用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 香港華仁書院
樓主: yuenheimama
go

香港華仁書院   [複製鏈接]

回覆 73662710 的帖子

應是11個去旺角

開學當天他們大合照

有人將幅相傳過給我
我是護書簿

73662710 發表於 18-12-28 20:24
~10spcc~10 dbs
La Salle 4
These figures are from my friend whose son just graduated from YW and no ...

SPCC及D B S各有10個?即係小學時D人成績都好好,上到中學先改變左?

持之以恆 發表於 18-12-28 20:52
SPCC及D B S各有10個?即係小學時D人成績都好好,上到中學先改變左?
咁我估唔一定全部係成績叻入嘅,應該有的係特異功能人士。唔通考頭20名入哂去呢两間咩。

據我所知,大部分係頭40內,有音樂或運動

其實英小收到的人,只不過係當年小一入不到聖喇拔而已,在公屋居屋堆中忍受6年,係時候趁機返豪宅咁囉
我是護書簿

patpat234 發表於 18-12-24 11:06
早2日同今年中二嘅家長飲茶,傾開學校,佢地覺得hea到想幫仔轉校。
呢類學校適合較自律嘅小朋友,如果小朋 ...
其實港華讀書係幾HEA, 旦唔交功課老師係唔會唔理, 如果補交係冇問題, 再唔交係要留堂同通知家長

losoco 發表於 18-12-28 21:54

其實英小收到的人,只不過係當年小一入不到聖喇拔而已,在公屋居 ...

唔可以咁講! 英小都可以算係豪宅,培育咗咁多人才 !  

其實走嘅精英只係部分, 仲有一批啲數超勁嘅 , 之前一批去外國數學比賽攞曬獎嗰啲, 好多都冇走 , 成班上書院. 仲未計管弦樂仲有啲勁嘅留低.

73662710 發表於 18-12-28 15:01
英華小學小六升中前年16 人跳船,去年24人跳船,今年好像30人跳船,家長眼睛是雪亮的,一日書院交不出成績 ...

港同和SPB 近年少人跳船
à
你估啲人唔想走咩, 聖喇拔收先得㗎
.

聖喇拔主要收都收三私一直啦

losoco 發表於 18-12-28 21:54

其實英小收到的人,只不過係當年小一入不到聖喇拔而已,在公屋居 ...
你这句comment真是mean到极致,佩服佩服!

yuenheimama 發表於 18-12-21 08:07
請問有沒有港華的家長或同學可以分享下,例如師資、教學方式、學習氣氛丶同學的成長經歷等。呀仔好喜歡港華 ...

https://skypost.ulifestyle.com.hk/article/1881988/%E9%A6%96%E5%B1%86%E4%B8%AD%E5%AD%B8%E9%9B%BB%E7%AB%B6%E8%B3%BD%20300%E4%BA%BA%E5%8F%83%E8%88%87%20%E5%96%87%E6%B2%99%E7%94%9F%EF%BC%9A%E6%93%AC%E8%BE%A6%E9%9B%BB%E7%AB%B6%E5%AD%B8%E6%9C%83

~~~~~~~~~~~~~~~~~
供參考:
這個項目是多年傳統項目。。。

73662710 發表於 18-12-28 19:55
From Green Apple 個table
Best 5 5+ 25% 4+60%
其他學校計全科, 咁港華計best 5
其實如果計全科,港華4+、5+大概多少?

sunflower2000 發表於 19-1-28 12:52
其實如果計全科,港華4+、5+大概多少?
唔知道,不敢見家翁。

Sheep06 發表於 19-1-28 12:10
港同和SPB 近年少人跳船
à
你估啲人唔想走咩, 聖喇拔收先得㗎.聖喇拔主要收都收三私一直啦 ...
其實又真係好多人唔想走喎,好多人預左出國,唔想仔女過海又有,幾萬蚊學費又唔係人人志在,我之前個暑假工係港同入cambridge, ,聖喇拔咪又係中學一間,有咪特別啫

cantona2001 發表於 19-1-28 13:22
其實又真係好多人唔想走喎,好多人預左出國,唔想仔女過海又有,幾萬蚊學費又唔係人人志在,我之前個暑假工 ...

我諗 港同  SPCC應該有少少不同掛, SPCC今年仲未考IBDSE d F.6學生
, Oxbridge early offer已經收咗12 :

http://www.spcc.edu.hk/congratulations/university-offers-to-class-of-2019

Sheep06 發表於 19-1-28 14:00
我諗 港同  同SPCC應該有少少不同掛, SPCC今年仲未考IB同DSE d F.6學生
, Oxbridge early offer已經收咗12 ...
呢個世界,唔係個個都要簡bk坊衆覺得嘅神校讀,呢度最興xx vs xx, 大把原因人地唔簡spcc, 明知收硬都無報我都識人啦

2jkidsfather    發表於 19-1-29 08:30

cantona2001 發表於 19-1-28 21:04
呢個世界,唔係個個都要簡bk坊衆覺得嘅神校讀,呢度最興xx vs xx, 大把原因人地唔簡spcc, 明知收硬都無報我 ...
當然最緊要揀一間適合自己的學校

王家爸爸    發表於 19-1-30 18:33

paulyipkh 發表於 19-1-30 15:51
www.savingthewahyanites.net

知情者的忠告
咁即係點呢,有咩plan?, action?我都好希望的傳统學校能打返起身,加油.

Sheep06 發表於 19-1-28 21:10
當然最緊要揀一間適合自己的學校
講得啱,程度適合,小朋友自己鍾意最重要。

paulyipkh 發表於 19-1-30 15:51
www.savingthewahyanites.net

知情者的忠告
比「一個饅頭引發的血案」更神奇既「一個校長引發的懸案」,點解咁既人都可以升做校長?更唔知道呢位譚兆炳點解可以做十七年之後先被發現?簡直係懸案!
http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20130315/00174_001.html
不過事情已經過去,學校亦都慢慢回復正常,但係要回復到當初既名校水平,還需要好大既努力。

‹ 上一主題|下一主題