用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 大圍保良局王賜豪小學
go

大圍保良局王賜豪小學 [複製鏈接]

請問大家了解這學校嗎?課程及教學如何呢?

學校屬2線嗎?升中派位成績此得上91網朱小/蕭小嗎?

2    0    0    0

醒目開學勳章 貢獻勳章

呢間近幾年熱門程度急升,聽聞要乙一先入到

2016年數字,英中率都好似話唔錯,>40%,但無朱小同蕭小咁好

我認識嘅大圍區學校,課程上,求自身邊同事,佢仔讀緊小一,有自閉問題,但學習算超前,佢打聽過好多人,暫時聽返嚟,小一適應做得最人性化嘅,算係王,仲開心緊!但美林已經個個星期默書/預默/評估/再評估 ing~
恐龍家

現任校長做的不錯,但將會轉校長。

請問有用家分享受一下嗎?

醒目開學勳章

victoriababy 發表於 19-1-4 10:10
請問有用家分享受一下嗎?

一年3考,安排11月,3月,6月,可以考完盡情地玩,黙書每星期一科英或中;小一適應很好,遁序漸進教學,小一第一學期中文科用繪本;此校屬於多鼓勵,多讚賞,多包容,利用賜豪存摺鼓勵小朋友多做好事,小至安靜排隊都有獲得獎勵。
對於比較活躍既小朋友,或需多加注意的,老師們都很包容及耐心教導,現在小一行雙班主任,使小朋友更多照顧更易容入小一生活,畢竟由幼稚園跳入小學大家庭,小朋友及家長都需要適應!

回覆樓主:

請問這學校幾年級會分精英班?

回覆 kakaking 的帖子

原本之前是2年級開始有精英班同普教中, 但校長話為創設有利學習環境, 減少學生不必要的競爭, 所以今年小一開始, 1-3年級都不設精英班, 到4年級開始先有一班精英班, 另外今屆小一開始取消普教中
‹ 上一主題|下一主題