用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 香港華仁書院
樓主: yuenheimama
go

香港華仁書院  

mcl203 發表於 18-12-28 11:19
港華直屬位係79個喎,亦係85%~~~

直屬位係適用於B1+2學生,當中B1或2學生為主,已分別好大。況且,港 ...

我睇Schooland 唔知係咪寫錯, 佢列出來統一派位係有91個, 咁85% 咪應該係77而唔係79囉, 同埋2017年華小上港華係81個, 再多2兩個

我知B2已好大分別, 只係唔明點解明明可以只收77個港華就收咗79和81個華小。其實係咪即係港華統一派位都無乜人揀?所以突咗o個 d 華小b2 都可以非聯係位都派返入去, 其實即係無乜其他小學的b1 會揀港華, 派位入都多數係b2?

easymo 發表於 18-12-28 12:04
我睇Schooland 唔知係咪寫錯, 佢列出來統一派位係有91個, 咁85% 咪應該係77而唔係79囉, 同埋2017年華小上 ...

(144 - 43 - 8)x 85% = 79

easymo 發表於 18-12-28 12:04
我睇Schooland 唔知係咪寫錯, 佢列出來統一派位係有91個, 咁85% 咪應該係77而唔係79囉, 同埋2017年華小上 ...

首先,唔知你79和81數字何來,或許,你既數字來源更準確。印象中,EK D派位後既料係不足79位~~~

就當81位,中學可以係經自行,叩門,甲或乙部去收到自己學生,只可以推算若經乙部街位抽入既應係B2生。至於,中學對自己小學部學生收生取向,外間係唔會知道既,有部份中學甚或用自行位收番某些自己B3生添~~~

mcl203 發表於 18-12-28 12:17
首先,唔知你79和81數字何來,或許,你既數字來源更準確。印象中,EK D派位後既料係不足79位~~~

就當8 ...

灣仔區係充裕B1英中位既區,任何機會都可能存在,係無人去搏某些英中位,B3生亦可能有機會派入~~~

mcl203 發表於 18-12-28 12:17

就當8 ...
今年華小 級頭學生 有8個走咗佬

mcl203 發表於 18-12-28 12:20
灣仔區係充裕B1英中位既區,任何機會都可能存在,係無人去搏某些英中位,B3生亦可能有機會派入~~~
...
明白, 謝謝你
我要再做多 d research 先得

回覆 老周 的帖子

走8個咁少?
我是護書簿

英華小學小六升中前年16 人跳船,去年24人跳船,今年好像30人跳船,家長眼睛是雪亮的,一日書院交不出成績,家長都心思思跳船! 港同和SPB 近年少人跳船, 甚至民生之前top 10 有一半跳船, 近二年也只有1-2個跳船,港華如果唔作出有針對性地改善教學質素, 而只是想收尖子以改變現狀,根本不切實際!

EFJ3    發表於 18-12-28 17:22

losoco 發表於 18-12-28 14:35
回覆 老周 的帖子

走8個咁少?
我朋友個仔讀緊港華中一,華小升上嚟,係佢話我知嘅

回覆 73662710 的帖子

多左少左人走我唔清楚

但港同去喇沙,Paul boy去db仍然是有的
我是護書簿

losoco 發表於 18-12-28 15:07

多左少左人走我唔清楚
咁一定有,只是少咗. 升中時, 最top 小六生會去spcc  dgs dbs ls sjo 和其他top 的官津校, 像港同 SPC 可能只能收次top的, 所以如果太多小六尖子生跳船, 書院盤數唔會靚。

dontblameme 發表於 18-12-28 00:50

最好的五科有四或以上
即是平均c/d 咁囉,咁band 1 a/b 學生的家長會不會放心將個仔交比港華?

From Green Apple 個table
Best 5 5+ 25% 4+60%
其他學校計全科, 咁港華計best 5

如果老師面皮厚啲,計 best 4 會唔會更勁?!

73662710 發表於 18-12-28 15:01
英華小學小六升中前年16 人跳船,去年24人跳船,今年好像30人跳船,家長眼睛是雪亮的,一日書院交不出成績 ...
你的資料堅唔堅,我怕如果假料會影响好多揀緊佢嘅男仔喎。

ilyrd 發表於 18-12-28 20:13
你的資料堅唔堅,我怕如果假料會影响好多揀緊佢嘅男仔喎。

~10spcc~10 dbs
La Salle 4
These figures are from my friend whose son just graduated from YW and now in  Form 1 in another dss school.

16 and 24: I quoted them from 網友

Pls correct me if I’m wrong.

73662710 發表於 18-12-28 20:24
~10spcc~10 dbs
La Salle 4
These figures are from my friend whose son just graduated from YW and now ...
咁勁

唔怪得的人要入佢小學啦。

綜合大家的意見,港華有很多不確定的因素影響學生的表現。對於我們這些信心不足的人確是一大難題。
如果是普通津小(坊間講的二線小學)級十左右,老師只話band1, KC有無機會?