用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 香港華仁書院
樓主: yuenheimama
go

香港華仁書院  

王家爸爸 發表於 18-12-24 16:12
唔係,21年以上既大約佔三分一(香港官津既平均係大約一半)。
其实,老seafood不只在乎年资,更在乎心态。有些老老师,真诚尊重自己的专业,有心教好学生,他们老极都不是老seafood.
但有些学校,在某些校长校董会领导下,的确成为一众老seafood安心立命的好归宿。

猴子爸 發表於 18-12-27 15:29
其实,老seafood不只在乎年资,更在乎心态。有些老老师,真诚尊重自己的专业,有心教好学生,他们老极都不 ...
講得啱,心態更重要。如果有睇老師心聲,就知道唔少新丁比老海鮮更海鮮。

王家爸爸 發表於 18-12-27 15:33
講得啱,心態更重要。如果有睇老師心聲,就知道唔少新丁比老海鮮更海鮮。 ...
有一大批新老师,合约制,做一年两年后,随时没得捞,做又做到死,想转行又不容易,做老师份工的薪高粮准多假期又不想放弃,结果就是没有什么期盼地去教我们的下一代。。。 想起来都觉得有点不寒而栗。。。

王家爸爸 發表於 18-12-24 16:15
港華DSE成績不斷下降,係歷史問題,唔係三、五年可以解決既。
港華既問題, 恐伯唔係歷史問題咁簡單

所謂歷史, 即係由歷史人物製造出嚟既問題. 咁由前校長(即係學校既歷史人物)製造出嚟既問題, 當然係歷史問題.

可惜, 出咗歷史問題係, 現任管理層似乎無法解決問題, 甚至只係不停採用各種方式去掩飾問題成因 (如話小學部學生水平唔夠好), 沒有正面解決問題 (如果有, 2017年DSE無可能中文達3率只可以得番59%)..... 又如果管理層真係有諗過方法但解決唔到問題, 証明學校面對緊另一持續出現而非歷史既問題

呢點, 可能要將現今管理層變成歷史人物, 先再有機會解決

相比之下, 同根生的九華, 一早發現並解決了問題. DBS同樣面對歷史問題, 但至少現任管理層能迅速糾正了

"所謂歷史問題需要時間去解決", DSE已過了7屆...... 或多或少是只係一拖延政策, 更精確的, 其實只係無力改變現狀既藉口

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-12-27 16:09

所謂歷史, 即係由歷史人物製造出嚟既問題. 咁由前校長(即係學校既歷 ...
其实,如果个管理层是醒是掂的,怎会改变不来?如果收的学生是band3,要变神奇就话艰难jie, 它收的差不多全是band1 (夹杂band2), 根本没藉口。

所謂歷史, 即係由歷史人物製造出嚟既問題. 咁由前校長(即係學校既歷 ...

DBS始終係自己揀,WYK又無小學部軒掛,況且同區自己既叫座力都還好,始終昜搞D~~~

mcl203 發表於 18-12-27 17:34
DBS始終係自己揀,WYK又無小學部軒掛,況且同區自己既叫座力都還好,始終昜搞D~~~
...
如果夠Guts, 未一早同人脫龍囉, 循道都係咁啦!

唔夠膽咁做, 跟住又要抽人水......

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主

部分華小家長都想跳船

hkpapa852 發表於 18-12-27 17:57

脫龍未必解決到,始終生源有局限。搬家又唔得,轉直又否決左,難搞~~~

王家爸爸    發表於 18-12-27 23:30

mcl203 發表於 18-12-27 20:37
脫龍未必解決到,始終生源有局限。搬家又唔得,轉直又否決左,難搞~~~
...

希望港華過度難關 老牌名校

講得啱,港華既問題唔係歷史問題咁簡單,不過歷史問題,尤其係前校長係觸發點,管理層無面對現實亦都係問題。我覺得轉直資可能有幫助,但係唔好期望好快見效,亦都唔可能同九華咁,可以收到啲好好既學生。始終港島區啲勁既小學都有自己既中學,B1上游既唔會轉去佢哋度。可能吸引高小仔係其中一個選擇,不過去搶高記啲叻學生,又好似唔太厚度。

hkpapa852 發表於 18-12-27 17:57

唔係唔想,阻力太大。

tkhhung 發表於 18-12-27 21:41
希望港華過度難關 老牌名校
小班應該係短期最好既方法,希望佢哋成功。

猴子爸 發表於 18-12-27 15:29
其实,老seafood不只在乎年资,更在乎心态。有些老老师,真诚尊重自己的专业,有心教好学生,他们老极都不 ...
當一位英文中學的校長的英文極差,自己也是老seafood, what can you expect from other teachers?

73662710 發表於 18-12-27 23:33
當一位英文中學的校長的英文極差,自己也是老seafood, what can you expect from other teachers? ...
英文極差應該只係扮既,唔可能係真既,不過作為一間有信仰學校既校長,咁都扮得出,其實有啲過份。

港華變差,華小尖子跳船,港華更差,家長見入華小無肉食,無尖子考華小插班,甚至有部分華小尖仔考其他小學做插班生,華小質素就每況愈x, 講真band 1 a 學生考港華應唔多⋯ 所以,這就是港華現狀。

hkpapa852 發表於 18-12-27 13:30
港華為咗令人唔瞭解佢既成績,多年嚟花咗唔少心思,由4/5年前公佈整體4+,變到只公佈主科4+平均,再“進化 ...

What is meant by best 5 達4+? 好似好勁,最高分是5??

王家爸爸 發表於 18-12-27 23:27
講得啱,港華既問題唔係歷史問題咁簡單,不過歷史問題,尤其係前校長係觸發點,管理層無面對現實亦都係問題 ...

講真,又真係搶到D高小生,吾多吾少同-宗教,又貼實高小做鄰居
妹妹豬 齊來做個好朋友)

回覆 73662710 的帖子

最好的五科有四或以上

73662710 發表於 18-12-27 23:33
當一位英文中學的校長的英文極差,自己也是老seafood, what can you expect from other teachers? ...

請問點差法?(我認我懶惰冇去google)