用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 香港華仁書院
樓主: yuenheimama
go

香港華仁書院  

austism 發表於 18-12-26 00:33
九華成績好過港華好多,九華2017/18 DSE成績係8x%有Jupas offer , 5x%入三大(exact 數字忘記了)
...
school report 有提jupas offer的%, 請問那裡可看到5x%入三大?  

又或那裡可知道33322%. 謝謝賜教.

cancanmama 發表於 18-12-26 13:00
school report 有提jupas offer的%, 請問那裡可看到5x%入三大?  

又或那裡可知道33322%. 謝謝賜教.

朋友比2017的pic我,但冇2018

2018 係朋友同我講,我唔知有冇記錯㗎

不過肯定九華成績好過港華。我有2個朋友分別讀這2間學校,成日聽佢地講學校d嘢。

austism 發表於 18-12-26 13:48
朋友比2017的pic我,但冇2018

2018 係朋友同我講,我唔知有冇記錯㗎

68人三大=大約125個畢業生,是否咁計=55%三大?

sukitelfold 發表於 18-12-26 14:28
68人三大=大約125個畢業生,是否咁計=55%三大?

我又唔清楚佢地全級有幾多人喎!我估大約150?咁就45%左右,咁都算唔太差卦!

austism 發表於 18-12-26 14:31
我又唔清楚佢地全級有幾多人喎!我估大約150?咁就45%左右,咁都算唔太差卦!
...

160人⋯⋯不差。

只是想知用什麼做基數,如果咁計到55%,咁高中咪走幾十人?!

sukitelfold 發表於 18-12-26 14:34
160人⋯⋯不差。

只是想知用什麼做基數,如果咁計到55%,咁高中咪走幾十人?!

名校好多人中途走出去外面讀。

我朋友話LS好多人走,不是成績差,是有更好offer, 包括外國或本地。

我女讀女校中四,都有幾位同學走,當中成績唔錯的。

austism 發表於 18-12-26 14:39

我朋友話LS好多人走,不是成績差,是有更好offer, 包括外國或本地。

明白⋯⋯流失率20%又不太多。

阿仔讀緊,我深深體會只有自動自覺學習的孩子,才能有好的發揮和提升。學校有很多學習機會,但若被動又要家長管束的孩子入讀,就苦了親情。忠告:-定要找合適孩子能力的成長環境,千萬不要為"名牌"而選擇。

我阿仔很開心

2jkidsfather    發表於 18-12-27 08:33

回覆 threekids 的帖子

多謝你的意見,亦很同意你的看法,所以很想了解多些學校才能知道適合與否。
請問你知道學校老師教學如何?對成績未如理想的有額外幫助嗎?

我看了港華最近幾年的school report, 他們每年大約有20 - 30%的學生去海外升學。

其實間間傳統名校都好多人中途走出去外面讀,通常走既都係成績好既,可能香港既政治爭拗係原因之一;加上英鎊、澳元跌,門檻低咗,都有啲影響。

yuenheimama 發表於 18-12-27 08:55
我看了港華最近幾年的school report, 他們每年大約有20 - 30%的學生去海外升學。
...

剩睇School Report唔真實喎,仲要計埋S6 減 S1人數,仲唔計有無收插班生~~~

austism 發表於 18-12-26 14:31
...
九華透明度其實都好高, 成績無得呃人:

九華2017年和2018年DSE成績統計(各科4+率):

2016-20172017-2018
S6人數160163
3322率<=75%<=78%
4主科平均65.25%67.70%
42.00%45.00%
77.71%77.90%
80.25%77.30%
通識60.51%70.60%
Phy66.00%77.00%
Chem72.00%75.00%
Bio77.00%79.00%
Econ69.00%72.00%
Geo43.00%22.00%
History69.00%70.00%
C.History
12.00%
C.Lit63.00%
BAFS55.00%53.00%
ICT56.00%100.00%
Music100.00%100.00%

港華2017年, 3322率<=59%, Best 5達4+只有~42%
港華2018年, Best 5達4+有~62%

兩間華仁係咩水平, 大家自己衡量

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-12-27 12:18

點解2個都係港華?打錯字?

唔明乜係:Best 5達4+

是否5科最好的,全部有4或以上?

hkpapa852 發表於 18-12-27 12:18

九華F6都有16x人,即係F1到F6都無乜流失人口

breadcheung 發表於 18-12-27 12:38

咁就唔明⋯⋯5x%三大率點得出來?

breadcheung 發表於 18-12-27 12:38

唔係喎,我知有人走㗎喎!我識已經有3位走人。
(同一班)

austism 發表於 18-12-27 12:27

點解2個都係港華?打錯字?

港華兩年DSE成績嘛

Best 5達4+正是妳的理解
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-12-27 12:54
港華兩年DSE成績嘛

Best 5達4+正是妳的理解

點解會用4+做指標咁奇怪?可能成績太...........

其實用有Jupas offer 和三大做指標好似好d, 就好似BPS和九華咁,一望就知發生乜事。

austism 發表於 18-12-27 12:59
點解會用4+做指標咁奇怪?可能成績太...........

港華為咗令人唔瞭解佢既成績,多年嚟花咗唔少心思,由4/5年前公佈整體4+,變到只公佈主科4+平均,再“進化”到近兩年公佈Best 5達4+率。

大家咪無得比較囉!

73662710    發表於 18-12-27 23:49
王家爸爸    發表於 18-12-27 15:34