用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問有無人已收到聖道迦南的取錄?
樓主: smartcash
go

請問有無人已收到聖道迦南的取錄?  

smartcash 發表於 18-12-22 13:31
會呀,雖然係遠,但我覺得適合亞囝。同亞囝傾過,佢都鐘意間學校,唔怕遠。
...

其實我們都唔近,不過搵到間校風好,老師校長有心嘅學校重要啲。

mt2101 發表於 18-12-22 13:55
其實我們都唔近,不過搵到間校風好,老師校長有心嘅學校重要啲。

係呀!我覺得距離相比下的重要性冇咁高。如果有一間係你屋企附近但唔適合的。你都唔會因為近而揀啦。

崔妍 發表於 18-12-22 13:53
我囡都喺BAND2中,但喺英文最差,可能喺咁,所以12月面試冇機會。

都有可能,亞仔英文A, 係科數差。

回覆 smartcash 的帖子

但朋友話仲有1月19日星期六面試

adelewong070726 發表於 18-12-22 15:38

但朋友話仲有1月19日星期六面試

佢有第二輪收生係1月。

回覆樓主:

上年朋友個囝(B2中)去in都無取錄。

smartcash 發表於 18-12-22 10:33
終於收到電話啦。好開心!

恭喜哂!

係,佢仔仔收到電話in

回覆 MYLIM 的帖子

今年競爭仲大,因金豬年人數多咗2000人但津校只加145個英中位

回覆 mt2101 的帖子

係,其實小學喺band 1,六年後仲係唔係?都係未知數?六年可以發生好多嘢,反而揾到有心教學,校風又好,就唔係易事,人生唔係只有讀書,仲有好多嘢,師長和父母的支持和鼓勵都好重要!

Lingfung813    發表於 19-1-3 09:36

MYLIM 發表於 18-12-22 16:28
恭喜哂!

謝謝!

回覆 tpmon 的帖子

點會係Band3
中西區有幾遠?我唔覺得需要因為地區而去選擇讀唔讀一間學校?
最重要適合。好多新界人住元朗、深井,有啲東涌既學生咪又係咁返學。

Lingfung813    發表於 19-1-3 09:35

真心睇不過眼前面有D人不停講" 如果要我俾錢讀間BAND3直資, 我唔會浪費呢D錢囉" 請問你是當事人嗎? 有在此校讀過嗎? 此校老師我覺得係好有心去教導學生, 都會鼓勵學生同會欣賞學生負出努力. 我孩子本身小學時候都是無咩自信心, 但佢好喜歡呢間中學, 佢而家讀得開心的. 自信心都增加了. 校風我眼見唔覺比隔離校相差幾多. 好多人會用BANDING去評論一間中學, 但最重要搵間適合自己仔囡學校. 你話呢間學校成績係BAND3, 係DSE成績可能係, 但我可以肯定講如果小朋友小學真係BAND3 成績英文比較弱入去讀, 上到去讀會讀得好吃力的.

利申: 我不是打手, 我只係將我所經歷分享下. 有邊個唔想自己孩子入BAND1 入U. 但讀唔到個批要考BAND2名直資又唔夠人爭,到大抽獎派津校又不是英文中學, 又怕萬一抽趺左去BAND3 津校.  咁唯有諗報次一級外面人稱所謂BAND3 直資, 但又成日俾人講唔值得俾錢去讀. -----呢D心情我都正正經歷完. 讀書是小朋友自己, 佢地自己喜歡間學校自然就讀得投入. 以上內容如果有意見觀點不同, 可以不需理我此回覆. 謝謝!.     

winnie-pooh    發表於 19-6-12 22:23
Lingfung813    發表於 19-1-3 09:36
章太郎    發表於 18-12-24 12:23

回覆 heidi901817 的帖子

萬二分同意。無論而家讀band 幾,一日未出社會做事,一日都未見真章。做人何必咁mean, 週圍去唱呢?是否曾經甚麽慘痛經歷?願聞其詳。

heidi901817 發表於 18-12-24 10:05
真心睇不過眼前面有D人不停講" 如果要我俾錢讀間BAND3直資, 我唔會浪費呢D錢囉" 請問你是當事人嗎? 有在此 ...

不如你分享一下,同樣是B3,直資有甚麼吸引你?

回覆樓主:

首先,睇番啲資料,我又唔覺得間學校係band3, band2中尾掛。同埋公平啲講DSE出咩成績都要睇下佢之前收咩學生架。我覺得係最緊要係間學校適唔適合。比間入U率9成的學校你,你係另外嗰1成都無用。相反如間學校得1成入U率但佢適你推到你係嗰1成,咁未得攞。同埋我覺得係要睇未來的6年,唔係往績。今年都睇過啲直資官津校,暫時睇我對呢間學校未來6年,我係放心比呀仔讀的。

再者,有時根本唔到你揀唔揀。鬼唔知band1好過band2/3咩,你要成績到先得架。講到尾都係只可以係你有的offer之中揀最適合。

章太郎    發表於 18-12-24 12:24

正確, 絕對非常認同你既想法, 就是正正我想法. 只係不明白為何每次有D人討論某幾間唔出名直資時候, 都有好多聲音出現是一面倒, 可能佢地個班根本就不會當BAND2/ BAND3 學生會有所作為掛. 鬼唔知出名直資好, DSE成績好入U機率高, 能力去唔到咪搵次一級囉. 能力高咪去神校. 名直資. 最重要啱自己孩子.   

回覆 asweetmom 的帖子

我孩子是BAND2的. 直資資源各樣同津校是會有分別. 直資即代表家長都是緊張自己孩子先會比錢去讀直資. 所以同學之間學習質素會比較相以接近的.  

學校有收 band 2 生,但全科是否一定要 B 或以上呢!

heidi901817 發表於 18-12-24 10:05
真心睇不過眼前面有D人不停講" 如果要我俾錢讀間BAND3直資, 我唔會浪費呢D錢囉" 請問你是當事人嗎? 有在此 ...

Agree!
睇返 EK, 大部份都只係講 band 1 學生同英中,啲 band 2 & 3 嘅學生選校資料相對少。好多人會話呢間 band 2 尾,嗰間 band 3 咋喎,唔好揀。 (重點係自己又未必係該校學生家長)咁呢啲學生仲可以有咩選擇呢?就算俾佢好彩入到 band 1 學校,相信下場都唔會過得好好。始終搵間合適嘅學校最重要