用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 香港華仁書院
樓主: yuenheimama
go

香港華仁書院   [複製鏈接]

ilyrd 發表於 19-1-30 17:20
咁即係點呢,有咩plan?, action?我都好希望的傳统學校能打返起身,加油.
小班教學,增加教學資源,揾個有經驗既新校長,... 等。開始咗三年左右,應該喺呢兩、三年會見成效。

easymo 發表於 18-12-28 12:04
我睇Schooland 唔知係咪寫錯, 佢列出來統一派位係有91個, 咁85% 咪應該係77而唔係79囉, 同埋2017年華小上 ...

華中有79個保留學位給華小。2017年係派咗80個上華中,79個直屬位加1個唔知係甲部定乙部入。

easymo 發表於 18-12-28 10:09
剛開始做research, 有地方唔明, 我見港華今年直屬位俾華小係79個, 比85%還要多, 但港華又話華小成績唔好,  ...

93個統一位包括79個直屬小學位及14個公開位,無多到

paulyipkh 發表於 19-1-30 18:57
2012年當蘇校長剛上任的時侯,我給了他一個挑戰題目「尋找一所收生與華仁相約,而學術表現亦與華仁相約或 ...
其實校長未必係重點(當然有影響),但係資源既影響更大。小班教育出來既,應該點都會有啲進步。

paulyipkh 發表於 19-1-30 19:09
小班教學已推行超過十年,浪費了數千萬元,基本上沒有任何可見的成效。
www.savingthewahyanites.net
...
但係唔係話三年前加強小班教學既咩?

王家爸爸 發表於 19-1-30 19:16
但係唔係話三年前加強小班教學既咩?
成效已見,在九華!

karen55407 發表於 19-1-30 19:05
93個統一位包括79個直屬小學位及14個公開位,無多到

華小應該趁搬咗過東區反客為主,主動同中學脫钩,反正東區有大量比現今港華更出色既選擇。

港華轉唔到直資如果連直屬小學都無埋,就只能留係灣仔同聖鄧爭客。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

nhi 發表於 19-1-30 19:26
成效已見,在九華!
九華情況好唔同。

paulyipkh 發表於 19-1-30 19:25
最初的小班教學,大概在2006年由中一中英數開始。三年前加強版,可能是指將中四至中六分成五班上課,但學校 ...
其實生源係另一個影響港華既問題,唔知道你同唔同意呢?

醒目開學勳章

paulyipkh 發表於 19-1-30 19:43
唔同意。

https://www.solidmemory.com/faq/how-effective
相請問你指的   "1.4,95%學生以上可獲Jupas UGC-subsidized first-degree first offer."實際上是指佔每級總人數幾多%?

醒目開學勳章

paulyipkh 發表於 19-1-30 19:59
總人數的 95%。如全級100人,即95人。當年我在所有新生及家長面前承諾,如我的承諾未能對現,我將組織一免 ...

再請問

1) 你當時提出這建議時,是基於甚麼數據、研究可以有如此信心?

2) 當時或現在,以你所知,如當留學的都是計入"Jupas UGC-subsidized first-degree first offer",夠竟有幾多間學校可以做到95%?

3) 最後,亦相信最難,相請問你那個計劃當學生選科(Jupas)時,會唔會有個人意願?如有,請問如何保證可以有95%?

謝謝!

paulyipkh 發表於 19-1-30 19:59
總人數的 95%。如全級100人,即95人。當年我在所有新生及家長面前承諾,如我的承諾未能對現,我將組織一免 ...

[/url

醒目開學勳章

paulyipkh 發表於 19-1-30 20:46
1) 你當時提出這建議時,是基於甚麼數據、研究可以有如此信心?
https://www.solidmemory.com/faq/money-b ...
謝謝回覆!

我的問題(1)是你向港華提出計劃時,是基於甚麼數據、研究可以有如此信心?除了"信心"加"旅遊保證",有甚麼論點、證據去說服學校採用?當你的保證是要超越連DG都做唔到的指標(DB應該唔會過95%)。

恭起你能提升一間第三組別學校的英文成績,並預計可於5年內達90%Level 3(如剩計這英文成續,相信已可同band 1比)。你的計劃或能提升英文成續,但無法保證有95%學生同時在中,數,通識和一科選修科都達到Jupas degree 最底要求(當三大都只計5科,33222)。如無法保證,如何達標?

當港華有95%學生達最底要求,你提到可以用科學方法去選科,就可以有個UGC-Subsidized degree,目的只是令學生"有"一個資助學位,但就無視同學興趣、能力等因素。敢問葉生作為作資深教育工作者、教育是否應當如止?

雖然我唔想信會有學校可以做到95%,就算做到都是一間起,二間止;但作為家長,我對你想法不敢認同!
‹ 上一主題|下一主題