid2004 的帖子

先由同學填表選科 , 同學要填滿50個組合, 然後跟學校跟中三大考的全級派名先後 , 派送各人的意願.

sunvid2004 發表於 19-6-11 17:22
簡介會上, 陳校長講, 佢會見ㄧ些佢有疑問的同學仔。
好似有ㄧ年, 有位同學仔次第很前, 但 interview 果 par ...

如果讀緊直資小學, 而學校又很想收, 我估都會見吓小朋友, 比少少暗示家長。
但資助學校小朋已選定自行次序, 改也改不了。
‹ 上一主題|下一主題