用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問有無人已收到聖道迦南的取錄?
樓主: smartcash
go

請問有無人已收到聖道迦南的取錄?  

puiyima 發表於 18-12-24 16:22
學校有收 band 2 生,但全科是否一定要 B 或以上呢!

今年要中英數同操行 B 或以上先有面試機會

heidi901817 發表於 18-12-24 10:05
真心睇不過眼前面有D人不停講" 如果要我俾錢讀間BAND3直資, 我唔會浪費呢D錢囉" 請問你是當事人嗎? 有在此 ...
heidi901817 發表於 18-12-24 10:05
真心睇不過眼前面有D人不停講" 如果要我俾錢讀間BAND3直資, 我唔會浪費呢D錢囉" 請問你是當事人嗎? 有在此 ...我亦有留意到某個家長一開始已經批評別人的選擇,其實學校是沒有 banding的,只有學生有banding, 我的孩子也有去聖道迦南書院面試,學校俾我感覺非常正面,校長非常親切,老師亦顯得有愛心地對待考生,相反第二天我們前往大埔另一間直資中學面試時感覺完全相反,不同學生有不同的需要,並不是每個人都適合讀拔萃的,如果要比較的話即使你讀到香港大學, 讀劍橋牛津的家長 莫非說 畀錢讀香港 二等學校 不值得,對嗎?

有朋友仔仔讀緊,評價好好。可惜小朋友有主科不達標,現在還未有得見

thcheung1 發表於 18-12-24 17:28
真心睇不過眼前面有D人不停講" 如果要我俾錢讀間BAND3直資, 我唔會浪 ...

同意!雖然我小朋友吾係讀聖道迦南,但我都曾經比人批評過點解要比錢讀Band2直資。 原因咪就係你吾係我,你吾會了解我點解覺得間學校岩自己小朋友。
我無選最好的學校比自己小朋友,而選了最適合自己小朋友的學校。

bee918    發表於 18-12-27 14:52
adelewong070726    發表於 18-12-24 22:29

回覆 thcheung1 的帖子

認同!我覺得沒有最好,只有最適合,最好因番小朋友性格、程度和興趣~之後學校有否用心教學?能否俾小朋友嘗試~發掘潛能?有否給予支持和鼓勵?而家唔再似以前填鴨式,不停谷…谷…谷~
之前仲見有人話Band 3直資,但阿仔老師話喺Band 2中的英文中學,但冇需理Band幾(只喺阿媽不停講),查實小朋友好真,可以直接講鐘唔鐘意?及原因
每個人都有選擇權,我哋要懂得尊重别人。

Ps:阿仔學校上年有師兄師姐就讀,返母校同老師傾偈,話讀得好開心,老師好支持佢哋揾自己興趣,加以栽培,仲話學習氛圍好好!

smartcash 發表於 18-12-21 14:12
回覆 tpmon 的帖子

有報但機會唔高, 得50個位....福中衰左啦, 始終B2中

播道先收曬band 1果批,之後好多人唔會要,就開始call band2的

sfuhsg 發表於 18-12-26 03:08
播道先收曬band 1果批,之後好多人唔會要,就開始call band2的

播道仲有無第二輪招生。我miss 咗,已經截止。

LOKLOK89 發表於 18-12-26 13:01
播道仲有無第二輪招生。我miss 咗,已經截止。

往年2,3月有,7月派位後都有叩門

sfuhsg 發表於 18-12-26 17:52
往年2,3月有,7月派位後都有叩門

謝謝告知!

回覆 a_for_apple 的帖子

啱!程度跟唔上,難聽啲講句墊屍底,仲令到小朋友信心大減,家長又要承受壓力,何苦?

adelewong070726 發表於 18-12-24 22:28
回覆 thcheung1 的帖子

認同!我覺得沒有最好,只有最適合,最好因番小朋友性格、程度和興趣~之後學校有否 ...

band 2 直資一定好過Band 2津校。起碼直資唔洗跟教育署個套課程,學校更有彈性呢點已值回票價 。
而且肯付出學費的家長都緊張小朋友,校風又點會差。
我寧願畀錢讀band 2直資,一早坐低,都唔會等到7月先知西去邊間中中。

回覆 mt2101 的帖子

我都係咁諗,起碼用番喺小朋友身上,最怕等咁耐,仲要唔知去咗邊?搞到壓力仲大

回覆樓主:

今日去聽完簡介會,感覺良好

sandwich 發表於 19-1-5 19:41
今日去聽完簡介會,感覺良好

係呀,我覺得佢地係有心的。

回覆 sandwich 的帖子

我上年都聽咗,感覺幾好!

adelewong070726 發表於 19-1-5 21:22
回覆 sandwich 的帖子

我上年都聽咗,感覺幾好!

其實我前年都有聽過,今年收左我個小朋友,我再去聽多次(一來轉左校長),比我的感覺良好,我覺得校長講得好啱,每個人的起步點唔同,最緊要同自己比較,提升自己的目標。

sandwich 發表於 19-1-5 22:02
其實我前年都有聽過,今年收左我個小朋友,我再去聽多次(一來轉左校長),比我的感覺良好,我覺得校長講得 ...

剛註冊完,見到張表有一半註冊左

mt2101 發表於 19-1-12 13:51

我星期三去註冊,見到果頁得大約10人註左冊

mt2101 發表於 19-1-12 13:51

請問你係幾時收到電話通知收小朋友?

kjma 發表於 19-1-12 14:32
請問你係幾時收到電話通知收小朋友?

12月聖誕假前收到電話通知